Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 24

Saptamana 24 de sarcina

Sarcina
Articol
Feb. 28, 2024
7 minute

Poti simti cum reactioneaza bebelusul la zgomote si la mangaierile tale? Acest lucru incepe sa se intample spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru, asa ca fii pe faza. Citeste mai multe despre saptamana 24 de sarcina.

La saptamana a 24-a de sarcina, bebelusul ocupa deja tot spatiul din uter. Inca mai loveste puternic, motiv pentru care simti ca devine din ce in ce mai puternic. Asa cum s-a intamplat si in saptamanile anterioare, corpul copilului isi dezvolta in continuare intens conexiunile neuronale. Scheletul sau s-a osificat, iar muschii s-au intarit.

Conexiunile creierului devin mai specializate in primirea semnalelor de la organele receptoare de simt, iar bebelusul stocheaza treptat experiente senzoriale – gustul mancarurilor pe care le imparti cu el, mirosul tau.

Mai mult, incepe sa reactioneze cu adevarat la sunete. Este obisnuit cu fundalul tau sonor – bataia inimii tale, respiratia ta, chiar si galgaitul stomacului tau – si poate distinge harababura inabusita a acestui interior de toate sunetele noi ce vin din exterior: muzica, vocea ta, cea a tatalui, plus toate celelalte sunete mai putin placute (stiai tu ca este istet!). Asa ca vorbeste cu bebelusul tau, spune-i ce faci, ce vezi, ce auzi, chiar si ce simti. El va recunoaste inca de la nastere vocea ta, pe cea a tatalui, chiar si muzica pe care o ascultai in timpul sederii sale.

Miscarile intense ale ochilor, care deja s-au intamplat inainte, devin acum din ce in ce mai coordonate.

Copilul isi misca ochii in sus, in jos si lateral. Desi pleoapele sale sunt inca inchise, el primeste lumina de intensitate variabila.

In acest timp, bebelusul isi imbunatateste si abilitatile de prindere, de exemplu, jucandu-se cu cordonul ombilical.

Saptamana a 24-a este si momentul cand plamanii bebelusului incep sa produca surfactantul. Este o substanta care previne intinderea excesiva a alveolelor cu fiecare inhalare. Datorita lui, peretii lor nu se lipesc impreuna cand expiri.

Fata de saptamana trecuta, bebelusul nu a crescut mult – la 24 de saptamani de sarcina, bebelusul are aproximativ 30 cm inaltime si cantareste 600 g.
 

saptamana 24 de sarcina


Corpul tau in saptamana 24 de sarcina

Ai castigat cateva kilograme in plus care pot fi observate cu ochiul liber. Cu toate acestea, aceasta nu se datoreaza doar copilului. Cresterea in greutate apare si datorita cantitatii mai mari de lichid amniotic care indeplineste o serie de functii, de la protejarea copilului impotriva socurilor pana la mentinerea temperaturii corecte in mediul sau.

Un abdomen in continua crestere poate intensifica vergeturile si senzatia de mancarime a pielii in aceasta zona. In plus, este posibil sa simtiti dureri in zona inghinala. Toate acestea din cauza uterului tot mai greu care strange ligamentele care il sustin.

Pe masura ce uterul tau se pregateste pentru nastere, este posibil sa simtiti constant contractii Braxton-Hicks. Incercati sa va odihniti cat mai des posibil. Aceste tipuri de crampe nu ar trebui sa cauzeze ingrijorare. Cu toate acestea, daca sunt insotite de dureri mai severe, merita sa consultati un medic.

Mama rade – grozav! Stiai ca bebelusul tau e din ce in ce mai constient de ceea ce simti? Perceptia lui este destul de dezvoltata pe langa toate celelalte progrese fizice mai evidente. Cand esti fericita, se bucura de fericirea ta, ba chiar o impartaseste. Cand esti ocupata, el simte starea ta de agitatie. Asa ca incearca sa nu exagerezi cu lucrul, fie la birou, acasa sau in timpul liber. Chiar daca tu te simti in forma, incearca sa te relaxezi din cand in cand. Desi nu toata lumea poate fi zen 24/7, o mama calma este ceea ce isi doreste copilul tau cel mai mult.

In timpul celor 24 de saptamani de gestatie, s-ar putea sa te simti putin plictisita de sarcina si de simptomele care o insotesc. Pentru unele mame, starea de spirit se va deteriora putin, pentru altele, sentimentul poate fi cu totul opus - vor fi insotite de entuziasm pentru viitorul. Hormonii sunt responsabili pentru tot, desigur. Ce altceva poate aduce Saptamana 24?

Diabet gestational – poate exista o scadere a productiei de insulina in corpul viitoarei mame din cauza actiunii hormonilor care se formeaza in placenta. Aici vorbim despre diabetul gestational, ale carui prime simptome sunt oboseala excesiva, ametelile, setea crescuta si urinarea frecventa.

Ai grija de corpul tau. Atunci cand observi astfel de simptome, este necesar sa vizitezi imediat un medic pentru a-ti verifica nivelul zaharului din sange.

