Ce sa faci daca bebelusul are colici
Chiar daca mi s-a tot spus ca la nou nascuti colicile sunt ceva temporar si inofensiv, ma stresez atat de tare cand imi vad bebelusul plangand. Ce-as putea face ca sa-mi ajut copilul si in acelasi timp sa raman si eu calma la randul meu?
Iata cateva detalii despre ce sunt colicile, cum se manifesta si ce poti face ca sa alini disconfortul celui mic acasa.
Semnele obisnuite ale colicilor
De cateva zile, bebelusul tau, care pana in acest moment te-a uimit cu firea sa calma si cresterea regulata, plange in mod repetat pe timpul zilei si chiar de cateva ori pe noapte. Devine mult mai agitat decat normal si pare ca nu „poate fi consolat” in durerea pe care o resimte. Ba mai mult chiar, aceasta durere il face pe cel mic sa tipe, asa de tare cum nu ti-ai fi imaginat vreodata ca il vei auzi! Toate acestea, combinate cu propria stare de oboseala, te pot face sa faci fata din ce in ce mai greu acestei schimbari de atitudine. Pe scurt, iti este teama! Si este ceva normal sa simti asta.
Bineinteles ca trebuie sa consulti medicul specialist, dar ceea ce resimte bebelusul tau sunt aproape sigur colici. Vestea buna este ca sanatatea celui mic nu este pusa in pericol. Iar mai mult decat atat: toata aceasta perioda nu va dura decat cateva saptamani!
Ce sunt colicile?
Dureri abdominale, cu caracter atat intens cat si frecvent. Cel mic plange, este agitat (nu se opreste din zvarcolit) si scoate gaze. Potrivit statisticilor, peste 20% din bebelusi, intre varsta de doua saptamani si trei sau patru luni, sufera de asemenea colici. Colicile nu trebuie sa se confunde cu diareea, caz in care scaunele sunt abundente, iar in unele cazuri, destul de frecvente.
Pot exista mai multe cauze care contribuie la aparitia colicilor: un sistem digestiv si nervos imatur, anxietatea parintilor care este resimtita si de cel mic, supra-alimentarea, intoleranta la formula de lapte pentru bebelusi sau schimbarile mult prea dese ale formulei de lapte.
Daca cel mic trece de cateva zile prin simptomele mai sus prezentate, programeaza-te la medicul specialist pentru ca acesta sa iti confirme daca este vorba intr-adevar de colici.
Iata ce poti face acasa!
Iata cateva idei simple de care te poti folosi pentru a-ti ajuta bebelusul.
Ce sa faci:
- In cazul in care alaptezi: evita alimentele condimentate, alimentele din familia verzei (varza, broccoli, varza de Bruxelles etc.) si fasolea, care reprezinta o sursa de flatulenta. Ofera-i copilului un singur san la fiecare masa, astfel incat sa primeasca „laptele mai gros” (la finalul fiecarei mese), ceea ce poate preveni formarea colicilor. Asigura-te ca cel mic eructeaza in mod corespunzator;
- In cazul in care nu alaptezi: cere sfatul medicului tau despre ce poti face pentru alinarea suferintei bebelusului;
- Aplica un masaj bland la nivelul stomacului celui mic, actionand in directia acelor de la ceasornic, pune o sticla de apa calda invelita intr-un prosop pe burtica bebelusului (caldura este un remediu excelent pentru a-l scapa de dureri), foloseste-te de port-bebe sau de o esarfa cat mai mult posibil, intrucat pozitia verticala ii ajuta pe cei mici sa nu mai resimta durerea (s-a constatat absenta acestor colici in tarile unde copii sunt purtati aproape permanent pe timpul zilei).
Ce ar trebui sa stii:
Suptul calmeaza durerea intestinala, iar cel mic va dori sa se hraneasca non-stop. Riscul, bineinteles, este ca s-ar putea sa-l supra-alimentezi, iar rezultatul, dupa cum ai ghicit deja, este durerea de stomac!
Cum sa linistesti un bebelus care sufera de colici
Bebelusii plang, unii mai mult decat altii. Daca micutul tau are mai putin de 5 luni si a avut episoade repetate de plans incontrolabil, s-ar putea sa aiba colici.
2 minute citit
Articole similare