Ingrijirea sanilor in timpul alaptarii
Iti alaptezi bebelusul inca de cand s-a nascut si este o experienta minunata. Cu toate acestea, te ingrijoreaza faptul ca sanii tai vor suporta ulterior anumite transformari. Cum poti preveni aparitia acestor transformari?
Durerea sanilor in timpul alaptarii
Exista femei care se confrunta cu dureri de sani in alaptare. Daca te numeri printre acestea, probabil te deranjeaza sanii durerosi si durerile de sfarcuri.
La inceputul alaptarii, poate aparea o senzatie dureroasa initiala (sani durerosi, sfarcuri dureroase) fara importanta patologica, care dispare de la sine in aproximativ doua saptamani dupa nastere. Aceasta apare imediat dupa atasarea bebelusului la san si dispare sau se amelioreaza considerabil dupa primele 30 de secunde de supt. Nu este o senzatie care apare intre mese. Furia laptelui poate accentua aceasta senzatie.
Daca, insa, durerea pe care o simti este intensa, persista pe toata durata suptului si intre mese, este recomandat sa te adresezi unui specialist. La fel si daca senzatia persista dincolo de primele saptamani de viata ale celui mic. Un alt motiv de ingrijorare este aparitia leziunilor, basicilor, ranilor, zonelor rosii sau sangerande.
Ce cauzeaza disconfort la nivelul sanilor?
In afara de durere, mai exista o serie de factori ce pot cauza disconfort la nivelul sanilor.
Defecte la nivelul mameloanelor
Unele femei au sfarcurile ombilicat (infundat in areola) sau inversat, altele avand mameloanele foarte mari sau plate. Un specialist in lactatie este cel mai in masura de a recomanda solutii pentru aceste cazuri.
Acumulare de fluide, canale infundate, mastita
Umflarea si ingreunarea sanilor este o urmare a acumularii de lapte si a cresterii cantitatii de limfa si sange din sani. Cand prea multe fluide se acumuleaza, se pot genera chiar infectii sau infundarea canalelor galactofore. Sanii devin foarte durerosi, tari la atingere, vibreaza, iar sfarcurile se aplatizeaza.
Printre masurile indicate in aceasta situatie se numara alaptarea cat mai frecventa, masarea sanilor, aplicarea de comprese reci intre sesiunile de alaptare, folosirea unei pompe de san. Daca problema nu se remediaza prin aplicarea acestei masuri sau daca prezinti simptomele unei infectii (febra, inrosirea pielii sanilor, frisoane), este obligatoriu sa-ti contactezi medicul!
Prea mult sau prea putin lapte
Uneori, rezervele de lapte pot fi prea bogate sau limitate. Medicul poate stabili, pentru fiecare caz in parte, masurile care te pot ajula la reglarea productiei de lapte.
Sfaturi utile pentru ingrijirea sanilor in perioada alaptarii
In cazul sanilor sensibili, iti poti achizitiona o serie de creme pentru mameloane cu efect calmant. Intreaba farmacistul pentru mai multe informatii in acest sens. Se prea poate ca celui mic sa-i displaca mirosul sau gustul cremei pentru sani, asa ca nu uita sa iti stergi mameloanele cu un tampon de bumbac umed inainte de a-l alapta.
Servetelele pentru igiena sanului vor curata cu delicatete sanii si sunt foarte utile daca te afli cu cel mic in deplasare. Altfel, in locul acestor servetele, foloseste mai bine apa.
Cum te poate ajuta un sutien pentru alaptare?
Bebelusul tau nu are nevoie de niciun fel de dispozitiv special cand vine vorba sa il hranesti; sanii tai sunt intotdeauna gata pentru alaptare. Cu toate acestea, exista anumite accesorii in materie de alaptare, care se pot dovedi de un adevarat ajutor in fiecare zi, pentru a te ajuta sa iti ingrijesti sanii si sa te asiguri de faptul ca alaptarea aduce beneficii maxime.