Sindromul de tunel carpian – umflarea in timpul sarcinii poate provoca intepaturi si amorteala a mainilor. Este cauzata de comprimarea nervului median, care trece printr-un canal ingust in antebrat. Tesuturile umflate in jurul nervului provoaca o senzatie neplacuta de furnicaturi. Acestea sunt simptomele sindromului de tunel carpian. Este o afectiune foarte neplacuta pentru femeile care lucreaza la computer.

Intinderea regulata a muschilor degetelor poate ajuta, la fel ca si o vizita la un fizioterapeut care va oferi tratamentul potrivit.

Anemia – ametelile frecvente si slabiciunea pot fi semne ale anemiei. Ar fi bine sa ii spui medicului despre aceasta, deoarece el va putea prescrie teste adecvate.

Pentru a depasi simptomele care insotesc anemia, este necesar sa ai grija de o dieta adecvata. Consuma alimente bogate in fier (carne rosie slaba, oua, cereale integrale, leguminoase, fructe uscate precum caisele si smochinele) si unele legume (de exemplu, patrunjel, marar sau sfecla rosie).  In unele cazuri, medicul tau ar putea recomanda administrarea unui supliment de fier, dar daca nu te-a indrumat catre un astfel de supliment, nu il lua. Niciun auto-tratament in timpul sarcinii! Afla mai multe despre nutrientii si mineralele care sunt importante pentru bebelusul tau in alimentele din care ii poti furniza.

De ce este important? Daca hrana pe care o consumi nu este suficient de bogata in fier, bebelusul tau va primi cantitatea corecta, dar va fi in detrimentul tau deoarece va folosi din rezervele tale, ceea ce inseamna ca exista un risc ridicat de a deveni anemica. Si nu doar in timpul sarcinii. Anemia poate fi agravata inca de la nastere.

A 24-a saptamana de sarcina - cum sa ai grija de tine?

Bea multa apa!

Desi corpul tau retine tot mai multa apa si folosesti toaleta foarte des, acest lucru nu ar trebui sa te descurajeze sa bei multe lichide. A fi bine hidratata in timpul sarcinii este important pentru bunastarea ta si a bebelusului tau. Ar trebui sa bei cel putin 2 litri de lichid pe zi, preferabil apa curata. Evita bauturile dulci.

Pana in saptamana a 24-a de sarcina, problemele legate de memorie si concentrare se pot accentua. Este o idee buna sa te ajuti sa nu experimentezi stres inutil. Salvarea unui calendar sau a notitelor adezive, realizarea unei liste de cumparaturi sau punerea fiecarui lucru la locul sau te vor ajuta sa controlezi haosul din mintea ta. In plus, poti avea grija de antrenarea creierului – rezolva integrame si puzzle-uri, fa exercitii de memorie si invata vocabular intr-o limba straina.

Important

Riscul de diabet gestational creste odata cu varsta viitoarei mame. Aceasta conditie este mai frecventa la femeile care erau supraponderale inainte de a ramane insarcinate. Aminteste-ti ca diabetul gestational poate afecta orice femeie insarcinata, asa ca ar trebui sa urmezi controlul glicemiei recomandat de medicul 
 

saptamana 24 de sarcina


Alimentatia in saptamana 24 de sarcina

Este momentul potrivit sa verifici daca faci intr-adevar tot ce poti pentru a avea suficient fier in dieta ta. De ce este important? Daca dieta ta nu este suficient de bogata in fier, nevoile bebelusului vor fi satisfacute, dar consumand din rezervele tale de fier, ceea ce inseamna ca risti sa devii anemica. Si nu doar pe timpul sarcinii. Anemia poate fi exacerbata de nastere.

Alimentele bogate in fier sunt carnea rosie, ficatul, lintea, galbenusurile, cerealele integrale si legumele verzi. In unele cazuri, doctorul tau ar putea sa iti prescrie suplimente de fier, dar nu incepe sa le iei decat daca ti se recomanda. Nu fa pe doctorul cat esti insarcinata!

 

Sfaturi

Pana acum toata lumea si-a dat seama ca esti gravida. Multi oameni nu pot sa reziste din a face preziceri despre sexul bebelusului, in functie de modul in care „duci” sarcina. Desi este ceva des intalnit sa crezi ca modul in care sta burtica mamei determina sexul copilul – sus inseamna ca e fata, jos la coapse ca e baiat, cu siguranta! (sau alta varianta a acestor mituri), nu exista dovezi care sa sustina aceste superstitii. Vrea cineva sa auda povesti vechi din popor? Prezicerile pot fi distractive, dar daca chiar vrei sa stii sexul bebelusului, intreaba-ti doctorul in timpul ecografiei.

parinte-in-felul-tau

Customer reviews

5

4 global ratings

Ratings

  • 5 star
    4
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Saptamana 32 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 32

Saptamana 32 de sarcina

Pe ultima tura, micutul tau inca se dezvolta, dar de aici este vorba mai mult de perfectionare si lustruire. Bebelusul este gata sa te cunoasca! 

