Saptamana 23 de sarcina
Bebelusul tau are acum aproximativ 29 de centimetri lungime si cantareste in jur de 500 de grame, fiind de marimea unui mango. Mai ai cam 16 saptamani pana la nastere. Citeste mai multe despre sarcina la 23 de saptamani!
Bebelusul tau in saptamana 23 de sarcina
La 23 de saptamani de sarcina, apar primele miscari rapide ale ochilor, iar papilele gustative se dezvolta la nivelul limbii. Auzul copilului este functional, cel mic putand auzi o forma distorsionata a vocii tale, a zgomotelor facute de intestine si a batailor inimii. Asadar, este momentul perfect sa incepi sa-i vorbesti, ori sa-i canti daca n-ai facut-o inca. Cu cat iti va auzi vocea mai des, cu atat mai familiara ii va fi la nastere.
Acum, sexul bebelusului tau este identificabil. Daca este fetita, atunci ea are, de cateva saptamani, uter, ovare si vagin. Daca este baiat, el are deja penis si prostata. Desi testiculele i s-au format inca din luna a doua de sarcina, acestea inca se afla in cavitatea abdominala. Nu te ingrijora, vor cobori ori inainte de nastere, ori in primele luni dupa venirea pe lume.
Alta schimbare importanta este faptul ca celulele nervoase din creier sunt distribuite in ceea ce se numeste „materie cenusie”. Acum este si perioada in care se dezvolta amprentele degetelor de la maini si de la picioare. Sacul amniotic contine in prezent cam jumatate de litru de lichid, ce se reimprospateaza o data la aproximativ 3 ore.
Corpul tau in saptamana 23 de sarcina
Probabil ca pana acum ai luat in greutate aproximativ 6-7 kilograme, iar abdomenul a inceput sa se mareasca. Din acest motiv, este posibil ca din ce in ce mai multe persoane sa constate sa esti insarcinata. La 23 de saptamanai, uterul poate fi palpat cam la 4 centimetri deasupra buricului.
Uterul care creste si poate comprima vezica urinara sau ureterele, dar si modificarile hormonale ce pot incetini fluxul de urina pot duce la aparitia infectiilor la nivelul rinichilor ori a vezicii urinare. Daca ai febra, simti o senzatie de arsura atunci cand urinezi, durere abdominala sau durere de spate, ia legatura cu medicul. Astfel de infectii pot creste riscul de complicatii.
In saptamana 23 de sarcina baile lungi pot fi incantatoare si relaxante, dar pot avea si un efect nedorit: produc contractii, asa ca cel mai bine este sa nu exagerezi cu ele. Apa din cada nu ar trebui sa fie nici ea prea fierbinte. Mai mult, tensiunea arteriala poate deveni putin instabila. De aceea, cel mai bine e sa faci baie cand este cineva pe aproape – nu in baie cu tine, doar in casa, in caz ca ai nevoie de ceva.
Ce ar trebui sa consumi in aceasta perioada?
Nu pune sare pe rana, cum spune vorba. Este adevarat ca din cauza carnii, conservelor, prajiturilor, aperitivelor, chipsurilor si a excesului de condimente pe care il punem in mancare, consumam adesea de doua-trei ori cantitatea de sare de care are nevoie organismul nostru. Desi probabil ti s-a spus sa ai grija la consumul de sare, nu este o idee buna sa o elimini complet din regimul tau. Sodiul este esential pentru echilibrul hidric din organism. Acest echilibru poate fi tulburat de catre hormonii de sarcina si necesita un consum potrivit de sodiu si adaptat nevoilor tale pentru a fi eficient si a face posibila hidratarea adecvata. Daca ai indoieli sau intrebari, adreseaza-te medicului.
Ai grija sa te hidratezi suficient, asta insemnand sa consumi in jur de 8 cani de lichide pe zi. Pentru fiecare ora de activitate fizica usoara, mai bea inca 250 ml de apa.
Sfaturi utile pentru aceasta perioada
Daca esti angajata, acum ar trebui sa finalizezi toate actele pentru concediul de maternitate. Discuta cu cei de la Resurse Umane si cu seful tau si afla detalii despre urmatoarea perioada si despre drepturile pe care le ai. Cere informatii despre eventualele situatii in care vei avea nevoie de repaus la pat, vei naste prematur ori vei avea alte complicatii ce-ti vor afecta abilitatea de a munci. Gandeste-te daca vei dori sa ramai acasa dupa nasterea copilului si pentru cat timp sau sa te intorci la munca si cand anume planuiesti sa te intorci.
Este foarte important si sa iti implici partenerul in sarcina. Mai ales acum ca sarcina se apropie de al treilea trimestru. Duceti-va impreuna la un control prenatal sau la o discutie cu moasa. Planificati camera copilului impreuna. Si, daca este posibil, mergeti la cursuri de pregatire pentru nastere impreuna.
Ideea este sa te asiguri ca tu si partenerul tau petreceti un timp placut impreuna inainte sa apara bebelusul. Nu trebuie sa ai grija de copil in momentul de fata, iar burtica ta inca e „sub control”! Gandeste-te la acele activitati clasice pentru intalniri, precum mersul la cinema, la un nou restaurant sau chiar gatitul impreuna. Orice va apropie.
Articole similare