Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii

Alimentatia in sarcina si alaptare

Sarcina
Articol
Noi. 26, 2024
6 minute

Ar trebui sa incepi sa iti schimbi obiceiurile alimentare pentru bebelusul tau din momentul in care afli ca esti insarcinata. Este unul dintre cele mai simple si bune lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta si a copilului. Avem aici cateva sfaturi care te vor ajuta sa te pregatesti cat mai bine.

Mananc pentru doi?

Femeile insarcinate au nevoie de mai multa energie si de mai multi nutrienti, de aceea se spune ca trebuie sa manance „pentru doi”. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa mananci de doua ori mai mult! Inseamna doar ca trebuie sa iti adaptezi dieta la nevoile tale in schimbare, datorita cresterii sanilor, a uterului, a volumului de sange, rezervei de grasime, precum si la nevoile de crestere si dezvoltare ale bebelusului.

Organismul tau va avea nevoie de cantitati mai mari de minerale, in special fier si vitamine, cantitati care pot fi acoperite daca ai o dieta sanatoasa, variata si echilibrata. 

Cresterea „ideala” in greutate depinde de fiecare femeie dar, in general, nu e nevoie de mai multe calorii in primele trei luni de sarcina. In schimb, este nevoie de 300 kcal in plus in fiecare zi in trimestrul al doilea si maxim 400 kcal in plus pe zi in trimestrul al treilea de sarcina.

Daca stii cum sa mananci sanatos si echilibrat, aceasta nevoie poate fi usor satisfacuta. De exemplu, aceste calorii suplimentare pot fi acoperite cu o felie de paine integrala si o felie de branza, sau cu un iaurt simplu, doua linguri de muesli si un mar.

Controleaza-ti cresterea in greutate

Daca iti faci griji in privinta greutatii, este recomandat sa faci un pic de miscare in locul unei diete! Activitatea fizica moderata si regulata (precum mersul pe jos, inotul, yoga prenatala) te poate ajuta sa iti controlezi greutatea, sa reduci disconfortul ce apare in timpul sarcinii, precum durerile de spate, crampele picioarelor, constipatia, balonarea sau edemele, si sa iti imbunatatesti somnul.
Cantareste-te regulat si tine cont de cresterea in greutate din timpul sarcinii! Greutatea pe care ar trebui sa o castigi in timpul sarcinii depinde de greutatea pe care o aveai inainte. Consulta-ti medicul privind clasificarea greutatii si incadrarea ta intr-o anumita grupa.

Iata noul tau meniu preferat

Cerealele, fructele si legumele ar trebui sa reprezinte cea mai mare parte a dietei tale, impreuna cu lichidele (apa, ceai de fructe neindulcit, suc diluat de fructe sau legume). Daca alegi cerealele integrale in locul celor rafinate, vei reusi sa consumi o cantitate mult mai mare de fibre, vitamine si minerale.

Produsele animale (carnea, pestele, laptele si produsele lactate) ar trebui consumate cu moderatie si, in principal, sub forma de carne slaba si lactate cu continut scazut de grasime, plus peste gras, cu multi nutrienti.

Alimentele cu continut mare de zahar sau grasimi trebuie consumate foarte rar. Evita mancarea prajita in ulei si alege lactatele cu putine grasimi si carnea slaba. Daca este posibil, indeparteaza grasimea de pe carne. Nu consuma paine impreuna cu carne sau peste si evita prajiturile, bomboanele si bauturile carbogazoase.

parinte-in-felul-tau

Dar despre suplimente?

O dieta sanatoasa si echilibrata este de ajuns pentru a satisface toate nevoile nutritionale, ale tale si ale copilului.
Prin urmare, nu ar trebui sa iei regulat suplimente de vitamine sau minerale, cu exceptia acidului folic si a fierului, care sunt mai greu de gasit in alimente. Medicul tau iti poate recomanda un supliment cu acesti micronutrienti.

Acidul folic

Acidul folic este o vitamina din grupul B care ajuta la prevenirea defectelor de tub neural - defecte serioase ale coloanei vertebrale. Se gaseste in legume cu frunze verzi, citrice si leguminoase, iar in anumite tari, cum ar fi SUA, acidul folic este adaugat in anumite alimente, cum ar fi painea sau cerealele. Totusi, poate fi dificil sa consumi cantitatea necesara de acid folic doar din alimente. De aceea, multi specialisti recomanda un supliment de vitamine prenatale, incepand cu cel putin o luna inainte de sarcina si continuand in primele 12 saptamani de sarcina pentru a reduce riscurile pentru bebelus.

Fierul

Carnea este cea mai buna sursa de fier. Cum multe dintre femei nu reusesc sa isi asigure necesarul de fier din dieta, exista riscul de a dezvolta o anemie prin carenta de fier (nu exista destul de multe celule rosii pentru a transporta oxigenul, ceea ce poate duce la oboseala, dureri de cap si piele palida). Prin urmare, este recomandat sa-ti verifici consumul de fier in timpul sarcinii si sa consumi suplimente daca este necesar.

