Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 16

Saptamana 16 de sarcina

Sarcina
Articol
Oct. 8, 2024
7 minute

Daca ai putea privi in interiorul tau sa iti vezi bebelusul crescand, l-ai vedea cum isi suge degetul mare! In sfarsit, a reusit sa il duca la gura. Citeste mai multe despre saptamana 16 de sarcina.

Pregateste-te pentru o calatorie minunata! In al doilea trimestru de sarcina, vei simti o crestere a energiei si vei experimenta schimbari fascinante in corpul tau. Cunoscand totul despre sarcina pe saptamani, vei descoperi saptamana de saptamana cum creste bebelusul si ce se intampla in burtica ta. Hai sa vedem impreuna ce surprize iti rezerva saptamana 16 de sarcina!

La 16 saptamani este a patra luna de sarcina. Bebelusul tau devine tot mai vertical si gama sa de miscari creste constant. Poti incepe sa vorbesti cu bebelusul tau deoarece el deja aude sunete, iar aceasta este o oportunitate minunata de a incepe sa construiti o legatura incredibila unul cu celalalt.

Dezvoltarea bebelusului - a 16-a saptamana de sarcina

Retina micutului tau incepe sa functioneze saptamana aceasta. Totusi, nu incerca sa iti expui burtica la lumini puternice sa vezi daca bebelusul tau reactioneaza – sistemul lui nervos nu este suficient de matur, iar organele de simt sunt inca prea fragile pentru a fi stimulate astfel. Daca nu ai facut-o deja, este posibil sa iti simti bebelusul miscandu-se pentru prima data saptamana aceasta (sau in cele ce urmeaza). Aceste miscari sunt foarte usoare, asa ca nu te astepta la o senzatie intensa. Fii cu ochii in patru dupa miscari ca aripile unui fluture sau ca niste bule mici in interiorul burticii tale. Este emotionant si minunat cand se intampla, dar nu te ingrijora daca inca nu ai simtit nimic – fiecare bebelus creste intr-un ritm diferit.

In a saisprezecea saptamana de sarcina, muschii si articulatiile bebelusului devin mai tari, bratele si picioarele sale sunt complet formate. Acum poate sa se miste, sa isi indoaie picioarele la genunchi si mainile - la coturi si incheieturi. Oasele bebelusului, initial formate din tesut cartilaginos, acum retin calciul si devin mai rigide.

In a patra luna de sarcina, bebelusul isi dezvolta toate functiile vitale. La fiecare 40-45 de minute, el urineaza, incepe sa respire foarte clar - deocamdata, apa amniotica ajunge in plamani, dar acesta este un exercitiu extrem de important al muschilor responsabili pentru respiratie.
In timpul celei de-a 16-a saptamani de sarcina, sistemul nervos si simturile bebelusului sunt in continua formare. Copilul incearca sa-si miste globii oculari. Chiar daca urechile lui nu sunt inca complet dezvoltate, bebelusul reactioneaza la sunete. El ar putea deja "auzi" bataile inimii tale sau functia intestinala. Acesta este un moment potrivit sa incepi sa vorbesti cu el cat mai des posibil - datorita acestui lucru, copilasul se va obisnui rapid cu vocea ta si vei incepe sa construiesti o legatura unica intre voi doi.

Cum se schimba bebelusul in a 16-a saptamana de sarcina in ceea ce priveste lungimea si greutatea?

El masoara 11,6 cm si cantareste 100 g.

saptamana 16 de sarcina

Corpul tau in saptamana 16 de sarcina

La inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina, uterul tau si, odata cu el, burtica ta cresc constant. In cele mai multe cazuri, sarcina este deja vizibila, desi acest lucru nu trebuie neaparat sa fie o regula pentru tine. Daca ai muschii abdominali puternici si bine dezvoltati, rotunjirea s-ar putea sa nu fie inca atat de pronuntata. Putin mai tarziu, sarcina devine vizibila la femeile mai inalte. Cu toate acestea, aminteste-ti ca mai devreme sau mai tarziu burtica ta va creste. Ai in vedere acest aspect atunci cand cumperi haine pentru lunile urmatoare. Acelasi lucru se aplica si lenjeriei intime. Sanii tai cu siguranta vor deveni mai mari. Aminteste-ti ca un sutien potrivit este o investitie pentru sanii tai, care cu ajutorul sau vor arata mai bine dupa sarcina.

