Ovulatia - Ce este si are sunt simptomele ovulatiei?
Daca iti doresti sa devii mamica sau, dimpotriva, vrei sa apelezi la o metoda de contraceptie, OVULATIA este cuvantul magic pentru tine. Conceperea unui copil nu tine strict de activitatea sexuala, ci de momentul in care are loc ovulatia, asa ca daca te intrebai de ce nu ai ramas insarcinata pana acum raspunsul sta, cel mai probabil, in ignorarea zilelor in care esti fertila, adica atunci cand are loc ovulatia.
Ce este ovulatia?
Ovulatia este un proces prin care ovulul care a ajuns la maturitate este eliberat de ovar, in scopul fecundarii. Acesta trece prin trompele uterine si se indreapta catre uter, unde urmeaza sau nu sa fie fecundat. Daca ovulul nu intalneste niciun spermatozoid, acesta, impreuna cu invelisul uterului, dar si o cantitate mica de sange, este eliberat si astfel are loc menstruatia.
Care sunt fazele ovulatiei?
Ovulatia trece prin trei faze, pe care ar trebui sa le cunosti. Acestea sunt:
- Faza foliculara - cunoscuta si sub denumirea de faza pre-ovulatorie, aceasta este perioada care trece de la prima zi a menstruatiei, cand ovulul se maturizeaza cu ajutorul hormonilor, care permit dezvoltarea acestuia.
- Faza ovulatorie - este perioada in care nivelul estrogenului creste, iar secretiile cervicale isi maresc volumul, in asteptarea unui posibil ovul fecundat. Hormonul luteinizant, LH-ul, creste in concentratie, ajutand ovulul sa se desprinda si sa se indrepte catre tubul falopian, care il va conduce mai departe catre uter.
- Faza luteala - cunoscuta si sub numele de faza post-ovulatorie, este perioada in care, daca ovulul nu a fost fecundat, acesta moare si dicteaza progesteronului din organism sa scada ca nivel, instalandu-se astfel menstruatia. In cazul in care ovulul va intalni un spermatozoid, acesta din urma il va fecunda.
Care sunt semnele ovulatiei?
E necesar să ajungi să îți cunoști suficient de bine corpul, pentru a identifica următoarele semne ale ovulației:
- sânii devin mai sensibili;
- te simți balonată;
- mucusul cervical devine mai subțire și se aseamănă cu textura unui albuș de ou;
- temperatura bazală crește cu aproximativ 0,5 grade Celsius;
- apar dureri în dreptul ovarului care ovulează în luna respectivă.
Care sunt factorii care pot influenta ovulatia?
Anumiti factori, cei mai multi dintre ei fiind externi, pot influenta ovulatia si pot determina instalarea problemelor hormonale. Indicat ar fi sa ii poti controla si chiar elimina din rutina pe cei asupra carora ai control.
Fumatul
Putand sa provoace multe alte afectiuni, fumatul iti poate imbatrani prematur ovarele, care ajung sa nu mai ovuleze normal. Totodata, fumatul poate incetini si parcursul ovulului prin trompele uterine, ceea ce se traduce prin mai putine sanse de a ramane insarcinata. Daca iti doresti un copil, ar fi indicat sa te dezici de acest viciu cat mai repede.
Consumul de alcool
Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca femeile care consuma regulat o cantitate considerabila de alcool prezinta un risc ridicat de probleme de fertilitate. Ovarele ajung sa fie atat de afectate de efectele alcoolului, incat nu mai pot produce ovule sanatoase. Elimina acest obicei, daca vrei sa ramai gravida.
Obezitatea
Estrogenul este un hormon sensibil, asa ca o greutate prea mare a corpului il poate influenta negativ. Daca ai un ciclu menstrual neregulat, incearca sa scapi de cateva kilograme, pentru a remedia situatia, mai ales daca iti doresti sa devii mama.
Stresul
Desi exista si cazuri fericite, in care stresul motiveaza mai mult decat oricare alt factor, in cele mai multe situatii acesta ne face sa ne pierdem concentrarea si sa ne declansam probleme hormonale. De acolo si pana la infertilitate nu mai e decat un pas, asa ca elimina din jurul tau situatiile care iti provoaca stres, alegand sa te concentrezi pe cele care iti fac cu adevarat placere.
