Simptome sarcina - 15 semne semne ca esti insarcinata
In cazul in care te intrebi daca ai ramas insarcinata, articolul acesta te va ajuta sa ajungi cu un pas mai aproape de adevar, pana la momentul cand faci testul de sarcina sau sa ajungi la medicul ginecolog pentru o ecografie, care ar stabili cu exactitate daca supozitia ta a fost reala sau nu.
Sarcina este un proces biologic complex si minunat, prin care o femeie poarta în pântece un copil in dezvoltare. Este o perioada de transformari profunde, atat la nivel fizic, cat si emotional, marcata de o serie de schimbari hormonale si adaptari ale organismului matern pentru a sustine cresterea si dezvoltarea fatului. De la conceptie pana la nastere, corpul femeii trece prin modificari uimitoare, iar legatura dintre mama si copil se consolideaza treptat, creand o legatura unica si speciala.
Ce sunt primele semne ale sarcinii?
Primele simptome pe care le poti resimti difera de la o femeie la alta, asa cum organismul tau este diferit de al altora. Este important sa stii ca, in cazul in care pana acum ai avut ciclu menstrual regulat, primul semn care ar trebui sa iti dea de gandit este intarzierea menstruatiei. Asadar cel mai important indiciu ca ai putea fi insarcinata este absenta menstruatiei la momentul la care o asteptai in mod obisnuit.
O parte din celelalte simptome de sarcina ti le vom explica in cele ce urmeaza, concentrandu-ne pe cele mai importante dintre acestea.
Desi medicina spune ca ovulul ajunge sa fie fertilizat in primele 12 ore de la ovulatia propriu-zisa si nu mai tarziu de 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, tu vei incepe sa constientizezi instalarea primelor simptome abia dupa 7-10 zile de la ovulatie, atunci cand ovulul fecundat se implateaza pe peretii uterului.
In cazul in care esti insarcinata, imediat dupa implantarea embrionului, organismul va incepe sa produca hormoni hCG, asa ca toate testele de sarcina pe care le faci mai devreme de sapte zile de la contactul sexual neprotejat vor afisa un rezultat incorect. Practic, cu cat astepti mai mult pentru a face testul, cu atat rezultatul afisat va fi mai aproape de adevar. Ideal ar fi sa faci testul incepand cu momentul in care menstuatia iti intarzie cu o zi, pentru a primi un raspuns la intrebarea - sunt sau nu insarcinata?
Iata care sunt cele 15 semne ca esti insarcinata:
1. Intarzierea menstruatiei
Lipsa sangerarilor lunare ar trebui sa te puna pe ganduri, mai ales daca ai ciclul regulat. In general, insa, absenta menstruatiei nu poate fi pusa doar pe seama unei posibile sarcini, ci poate aparea si din pricina unui nivel ridicat de stres, a unei dereglari hormonale, a unei afectiuni sau a unui efect secundar al unei operatii prin care ai trecut de curand. Pe de alta parte, prezenta menstruatiei in timpul sarcinii nu este un fenomen neobisnuit, mai multe femei avand sangerari de cateva ori pe parcursul perioadei sarcinii.
2. Temperatura ridicata
Temperatura bazala ramane ridicata pe toata perioada fazei luteale, adica cea postovulatorie. In aceasta etapa, care incepe, asadar, dupa ovulatie, sunt secretate cantitati mari de progesteron, un hormon care ajuta endometrul sa se pregateasca pentru implantarea unui embrion. Daca ovulul nu a fost fecundat, iar prezenta embrionului nu este sesizata de catre organism, nivelul de progesteron scade si apare menstruatia, iar apoi ciclul urmeaza sa fie reluat. Daca temperatura bazala nu scade, iar menstruatia intarzie sa apara, cel mai probabil esti insarcinata.