Daca aceasta nu este prima ta sarcina, s-ar putea sa poti simti deja miscarile bebelusului tau - nu impingeri inca, dar exista o usoara fluturare in burtica, precum fluturii, dar si o senzatie de bule.

Daca totusi nu simti inca miscarile copilului tau, nu te ingrijora - acesta este un proces foarte individual. In multe cazuri, ele sunt simtite clar in jurul saptamanii a 18-a pana la a 20-a de sarcina. Deci mai ai timp!

Daca ai avut pana acum pofte, poate te intrebi daca acestea se datoreaza lipsei de substante nutritive. Nu, este pur si simplu un efect secundar al sarcinii, cauzat de hormoni. Probabil ai observat ca anumite alimente par „diferite” sau mai putin apetisante. Altele, insa, par a fi indispensabile! Bun venit in lumea femeilor insarcinate! Incearca doar sa te gandesti la moderatie indiferent ce mananci si incearca sa gasesti un echilibru intre rasfat si a avea grija de tine si de copilul tau in crestere.

A 16-a saptamana de sarcina - la ce sa fii atenta?

O senzatie de greutate, flatulenta, cresterea tensiunii intestinale - aceasta este efectul progesteronului, care inca de la inceputul sarcinii incetineste functionarea sistemului digestiv, precum si uterul in continua crestere, care apasa asupra altor organe abdominale - acest lucru poate duce la o scadere a eficientei intestinale.

Daca ai oricare dintre aceste tipuri de simptome, te-ar putea ajuta sa limitezi consumul de produse care favorizeaza flatulenta si balonarea, cum ar fi alimentele prajite, asa-numitele fast-food-uri, etc. Si daca aceasta nu este suficient, la fel si unele legume, cum ar fi varza, mazarea sau fasolea. Dieta ta ar trebui sa includa produse care contin fibra (legume proaspete, bulgur, paine si paste integrale, cereale, de exemplu, ovaz). Consumul regulat de iaurturi naturale sau de kefir poate ajuta, de asemenea. Nu uita de cantitatea potrivita de lichide (apa minerala, ceaiuri de fructe). De asemenea, este bine sa te misti regulat - chiar si o plimbare de 20 de minute te va ajuta sa faci fata senzatiei de greutate.

Crampoane musculare – Crampoane musculare - daca nu ai avut de-a face cu ele inainte, pot aparea in jurul lunii a 4-a de sarcina. Exista multe cauze ale crampelor la muschii gambei - poate fi oboseala picioarelor cauzata de statul prelungit pe scaun, presiunea uterului asupra nervilor pelvieni, supraponderabilitatea, dieta necorespunzatoare sau o concentratie prea scazuta de calciu si magneziu in corp.
Daca crampele sunt foarte dureroase, asteapta si maseaza locul dureros. Partenerul tau sau altcineva drag iti poate fi de ajutor. In caz de crampe la muschii gambei, este util sa te intinzi cu piciorul, asezat comod pe o perna. Consuma alimente bogate in calciu (lapte si produse lactate) si magneziu (migdale si alte nuci, seminte, ciocolata neagra cu un continut ridicat de cacao).

Important

In lupta impotriva crampelor, adaugarea vitaminelor din complexul B ajuta, de asemenea. Daca crampele sunt foarte frecvente si enervante, astfel incat sa iti impiedice activitatea normala - consulta-ti medicul. Nu folosi medicamente sau suplimente alimentare de pe cont propriu.

A 16-a saptamana de sarcina - cum sa ai grija de tine?