6 minute citit

View details Alimentatia mamei in timpul sarcinii poate influenta sanatatea copilului
Articol
alimentatia mamei in timpul sarcinii

Alimentatia mamei in timpul sarcinii poate influenta sanatatea copilului

O alimentatie corecta inainte si in timpul sarcinii poate creste probabilitatea ca bebelusul sa aiba o greutate normala la nastere si mai tarziu, in timpul vietii.

1 minut citit

View details Saptamana 11 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 11

Saptamana 11 de sarcina

Daca ai putea sa te uiti inauntru, ai vedea niste firisoare micute de par crescand pe sprancenele bebelusului tau si deasupra buzei. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

4 minute citit

View details Transformarile fizice din timpul sarcinii
Articol
Transformarile fizice din timpul sarcinii

Transformarile fizice din timpul sarcinii

In ultimele luni, corpul tau de viitoare mama a inceput sa prinda forma: abdomenul incepe sa ti se rotunjeasca, sanii sa ti se mareasca iar pielea sa ti se schimbe.

4 minute citit

View details Saptamana 26 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 26

Saptamana 26 de sarcina

Ultima saptamana din al doilea trimestru – este momentul cand bebelusul tau isi va deschide ochii pentru prima data! Citeste mai multe despre aceasta saptamana. 

5 minute citit

View details Consumul de proteine in timpul sarcinii
Articol
Consumul de proteine in timpul sarcinii

Consumul de proteine in timpul sarcinii

"Proteinele joaca un rol esential in sarcina, intrucat este mare nevoie de acestea pentru a „cladi” bebelusul.

3 minute citit

View details Saptamana 5 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 5

Saptamana 5 de sarcina

Desi este doar cat un bob de mazare, bebelusul tau creste cu repeziciune. Citeste mai multe despre aceasta saptamana.

3 minute citit

View details Saptamana 39 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 39

Saptamana 39 de sarcina

Posibil sa fi simtit cateva contractii deja si sa te intrebi daca acesta a fost „momentul”. Nu te ingrijora, nu vei rata inceputul travaliului!

4 minute citit

View details Avantajele alaptarii
Articol
avantajele alaptarii

Avantajele alaptarii

Este posibil sa fi observat modificari la nivelul sanilor chiar inainte ca bebelusul sa isi faca aparitia, ceea ce inseamna ca organismul tau se pregateste de alaptare.

3 minute citit

View details Saptamana 19 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 19

Saptamana 19 de sarcina

Micutul tau cantareste acum in jur de 335g – ia un grapefruit in palma, cam atat de greu este. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

6 minute citit

View details Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?
Articol
Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?

Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?

"Abia astept sa-mi aduc bebelusul acasa, dar am atat de multe intrebari...Oare voi fi o mama buna? Oare cum o sa ma descurc cu toate, cumparaturi, curatenie si copil?

4 minute citit

View details Saptamana 33 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 33

Saptamana 33 de sarcina

Sase saptamani. Cam atat mai ai inainte sa-l cunosti pe bebe. Uimitor, nu-i asa? Noi asa credem. Citeste in continuare pentru a afla mai multe despre aceasta saptamana. 

7 minute citit

View details Alternative alimentare pentru o sarcina fara probleme
Articol
Alternative alimentare pentru o sarcina fara probleme

Alternative alimentare pentru o sarcina fara probleme

Sa mananci pentru doi nu inseamna neaparat sa mananci de doua ori mai multa mancare, ci sa consumi alimente cu valoare nutritiva crescuta. Fiecare calorie trebuie sa fie nutritiva.

6 minute citit

View details Saptamana 13 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 13

Saptamana 13 de sarcina

Inceputul celui de-al doilea trimestru aduce multe etape noi de dezvoltare pentru bebelusul tau. Citeste mai multe despre aceasta saptamana. 

3 minute citit

View details Cat vei lua in greutate in timpul sarcinii?
Articol
Cat vei lua in greutate in timpul sarcinii

Cat vei lua in greutate in timpul sarcinii?

Pe timpul sarcinii o femeie ia in greutate iar acest lucru este inevitabil.

4 minute citit

View details Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii
Articol
Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii

Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii

Ar trebui sa incepi sa iti schimbi obiceiurile alimentare pentru bebelusul tau din momentul in care afli ca esti insarcinata.

6 minute citit

View details Saptamana 27 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 27

Saptamana 27 de sarcina

Bebelusul tau inca mai trebuie sa creasca, dar incepand de astazi, el e suficient de mare incat, intins, ar ajunge de la palma ta la cot. Citeste mai multe despre saptamana aceasta. 

5 minute citit

View details Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!
Articol
Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!

Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!

Nu exista absolut niciun motiv pentru care sa opresti activitatea fizica in timpul sarcinii! Ba chiar dimpotriva: se recomanda sportul in mod adecvat. Ce activitati fizice as putea face?

3 minute citit

View details Saptamana 6 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 6

Saptamana 6 de sarcina

Cresterea bebelusului tau este accelerata in momentul de fata. Atat de multe lucruri palpitante, pentru o fiinta atat de minuscula! Citeste mai multe despre aceasta  saptamana de sarcina.

6 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.