Iodul

Ai nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni care, printre altele, contribuie la dezvoltarea normala a creierului. Pestele oceanic este o sursa buna de iod, dar poti sa folosesti si sarea iodata.

Daca ai o dieta vegetariana sau vegan, ar trebui sa verifici cu atentie si regulat consumul de nutrienti impreuna cu medicul tau.

Sfaturi utile pentru o dieta mai sanatoasa in timpul sarcinii

  • Fa-ti un program de masa si foloseste piramida alimentelor pentru a alege ce mananci;
  • Include o varietate cat mai mare de fructe proaspete, cereale integrale, leguminoase, legume, orez prefiert, carne, peste, uleiuri, nuci, seminte, lapte si lactate;
  • Mananca regulat si suficient pentru a-ti satisface toate nevoile nutritionale;
  • Consuma peste gras de calitate o data sau de doua ori pe saptamana (bogat in DHA);
  • Incearca sa consumi cat mai putine alimente bogate in grasimi sau zahar si opteaza pentru alimente bogate in nutrienti (de exemplu fructe si legume);
  • Bea 1.5 – 2 litri de lichide pe zi (apa, ceai de fructe neindulcit, suc diluat de fructe sau legume);
  • Foloseste sare iodata;
  • Mananca numai carne, peste sau oua bine gatite;
  • Evita laptele nepasteurizat sau branza proaspata, carnea cruda sau putin gatita, crustaceele;
  • Consuma ficat numai din cand in cand;
  • Asigura-te ca iei in greutate in limitele recomandate; 
  • Evita dietele restrictive, cu nivel redus de calorii;
  • Evita alcoolul si fumatul si nu lua medicamente inainte sa te consulti cu un specialist;
  • Consuma cu moderatie bauturile care contin cofeina (o ceasca de cafea pe zi);
  • Opteaza pentru suplimente nutritionale numai la recomandarea medicului tau;
  • Important: daca este posibil, consuma acid folic in perioada in care incerci sa ramai insarcinata;
  • Petrece cat mai mult timp in aer liber in fiecare zi (pentru sinteza vitaminei D);
  • Fa exercitii usoare, cum ar fi mersul pe jos sau inotul – te vor ajuta sa nu iei prea mult in greutate, vor ameliora constipatia si te vor ajuta sa nasti mai usor.

Ce poti face in plus pentru a te pregati de alaptare?

Nu te lua dupa povesti!
Uita toate miturile despre femei insarcinate care isi freaca sfarcurile cu prosopul pentru a le pregati pentru supt. Cercetarile au demonstrat ca asa iti poti rani sfarcurile. Chiar si exercitiile de intindere pentru femei cu sfarcurile infundate sau aplatizate s-au dovedit ineficiente!

Fii atenta la indicii
Cel mai bun mod de a te pregati pentru alaptare este sa observi alte femei in timp ce fac acest lucru (poti sa mergi la o intalnire de grup). Observa cum isi tin bebelusii si fii atenta cum procedeaza cand ii dau sanul copilului.

De asemenea, este important sa alegi o clinica ce sustine alaptarea imediat dupa nastere si contactul direct dintre mama si copil. Aceasta clinica ar trebui sa aiba un program de rooming-in (mama si bebelusul se afla in contact 24 de ore din 24) si sa nu hraneasca bebelusii cu alimente si lichide in afara de laptele matern; singura exceptie este atunci cand exista recomandari medicale. 

Dupa ce ajungi acasa, asigura-te ca ai parte de cat mai putin stres si ca ai tot ajutorul familiei!

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni si inceperea diversificarii dupa aceasta varsta, continuand cu alaptarea pentru cat mai mult timp posibil. NESTLÉ sustine aceasta recomandare.
 

Customer reviews

3.4

5 global ratings

Ratings

  • 5 star
    3
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    2

Articole similare

View details Sfaturi pentru stimularea lactatiei
Articol
Sfaturi pentru stimularea lactatiei

Sfaturi pentru stimularea lactatiei

Ti-ar placea sa-i oferi bebelusului toate avantajele pe care le presupune alaptarea, dar nu esti sigura daca laptele tau va fi destul de bun si daca vei produce o cantitate suficienta de lapte pent

5 minute citit

View details Ce trebuie sa stii ca proaspat parinte?
Articol
Ce trebuie sa stii ca proaspat parinte

Ce trebuie sa stii ca proaspat parinte?

Doar ce-am aflat ca sunt insarcinata: Doamne ce moment superb, de bucurie ... dar am de asemenea atat de multe intrebari. Oare sunt pregatita sa devin mamica? Vom fi parinti buni?

4 minute citit

View details Manualul alaptarii - ce, cum si cand
Articol
Manualul alaptarii - ce, cum si cand

Manualul alaptarii - ce, cum si cand

Dupa cum stii, laptele matern reprezinta hrana perfecta pentru bebelus in primele sase luni ale acestuia si chiar si dupa ce i s-au introdus alte alimente.