3. Modificarea sanilor
Fiind in stransa legatura cu schimbarile hormonale care se produc la nivelul organismului tau, sanii vor reactiona imediat, in cazul in care ai ramas insarcinata. Femeile care au trecut deja prin cel putin o sarcina au acuzat inca din primele zile dureri ale sfarcurilor, care devin extrem de sensibile si se pot inchide la culoare, umflarea sanilor si vizibilitatea mai mare asupra venelor lor.
4. Greturi
Probabil cel mai popular simptom al sarcinii raman greturile, care, contrara ceea ce ai auzit probabil pana acum, nu apar doar dimineata, ci o pot surprinde pe viitoarea mamica in orice moment al zilei. Daca ai mancat bine si nu ai facut niciun exces alimentar, dar ti s-a facut brusc greata, e foarte probabil sa fii insarcinata.
Daca vrei sa reduci senzatia neplacuta, iti poti prepara un ceai de ghimbir, care are proprietati de combatere a greturilor si pe care il poti bea pana la finalul celui de-al doilea trimestru de sarcina, pana la care cele mai multe femei au acuzat revenirea starii neplacute.
5. Oboseala nejustificata
Metabolismul tau preia doua functii in momentul in care ramai insarcinata, asa ca trece la nivelul al doilea de functionare, la capacitate dubla. Toate acestea implica multa munca din partea acestuia, asa ca senzatia care iti poate reveni este cea de oboseala, fara sa fi facut mare lucru inainte de instalarea ei. Daca observi ca ai nevoie de mai mult somn decat de obicei, poti lua in calcul ideea ca esti insarcinata, pentru ca oboseala este un cunoscut simptom al sarcinii. De „vina” mai poate fi si nivelul ridicat al progesteronului, care are un efect sedativ. Asculta-ti, totusi, corpul si ofera-i odihna de care are nevoie.
6. Urinare frecventa
Cantitatea de sange din zona pelviana se va mari considerabil, actiune dictata de hormonul de sarcina hCG, secretat de catre embrion. Acestea duc la senzatia de urinare care apare mult mai des decat inainte. Senzatia de urinare frecventa poate aparea si noaptea, insa ar trebui sa fii foarte atenta la momentul urinarii, pentru ca daca acesta vine insotit de dureri, este posibil sa ai o infectie urinara si nu sa fii insarcinata.
7. Crampe
Destul de stresante, crampele isi pot face aparitia chiar din primele zile de sarcina. Acest simptom este neplacut pentru ambii parteneri, intrucat poate fi, deopotriva, o veste buna sau o veste proasta, pentru ca poate anunta fie instalarea unei sarcini, fie pierderea ei.
Cu toate acestea, frecventa acestui simptom este mai redusa in primul trimestru de sarcina, fiind de obicei mai frecvent incepand cu perioada in care fatul este format si impinge in peretii uterului, determinand contractarea acestuia.
8. Exces de mucus cervical
Progesteronul ridicat poate determina o crestere a secretiei de mucus cervical, care la unele gravide poate fi mai redus sau mai abundent.
9. Constipatie si balonare
Nivelul ridicat de hormoni din corpul unei femei gravide face ca intestinele sale sa se relaxeze. Acest lucru aduce pe deoparte beneficiul ca exista mai mult timp pentru absorbtia nutrientilor atat de necesari pentru cresterea fatului, dar pe de alta parte poate duce la declansarea constipatiei sau a balonarii. Din fericire, pe rafturile farmaciilor sau ale magazinelor de tip naturist poti gasi remedii precum OpriFibre, care sa te ajute sa rezolvi aceasta problema.
10. Accentuarea simtului olfactiv
Mirosurile care este foarte posibil sa nu te fi deranjat pana acum pot deveni brusc insuportabile, determinand chiar o stare de greata. Chiar si alimentele tale preferate pot trece granita celor de care fugi in farfurie. In antiteza, izurile pe care nu le placeai pot fi acum favoritele tale.
11. Raceli mai dese
Hormonii si anticorpii produsi in perioada sarcinii sunt motivul pentru care corpul tau nu respinge fatul care abia se formeaza, acesta fiind perceput ca un corp strain. Sistemul tau imunitar este, asadar, dezechilibrat mai ales la inceputul perioadei de sarcina, asa ca este foarte probabil sa racesti mai usor decat inainte de a ramane insarcinata.