Ingrijirea parului - un grup mare de femei la 16 saptamani de sarcina se bucura de un ten frumos, unghii puternice si par stralucitor. Acesta este efectul unei concentratii ridicate de estrogen. Cu toate acestea, nu uita sa ai grija de parul tau, in ciuda efectelor benefice ale hormonilor. Nu il spala cu apa fierbinte. Evita uscarea frecventa, indreptarea, folosirea ondulatorului. Parul nu agreeaza spumele grele, fixativele si gelurile. Spala-l cu un sampon delicat si foloseste balsamuri potrivite. Parul tau va fi si mai frumos.

Cumpara o periuta de dinti cu peri moi. Daca te confrunti in continuare cu gingiile umflate si sangerari in timpul periajului, asigura-te ca iti inlocuiesti periuta de dinti cu una cu peri moi (sau chiar foarte moi). Periaza-ti dintii de 2-3 ori pe zi timp de 2-3 minute, cu atentie si minutie - nu aplica prea multa forta in aceasta activitate. Astfel, vei preveni iritatiile ulterioare.

fat in saptamana 16 de sarcina

Alimentatia in saptamana 16 de sarcina

Vitamina A este importanta cat esti insarcinata, dar doar in cantitatea corecta, nici prea mult nici prea putin. Greu de inteles? O dieta normala ar trebui sa contina suficienta vitamina A si sa nu fie nevoie de suplimente alimentare. Dimpotriva, o doza excesiva ar putea fi daunatoare fatului in dezvoltare. Trebuie sa stii ca anumite tratamente pentru piele ce contin vitamina A sunt interzise pentru femeile insarcinate.

Alimentele, pe care le poti consuma pentru a-ti acoperi nevoia ta si a bebelusului tau de vitamina A, sunt laptele si produsele lactate, untul, ouale (galbenusurile, in special), legumele cu o culoare puternica precum spanacul, salata verde, patrunjelul, rosiile sau morcovii, portocalele sau alte fructe galbene (caise, pepene, mango, etc.).

Sfaturi

In jurul lunii a sasea, este recomandat ca tu si partenerul tau sa incepeti sa mergeti la un curs prenatal pentru a va pregati de nasterea copilului vostru, in special daca este primul. Vei afla mai multe despre nastere, despre analgezice, tehnici de respiratie si relaxare. In program pot fi incluse o vizita la sala de nasteri, exercitii de fitness pentru gravide si multe alte lucruri utile.

Cursurile prenatale sunt, de asemenea, oportunitatea ideala de a cunoaste alte mame si alte cupluri. Cu cine altcineva sa va impartasiti experienta?

parinte-in-felul-tau

Customer reviews

5

4 global ratings

Ratings

  • 5 star
    4
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Saptamana 32 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 32

Saptamana 32 de sarcina

Pe ultima tura, micutul tau inca se dezvolta, dar de aici este vorba mai mult de perfectionare si lustruire. Bebelusul este gata sa te cunoasca! 

6 minute citit

View details Alimentatia mamei in timpul sarcinii poate influenta sanatatea copilului
Articol
alimentatia mamei in timpul sarcinii

Alimentatia mamei in timpul sarcinii poate influenta sanatatea copilului

O alimentatie corecta inainte si in timpul sarcinii poate creste probabilitatea ca bebelusul sa aiba o greutate normala la nastere si mai tarziu, in timpul vietii.

1 minut citit

View details Saptamana 11 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 11

Saptamana 11 de sarcina

Daca ai putea sa te uiti inauntru, ai vedea niste firisoare micute de par crescand pe sprancenele bebelusului tau si deasupra buzei. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

4 minute citit

View details Transformarile fizice din timpul sarcinii
Articol
Transformarile fizice din timpul sarcinii

Transformarile fizice din timpul sarcinii

In ultimele luni, corpul tau de viitoare mama a inceput sa prinda forma: abdomenul incepe sa ti se rotunjeasca, sanii sa ti se mareasca iar pielea sa ti se schimbe.

4 minute citit

View details Saptamana 26 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 26

Saptamana 26 de sarcina

Ultima saptamana din al doilea trimestru – este momentul cand bebelusul tau isi va deschide ochii pentru prima data! Citeste mai multe despre aceasta saptamana. 