5 minute citit

View details Oligozaharidele din laptele matern
Articol
Oligozaharidele din laptele matern

Oligozaharidele din laptele matern

Laptele matern este cel mai bun aliment pe care i-l poti oferi, pentru a-i asigura cantitatea necesara de energie si de substante nutritive pentru o crestere si o dezvoltare optima.

3 minute citit

View details Proprietatile uimitoare ale laptelui matern
Articol
Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Laptele matern e cu adevarat uimitor. Stiai ca acesta isi schimba compozitia in functie de varsta bebelusului tau?

9 minute citit

View details Sistemul tau de sprijin - un plan de actiune pentru familia si prietenii tai
Articol
suport alaptare

Sistemul tau de sprijin - un plan de actiune pentru familia si prietenii tai

Decizia de a alapta este una dintre cele mai importante decizii pe care le poti lua cu privire la sanatatea copilului tau.

3 minute citit

View details Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?
Articol
Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?

Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?

"Abia astept sa-mi aduc bebelusul acasa, dar am atat de multe intrebari...Oare voi fi o mama buna? Oare cum o sa ma descurc cu toate, cumparaturi, curatenie si copil?

4 minute citit

View details Colostrul - primul lapte matern
Articol
colostrul_-_primul_lapte_matern

Colostrul - primul lapte matern

Te afli in al treilea trimestru de sarcina si deja te pregatesti pentru venirea pe lume a puiului tau.

4 minute citit

View details Lucruri uimitoare despre alaptare
Articol
lucruri uimitoare despre alaptare

Lucruri uimitoare despre alaptare

Toata lumea stie ca nimic nu se compara cu laptele matern si beneficiile sale.

4 minute citit

View details Depresia postnatala baby blues
Articol
Depresia postnatala baby blues

Depresia postnatala baby blues

Esti o mamica incantata dar nu te poti opri din plans. Micutul tau este sanatos, tatal la fel, dar tu te simt trista, debusolata si poate ca ai un sentiment de vinovatie?

5 minute citit

View details Dezvoltarea gustului la bebelusi
Articol
Dezvoltarea gustului la bebelusi

Dezvoltarea gustului la bebelusi

Aparent, nou nascutii prefera alimentele dulci si savuroase iar gusturile acestora sunt determinate inca de pe vreme cand se afla in pantecele mamei, in vreme ce papilele gustative incep sa se dezv

5 minute citit

View details Elemente esentiale pentru alaptat
Articol
Elemente esentiale pentru alaptat

Elemente esentiale pentru alaptat

Planuiesti sa alaptezi, dar nu esti sigura de ceea ce vei avea nevoie? Aici este o lista cu sfaturile noastre pentru a te ajuta sa te pregatesti pentru prima ta alaptare.

2 minute citit

View details Viata dupa nastere: asteptari si provocari ca proaspeti parinti
Articol
campanii active

Viata dupa nastere: asteptari si provocari ca proaspeti parinti

In videoconferinta ,,Viata dupa nastere: asteptari si provocari ca proaspeti parinti - doamna Dr.

2 minute citit

View details Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?
Articol
Cand va rosti copilul primele sale cuvinte

Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?

Cand l-am auzit pe cel mic spunand primul cuvant… numai cand ma gandesc la asta si ma infior toata de bucurie si de emotie!

4 minute citit

View details Recuperarea dupa cezariana: aspecte la care sa te gandesti
Articol
Recuperarea dupa cezariana: aspecte la care sa te gandesti

Recuperarea dupa cezariana: aspecte la care sa te gandesti

Ca in cazul fiecarei operatii, recuperarea dupa cezariana ia timp.

2 minute citit

View details Avantajele alaptarii
Articol
avantajele alaptarii

Avantajele alaptarii

Este posibil sa fi observat modificari la nivelul sanilor chiar inainte ca bebelusul sa isi faca aparitia, ceea ce inseamna ca organismul tau se pregateste de alaptare.

3 minute citit

View details Intentionezi sa alaptezi bebelusul? Iata masurile practice pe care le poti lua inainte, in timpul si dupa nastere
Articol
mama care alapteaza copilul

Intentionezi sa alaptezi bebelusul? Iata masurile practice pe care le poti lua inainte, in timpul si dupa nastere

Dupa cum bine stii, laptele matern este alimentul perfect pentru bebelusul tau in primele sase luni de viata si chiar si dupa ce introduci si alte alimente.

6 minute citit

View details Saptamana 15 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 15

Saptamana 15 de sarcina

Aceasta este saptamana cand totul este pregatit pentru aparitia simtului olfactiv (adica a mirosului). Citeste mai multe despre aceasta saptamana.

3 minute citit

View details Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!
Articol
Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!

Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!

Nu exista absolut niciun motiv pentru care sa opresti activitatea fizica in timpul sarcinii! Ba chiar dimpotriva: se recomanda sportul in mod adecvat. Ce activitati fizice as putea face?

3 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.