Un sfat ar fi sa folosesti un sutien bun pentru sani frumosi. Contrar parerilor negative in ceea ce priveste efectul alaptatului asupra sanilor, acesta nu are un efect negativ asupra sanilor. Un piept bine sustinut nu-si va pierde deloc din atractie. Este important sa investesti in cateva sutiene pentru alaptare, (cel putin doua pentru ca sa ai intotdeauna unul de schimb), care sa asigure o sustinere corecta a sanilor tai, deoarece in aceasta perioada acestia au suferit schimbari mari si au crescut.
Un alt avantaj este reprezentat de faptul ca in mod normal, aceste sutiene se deschid in fata, fapt care asigura un acces facil la sani fara a trebui sa dai jos prea multe articole de imbracaminte de fiecare data cand trebuie sa iti hranesti bebelusul.
De ce trebuie sa tii cont cand achiztionezi un sutien de alaptare?
- In materie de dimensiuni, daca achizitionezi sutientul pentru alaptare inainte de aducerea bebelusului pe lume, ar fi bine sa astepti cel putin pana in luna a 8-a, pentru ca sanii sa fi avut ocazia sa se mareasca cat mai mult in volum.
- Daca te decizi sa cumperi sutientul dupa ce s-a nascut cel mic, odata cu venirea laptelui (acest aspect se aplica si in primul caz), urmeaza instructiunile unei vanzatoare pricepute, care va putea sa iti ofere marimea potrivita, forma cupei si dimensiunile pieptului, astfel ca sutienul sa asigure suportul maxim pentru sani, sa nu te stranga la spate sau sa nu iti lase niciun fel de semn pe piele.
- Exista modele de sutiene fara sarma, in timp ce altele ofera o sarma flexibila.
- Alege un sutien din bumbac, acesta se va simti mai catifelat pe pielea bebelusului dar si pe pielea ta, este rezistent si poate fi spalat la temperaturi ridicate pentru o igiena maxima. Cu toate acestea, exista si unele modele foarte atragatoare si practice din materiale sintetice. Pana la urma, alegerea iti apartine.
- Cauta sutiene cu bretele late, in special daca ai sanii mari si daca ai nevoie de o sustinere eficienta.
- Acorda o atentie deosebita la felul in care se deschide cupa; trebuie sa se realizeze cu foarte mare usurinta. Cand va trebui sa iti hranesti bebelusul, va trebui sa dai dovada de o mare dexteritate pentru a deschide cupa sutienului cu doar o singura mana.
Alte sfaturi utile de care sa tii cont
- Cumpara un sutien negru si unul de culoare alba, care nu va iesi in evidenta asezat sub o bluza de culoare alba si care va arata foarte sexy sub un top de culoare neagra.
- Se poate sa ajungi sa porti sutienul pentru alaptare, atat ziua cat si noaptea, in special in perioada de inceput. Prin urmare, confortul este foarte important.
- In prezent, exista cateva modele foarte dragute, daca nu chiar si foarte sexy de astfel de sutiene. Simplul faptul ca alaptezi nu inseamna ca sutientul pe care-l porti trebuie sa fie 100 % simplu si functional.
- De asemenea, ia in calcul si folosirea unor bustiere pentru alaptare (cu sutien integrat) si a unui sutien dintr-o singura bucata; acestea sunt super confortabile si vor arata de minune sub un top usor ajustat.
Ce alte accesorii pentru ingrijirea sanilor ai putea incerca?
Pernite pentru sani
Aceste dischete rotunde si moi colecteaza laptele in exces care este produs de sani in primele saptamani de alaptare. Sunt foarte importante pentru a evita patarea hainelor intre mesele pe care i le oferi celui mic. Schimba-le in mod regulat, pentru ca mameloanele sa nu ramana in starea de umezeala, fapt care poate conduce la craparea acestora din urma. Poti alege intre doua tipuri de astfel de pernute:de unica folosinta sau lavabile. Incearca sa porti intotdeauna cateva asemenea pernute la tine, pentru a sta linistita si fara grija.