Atentie la medicamentele pe care alegi sa le iei, pentru ca multe dintre cele recomandate de medici in situatia unei gripe sau a unei raceli sunt total contraindicate in perioada sarcinii, din cauza ca pot afecta grav fatul. Discuta cu medicul care monitorizeaza sarcina si cere-i sfaturile pe care ar trebui sa le urmezi intocmai.
12. Cosuri sau acnee
Chiar daca adolescenta ta a fost lipsita de episoade acneice, in momentul in care ramai insarcinata este foarte posibil sa iti apara cosuri. De vina sunt si de aceasta data hormonii, care, odata reglati, vor inceta sa iti creeze probleme. Incearca sa nu storci cosurile aparute in perioada sarcinii si ai mare grija la mancarurile condimentate, care pot declansa o acnee puternica.
13. Pofte
Probabil ai auzit cel putin o data expresia Pofte de gravida. Cresterea brusca a nivelului de hormoni din organism se poate reflecta si asupra salivei, care nu doar ca va schimba gustul mai multor alimente pe care le consumai cu placere pana acum, dar te vor face sa rezisti cu greu in fata tentatiilor.
14. Schimbari ale culorii vaginului
Nivelul crescut al circulatiei sangelui in zona pelviana poate duce la modificarea culorii naturale a vaginului, care se poate apropia de o nuanta de purpuriu.
15. Scurgeri de sange
In jurul zilei a zecea de la ovulatie, ai putea observa cateva scurgeri usoare de sange pe care ai putea sa le confunzi cu prima zi a menstruatiei. Acestea sunt cauzate de implantarea embrionului in mucoasa uterului si au o nuanta foarte deschisa, aproape rozalie.
Prezenta unor sangerari poate insemna si intreruperea unei sarcini, asa ca cel mai indicat ar fi sa ajungi la un medic cat mai curand.
Simptome ale sarcinii pe saptamani
Poti calcula data la care vei naste numarand de la prima zi a ultimei tale menstruatii, desi aceasta poate parea ciudat. Prima ta saptamana de sarcina este considerata, de fapt, ultima ta menstruatie. Iata care sunt simptomele pe care le-ai putea sesiza, in functie de saptamana de sarcina in care te afli.
Semne si simptome | Timpul (de la ultima menstruatie) |
crampe usoare si sangerari intermenstruale (este posibil să observi pete pe lenjeria intima) | saptamanile 1-4 |
menstruatie absenta | saptamana 4 |
oboseala/extenuare | saptamana 4 sau 5 |
greata | saptamana 4 - 6 |
durere de sani sau furnicaturi | saptamana 4 - 6 |
urinari frecvente | saptamana 4 - 6 |
balonare | saptamana 4 - 6 |
rau de miscare | saptamana 5-6 |
schimbari de dispozitie | saptamana 6 |
modificari ale temperaturii corpului | saptamana 6 |
tensiune arteriala mare | saptamana 8 |
oboseala extrema si arsuri la stomac | saptamana 9 |
batai mai rapide ale inimii | saptamana 8-10 |
modificari ale sanilor si ale mameloanelor | saptamana 11 |
acnee | saptamana 11 |
crestere vizibila in greutate | saptamana 11 |
„stralucirea" femeii in sarcina | saptamana 12 |
Acestea sunt cele mai cunoscute simptome ale sarcinii. Daca ai sesizat vreunul, fa cat mai repede un test de sarcina pentru a sti daca vei deveni sau nu mamica.
Simptome sarcina - 15 semne semne ca esti insarcinata
In cazul in care te intrebi daca ai ramas insarcinata, articolul acesta te va ajuta sa ajungi cu un pas mai aproape de adevar, pana la momentul cand faci testul de sarcina sau sa ajungi la medicul
8 minute citit
Articole similare