Hemoroizii in sarcina: cauze, simptome si tratament

Hemoroizii in sarcina: cauze, simptome si tratament

Articol
Oct. 2, 2024
4 minute

Hemoroizii sunt vene dilatate localizate la nivelul rectului si al anusului, asemanatoare unor pernute cu sange. Acestia afecteaza circa jumatate dintre adultii cu varste de pana la 50 ani, cel putin o data in viata. Diminuarea rezistentei peretelui venos, dar si aparitia disfunctiei valvelor venoase din interiorul vaselor de sange contribuie la aparitia hemoroizilor alaturi de alti factori.

In ceea ce priveste hemoroizii in sarcina, acestia sunt frecvent intalniti, afectand peste 30% din femeile insarcinate.

Tipuri de hemoroizi

Hemoroizi interni: acestia sunt dilatatii venoase situate in interiorul rectului, in partea superioara dintre zona rectala si cea anala. Aflati in interior, acestia nu pot identificati decat prin sangerarile pe care le produc in momentul eliminarii scaunului, sangerare ce poate fi observata pe hartia de toaleta. In anumite situatii, hemoroizii interni se pot exterioriza din cauza efortului produs in timpul defecarii, purtand denumirea de prolaps.  

Hemoroizii externi: acestia se formeaza in zona orificiului anal, iar sangele colectat in pernutele formate poate forma trombi, creandu-se astfel excrescente dureroase. Acestia vin adesea insotiti de simptome precum durere in zona anala si prurit.  

Hemoroizii micsti: acestia sunt reprezentati de hemoroizii interni intr-un stadiu mai avansat, ce conflueaza cu cei externi, putand provoca dureri, iritatie si mancarime.  

Cauze si factori favorizanti

In sarcina, hemoroizii sunt adesea declansati de cresterea presiunii asupra venelor din zona rectala, data fiind extinderea uterului si, implicit, a presiunii provocate de fat asupra zonei pelvine si a intestinelor, dar si de cresterea fluxului sanguin. Astfel, principalele cauze ale aparitiei hemoroiziolor in sarcina sunt:

  • cresterea fatului
  • cresterea fluxului sanguin
  • constipatia
  • diareea
  • greutatea in sarcina
  • sedentarismul rezultat in urma sarcinii
  • factori hormonali: progesteron

De asemenea, exista si o serie de alti factori ce influenteaza aparitia hemoroizilor atat in sarcina, dar si in general, cum ar fi:  

  • efort crescut in procesul de defecare
  • statul prelungit pe sezut
  • consumul redus de fibre

Prevenirea aparitiei hemoroizilor in sarcina

Aparitia bolii hemoroidale pe parcusul sarcinii poate fi prevenita sau diminuata prin abordarea unui regim alimentar bogat in fibre. Fibrele contribuie la perisaltismul intestinal si joaca un rol important in prevenirea constipatiei. Consumul regulat de fructe, legume, dar si de cereale integrale alaturi de o hidratare corespunzatoare, asigurand cantitatea de lichide necesara organismului ajuta atat la inmuierea scaunului, cat si la facilitarea procesului de defecare.

Alaturi de o alimentatie echilibrata, cu un aport mare de fibre, sunt recomandate si efectuarea unor exercitii fizice moderate, in conformitate cu recomandarile medicale in ceea ce priveste fiecare sarcina in parte. Sportul ajuta la mentinerea tonusului muscular, dar si la mentinerea unei bune oxigenari asupra intregului organism, atat al mamei, cat si al fatului. De asemenea, acesta contribuie la inlaturarea constipatiei, prevenind astfel aparitia hemoroizilor in sarcina. Complementar, se pot efectua si exercitii Kegel, facile pentru tonifierea musculaturii din zona pelvina, dar si pentru diminuarea riscului de aparitie a anumitor dereglari precum hemoroizii in sarcina sau incontinenta urinara.  

Astfel, pentru a diminua riscul aparitiei hemoroizilor in sarcina, puteti adopta urmatoarele sfaturi:  

  • optati pentru alimente bogate in fibre
  • beti multe lichide
  • adoptati o viata activa: faceti sport moderat, conform recomandarilor medicale primite
  • utilizati toaleta imediat ce simtiti nevoia
  • evitati fortarea procesului de defecare
  • nu stati in picioare/ pe sezut un timp indelungat

Tratamentul bolii hemoroidale in sarcina

Pentru a preveni, dar si pentru a stopa aparitia hemoroizilor in sarcina se recomanda, in primul rand, modificarea regimului alimentar. Este incurajat consumul de fructe, legume, cereale integrale etc. ce reprezinta alimente bogate in fibre pentru eficientizarea procesului digestiv. De asemenea, consumul de lichide ajuta la procesul digestiv si de defecare.  

Un alt tratament potrivit pentru femeile gravide atunci cand se confrunta cu hemoroizi este administrarea de laxative, conform indicatiilor medicale specifice fiecarei sarcini in parte. Acestea ajuta la ameliorarea constipatiei, dat si la imbunatatirea tranzitului, facand procesul de defecatie mai usor.  

In cazuri mai complicate ale bolii hemoroidale la femeile insarcinate, se poate recurge si la tratament medicamentos, insa doar sub stricta observatiei a medicului obstetrician: unguente cu anestezic si antiinflamator.

Tratamentul chirurgical in timpul sarcinii se efectueaza doar daca boala hemoroidala, ajunsa intr-un stadiu foarte avansat, impiedica defecarea, din cauza inflamatiei, daca se trombozeaza sau daca provoaca dureri considerabile pacientei.  

Indiferent de tipul de tratament ales, este important ca procesul de tratare al bolii hemoroidale sa fie facut la indicatiile medicului obstetrician ce urmareste sarcina.  

In general, hemoroizii se remit de la sine dupa nastere, datorita disparitiei presiunii din zona pelvina, scaderii progesteronului, dar si datorita scaderii fluxului sanguin. In cazul in care acestia nu se remit pe cale naturala, se recomanda o examinare de specialitate pentru stabilirea tratamentului optim.

In general, dar mai ales pe perioada sarcinii, daca va confruntati cu aparitia hemoroizilor, este indicat sa consultati medicul si sa urmati intocmai recomandarile acestuia.  

Customer reviews

0

0 global ratings

Ratings

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.