5 minute citit

View details Consumul de proteine in timpul sarcinii
Articol
Consumul de proteine in timpul sarcinii

Consumul de proteine in timpul sarcinii

"Proteinele joaca un rol esential in sarcina, intrucat este mare nevoie de acestea pentru a „cladi” bebelusul.

3 minute citit

View details Saptamana 5 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 5

Saptamana 5 de sarcina

Desi este doar cat un bob de mazare, bebelusul tau creste cu repeziciune. Citeste mai multe despre aceasta saptamana.

3 minute citit

View details Saptamana 39 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 39

Saptamana 39 de sarcina

Posibil sa fi simtit cateva contractii deja si sa te intrebi daca acesta a fost „momentul”. Nu te ingrijora, nu vei rata inceputul travaliului!

4 minute citit

View details Avantajele alaptarii
Articol
avantajele alaptarii

Avantajele alaptarii

Este posibil sa fi observat modificari la nivelul sanilor chiar inainte ca bebelusul sa isi faca aparitia, ceea ce inseamna ca organismul tau se pregateste de alaptare.

3 minute citit

View details Saptamana 20 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 20

Saptamana 20 de sarcina

Se intampla atat de multe la tine in burtica saptamana aceasta, incat vei vrea sa tragi un pui de somn dupa ce citesti despre ele! Afla mai multe despre saptamana aceasta.

7 minute citit

View details Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?
Articol
Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?

Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?

"Abia astept sa-mi aduc bebelusul acasa, dar am atat de multe intrebari...Oare voi fi o mama buna? Oare cum o sa ma descurc cu toate, cumparaturi, curatenie si copil?

4 minute citit

View details Saptamana 33 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 33

Saptamana 33 de sarcina

Sase saptamani. Cam atat mai ai inainte sa-l cunosti pe bebe. Uimitor, nu-i asa? Noi asa credem. Citeste in continuare pentru a afla mai multe despre aceasta saptamana. 

7 minute citit

View details Alternative alimentare pentru o sarcina fara probleme
Articol
Alternative alimentare pentru o sarcina fara probleme

Alternative alimentare pentru o sarcina fara probleme

Sa mananci pentru doi nu inseamna neaparat sa mananci de doua ori mai multa mancare, ci sa consumi alimente cu valoare nutritiva crescuta. Fiecare calorie trebuie sa fie nutritiva.

6 minute citit

View details Saptamana 13 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 13

Saptamana 13 de sarcina

Inceputul celui de-al doilea trimestru aduce multe etape noi de dezvoltare pentru bebelusul tau. Citeste mai multe despre aceasta saptamana. 

3 minute citit

View details Cat vei lua in greutate in timpul sarcinii?
Articol
Cat vei lua in greutate in timpul sarcinii

Cat vei lua in greutate in timpul sarcinii?

Pe timpul sarcinii o femeie ia in greutate iar acest lucru este inevitabil.

4 minute citit

View details Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii
Articol
Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii

Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii

Ar trebui sa incepi sa iti schimbi obiceiurile alimentare pentru bebelusul tau din momentul in care afli ca esti insarcinata.

6 minute citit

View details Saptamana 27 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 27

Saptamana 27 de sarcina

Bebelusul tau inca mai trebuie sa creasca, dar incepand de astazi, el e suficient de mare incat, intins, ar ajunge de la palma ta la cot. Citeste mai multe despre saptamana aceasta. 

5 minute citit

View details Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!
Articol
Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!

Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!

Nu exista absolut niciun motiv pentru care sa opresti activitatea fizica in timpul sarcinii! Ba chiar dimpotriva: se recomanda sportul in mod adecvat. Ce activitati fizice as putea face?

3 minute citit

View details Saptamana 6 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 6

Saptamana 6 de sarcina

Cresterea bebelusului tau este accelerata in momentul de fata. Atat de multe lucruri palpitante, pentru o fiinta atat de minuscula! Citeste mai multe despre aceasta  saptamana de sarcina.

6 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.