Anticonceptionalele sau medicamentele
Contraceptia hormonala poate determina intarzierea ovulatiei, pe perioade scurte sau chiar pe termen lung. Acelasi efect il poate avea si medicamentele, asa ca evita sa iti administrezi un tratament „dupa ureche” si cere intotdeauna sfatul medicului inainte sa le consumi.
Varsta sau bolile autoimune
Ovulatia poate deveni neregulata, mai ales dupa varsta de 30 de ani, lucru ce poate ingreuna procesul de concepere a unui bebelus. Multe dintre femei au fost diagnosticate cu menopauza prematura chiar de la aceasta varsta. Mai mult decat atat, ovulatia mai poate fi ingreunata si de afectiuni ale glandei tiroide, de boala lupus, de diabet sau de orice dereglare hormonala, caracterizata de absenta sau frecventa precara a ciclurilor menstruale.
Ce este un calendar menstrual?
Desi cartile de medicina stabilesc perioada ovulatiei in a 14-a zi a ciclului menstrual, in realitate fiecare organism este diferit de celalalt si doar un procent mic, de 10%, dintre femei au un ciclu perfect regulat. Practic, doar cele care pot numara fix 28 de zile intre cicluri pot sti, inainte cu 14 zile de prima zi a urmatoarei menstruatii, ca acela este cel mai bun moment pentru a ramane insarcinata. Altfel, in lipsa unui ciclu menstrual regulat, ovulatia se poate produce la intervale diferite. De exemplu, o femeie cu un ciclu de 30 de zile poate elimina ovului in ziua a 16-a, in vreme ce o femeie un un ciclu de 26 de zile va ovula in ziua a 12-a.
Ce este calendarul de ovulatie?
Calendarul de ovulatie este un instrument dupa care te poti ghida pentru a afla care este perioada fertila, pentru a sti cu precizie cand poti ramane mai usor insarcinata sau cand e bine sa eviti un contact sexual, in cazul in care nu iti doresti un copil. Pentru ca aceasta metoda sa fie una cu adevarat utila, e necesar ca informatiile pe care le furnizezi sa fie cat mai corecte. Din pacate, calculatorul de ovulatie s-ar putea sa nu fie atat de precis in cazul in care ciclul tau menstrual nu este unul regulat, situatie in care alte metode de identificare a ovulatiei, asa cum este masurarea temperaturii bazale, sunt indicate
Ce date se introduc în calculatorul de ovulatie?
Datele pe care va trebui sa le furnizezi atunci cand vrei sa folosesti un calculator de ovulatie sunt prima zi a ultimei menstruatii, precum si durata acesteia. In functie de aceste informatii, calculatorul va furniza data exacta a ovulatiei tale, precum si estimarea urmatoarei tale menstruatii. Cu cat ciclul menstrual este mai regulat, cu atat rezultatul furnizat va avea mai multa acuratete.
Cat de sigur este un calculator de ovulatie?
Acuratetea unui calculator de ovulatie nu poate fi de 100%, intrucat ovulatia poate fi influentata de numerosi factori, asa cum ai aflat anterior. Ciclul neregulat poate fi o alta cauza pentru care ovulatia ta nu poate fi determinata in mod precis. In cazul in care iti doresti un bebelus cat mai curand, iti recomandam sa folosesti metoda calculatorului de ovulatie impreuna cu masurarea temperaturii bazale, iar in cazul in care vrei sa mai amani momentul in care vei deveni mama, poti dubla evitarea conceperii prin urmarirea calendarului cu folosirea prezervativelor sau a altor metode de contraceptie.
Avantajele folosirii unui calculator pentru ovulatie
Printre motivele pentru care ar trebui sa folosesti un calculator de ovulatie se numara acela de a cunoaste perioada fertila, precum si a urmatoarei menstruatii, chiar daca aproximarile pot fi uneori nu atat de precise. In cazul in care ciclul tau menstrual este regulat, adica daca timp de trei luni a avut aceeasi durata, poti avea totala incredere in calculatorul pentru ovulatie.
Ovulatia este esentiala pentru a putea sa ramai insarcinata, asa ca trebuie sa-ti cunosti corpul prin metoda calculatorului de ovulatie. Si nu uita ca ai la dispozitie doar 24 de ore, timpul de la eliminarea ovulului de catre ovar si pana cand acesta moare, in cazul in care nu intalneste niciun spermatozoid. Asa ca, daca vrei sa iti transformi cat mai curand visul de a-ti legana bebelusul in realitate, urmareste calendarul si pregateste-te sa primesti cel mai mare dar de la viata!
Articole similare