Elemente de protectie pentru sani
Acestea servesc aceluiasi scop ca si in cazul pernitelor pentru sani (si anume, colectarea laptelui care se scurge in perioada dintre alaptari), dar sunt mult mai rigide si prezinta o consistenta mai densa. Prin urmare, acestea iti stimuleaza in mod constant sanii. Daca deja dispui de o cantitate suficienta de lapte, evita purtarea acestor dispozitive, intrucat acestea nu vor face altceva decat sa iti mareasca productia de lapte si sa conduca la angorjarea sanilor.
Nu se recomanda nici daca suferi de mameloane crapate, intrucat ar trebui sa iti ingrijesti zona afectata si sa pastrezi zona in asa fel incat sa fie cat mai uscata cu putinta.
Aceste elemente de protectie pentru sani ofera doua avantaje: in cazul femeilor care au mameloane hiper-sensibile, acestea evita contactul direct dintre mamelon si sutien, sau pernuta pentru san.
Un al doilea avantaj consta in faptul ca acestea pot fi folosite de femeile ale caror mameloane sunt slab dezvoltate sau plate, ajutandu-le sa se formeze in mod corespunzator. In astfel de cazuri, aceste dispozitive ar trebui folosite in decursul ultimelor etape ale perioadei de sarcina. Consulta medicul ginecolog pentru mai multe detalii referitoare la acest subiect.
Protectie din silicon pentru mameloane
Aceste mameloane artificiale, realizate in general din silicon, pot ajuta bebelusul, in special daca nu se descurca foarte usor cu prinderea imediata a mamelonului. Le poti folosi, de asemenea si pentru a-ti proteja mameloanele in cazul in care acestea sunt ultra-sensibile. Cu toate acestea, folosirea lor este controversata.
Chiar daca te scapa intr-adevar de durere, in cazul mameloanelor crapate, daca insa bebelusul se obisnuiste prea mult cu acest tip de „mamelon fals”, ulterior acesta poate sa nu-si mai doreasca sa fie alaptat natural, cu potentiale consecinte in planul calitatii capacitatii de supt (si prin urmare a calitatii alimentatiei pe care acesta o primeste). Asadar, lasa-le doar pentru situatiile ocazionale.
Articole simple de imbracaminte
Alaptarea poate concura cu brio la capitolul stil. Nu are rost sa iti arunci top-urile preferate din sifonier (daca acestea inca se mai potrivesc dimensiunii pieptului tau, mult mai plin de aceasta data) doar pentru ca iti alaptezi bebelusul. La inceput, cand te afli in faza cautarii celor mai practice solutii, tricourile realizate special cu deschidere in fata iti aduc, cu siguranta, o serie de avantaje.
Trebuie sa iei apoi in consideratie trecerea la camasile care se deschid (cu un caracter deosebit de practic atunci cand trebuie sa alaptezi in public fara a-ti expune abdomenul). In general, alege imbracaminte confortabila care se poate spala usor si care sa fie moale la atingere.
Testimoniale
M-am intors la serviciu de aproximativ o saptamana dupa concediul de maternitate si am inceput sa-mi hranesc copilul cu biberonul, iar sesiunile de alaptare au ramas doar pentru dimineata si seara. Prima sarcina pe care mi-a desemnat-o seful meu a fost sa negociez un contract important cu furnizorul de servicii. In fata unui grup alcatuit exclusiv din barbati, m-am lansat foarte stapana pe mine intr-un monolog cursiv, incercand sa-mi reintru in rolul de negociator dur pe care-l avusesem anterior (pe care, de altfel, se baza si intreaga mea reputatie). Deodata, am simtit cum incepe sa-mi curga laptele si am intrezarit o mica pata pe bluza! Era timpul sa luam o scurta pauza de la negocieri si sa-mi schimb pernutele pentru sani! Din fericire nu a observat nimeni nimic si multumita eforturilor pe care le-am depus, negocierea a fost un real succes!" Si acum ma gandesc ce noroc pe mine ca port mereu mai multe pernute pentru sani in geanta. Uff! - Irina, mama lui Tudor, in varsta de 6 luni
Articole similare