Manualul alaptarii - ce, cum si cand

Manualul alaptarii - ce, cum si cand

Sarcina
Articol
Ian. 8, 2024
5 minute

Dupa cum stii, laptele matern reprezinta hrana perfecta pentru bebelus in primele sase luni ale acestuia si chiar si dupa ce i s-au introdus alte alimente. Sa stii ce te asteapta dupa ce nasti te poate ajuta sa iti faci un plan care te poate ajuta sa te bucuri mai mult de fiecare moment in care hranesti si ingrijesti bebelusul. 

Fii pregatita pentru alaptarea bebelusului

Inainte de a naste

  • Aduna cat de multi sustinatori pentru alaptare, cum ar fi partenerul tau, prietene, mama, sora sau oricine te poate ajuta sa inveti mai multe despre acest lucru.
  • Discuta cu medicul tau despre alaptare. Informeaza-ti medicul de familie sau asistenta acestuia de intentia de a alapta bebelusul si afla ce servicii iti pot oferi in ceea ce priveste acest lucru, acum si dupa nasterea copilului.
  • Ai grija de sanii tai inainte de nastere. Discuta cu medicul tau despre ce schimbari vor suferi sanii, interventii mai vechi asupra sanilor, probleme hormonale (inclusiv probleme tiroidiene sau diabet) si despre orice alta intrebare legata de alaptare. Aceasta discutie te poate ajuta sa te pregatesti si sa gestionezi situatiile speciale legate de alaptare.
  • Intreaba ce proceduri legate de alaptare exista in spitalul unde vei naste.
  • Inscrie-te la activitati si cursuri ce includ informatii despre alaptare. Acest lucru te va ajuta sa iti dai seama la ce sa te astepti si vei lua legatura cu posibile surse de ajutor pentru viitor.
  • Fa-ti o lista pentru bagajul de spital. Impreuna cu pijamalele si papucii, include si o lista cu toate solicitarile legate despre alaptare. Discuta cu personalul spitalului despre ele. Mai jos este o lista cu cateva exemple de solicitari.

Cand te internezi in spital

  • Discuta cu echipa medicala care te va asista la nastere despre hotararea de a alapta. Anunta la maternitate ca vrei sa alaptezi bebelusul.
  • Noteaza ora la care ai alaptat bebelusul. Solicita ca bebelusul sa stea permanent in aceeasi camera cu tine. De asemenea, solicita sa se specifice in fisa de observatie ca bebelusul sa nu fie hranit cu biberonul, doar daca se face acest lucru din motive medicale. Daca bebelusul nu sta in aceeasi camera cu tine, trebuie sa fie adus la tine la primele semne de foame. 
  • Solicita ca bebelusul sa fie hranit doar de tine, in mod natural..
  • Solicita o consultatie cu un specialist in lactatie. Acesta te va putea sfatui cu privire la pozitiile de hranire si la orice alta nelamurire pe care ai putea sa o ai inainte de a pleca din spital.

 

parinte-in-felul-tau

 

Dupa nasterea bebelusului

  • Hraneste bebelusul la san cat mai curand posibil. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca mamele sa alapteze cat mai repede dupa ce au nascut, de preferat chiar in prima ora. Astfel, bebelusul poate beneficia imediat de proteinele, vitaminele si mineralele usor digerabile, cat si de anticorpii din colostru, lichidul galbui si translucent ce va curge din sani pana cand se va face tranzitia la laptele matur in urmatoarele 3-5 zile.
  • Bebelusul trebuie sa aiba contact cu tine, piele pe piele. Anunta asistentele si medicul ca doresti sa tii bebelusul la piept, piele pe piele, imediat dupa nastere si pana cand prima alaptare este completa. Fa acest lucru cat mai des posibil in primele cateva luni pentru a-l ajuta pe bebelus sa fie calm in timpul alaptarii, iar pe tine sa ai suficient lapte.
  • Hraneste bebelusul atunci cand ii este foame, ceea ce inseamna chiar si de 8 pana la 12 ori in 24 de ore.
  • Foloseste ambii sani pentru a alapta, egalizand astfel productia de lapte. Ai grija ca bebelusul sa termine laptele din primul san inainte de a i-l oferi pe al doilea. Daca refuza al doilea san, ofera prima data acel san la urmatorul semn ca ii este foame.
  • Nu iti face griji din cauza timpului. Este mai bine sa nu iti setezi un timp pentru alaptare; ai grija ca bebelusul sa suga pana este satul. Unii bebelusi mananca repede; altii nu se grabesc.
  • Cauta semne care indica foamea. Este mai bine sa nu astepti pana cand bebelusul incepe sa planga de foame. Unele dintre semnele pe care bebelusii le dau sunt: cautarea sanului, agitatie sau reflexul de a suge.
  • In cazul in care ai nascut prin cezariana este la fel de important sa hranesti bebelusul la san cat mai repede. Probabil ca cea mai buna pozitie va fi pozitia „de rugby”, deoarece pune mai putina presiune pe incizia ta. (Imagineaza-ti modul in care un jucator de rugby tine ascunsa mingea sub brat si o sa intelegi pozitia).

 

Inainte sa pleci din spital

  • Solicita o consultatie cu un specialist in lactatie pentru ca acesta sa observe modul in care alaptezi bebelusul si pentru a-i cere cateva sfaturi.
  • Invata cum sa recoltezi laptele manual. Mulsul poate fi tot ceea ce ai nevoie ca sanii tai sa devina mai moi atunci cand vor fi plini cu lapte. Acest lucru va ajuta bebelusul sa se ataseze mai usor la san.
  • Cere numele si numerele de telefon ale consultantilor in alaptare astfel incat sa ii poti suna pentru sfaturi atunci cand vei fi acasa

 

Acasa

  • Suna pentru a cere lamuriri. Daca ai intrebari sau esti ingrijorata din cauza alaptarii, intreaba medicul, specialistul in lactatie, o prietena sau un membru al familiei care are experienta si cunostintele necesare.
  • Nu astepta daca ai dureri sau simti un disconfort atunci cand alaptezi.


Lista cu solicitari pentru spital:

  1. Spune echipei medicale ca doresti sa alaptezi.
  2. Solicita sa fie trecut pe fisa ta medicala si pe cea a copilului ca ai ales alaptarea.
  3. Solicita sa stai in aceeasi camera cu bebelusul. Daca nu este posibil, cere ca acesta sa fie adus la primul semn ca ii este foame.
  4. Reaminteste echipei medicale ca ai dori ca bebelusul sa stea piele pe piele imediat dupa nastere.
  5. Solicita sa nu se dea formula de lapte bebelusului doar daca acest lucru se face din motive medicale.
  6. Solicita o consultatie cu un specialist in lactatie pentru a observa alaptarea. 
     

Pareri 

5

3 global ratings

Note

  • 5 star
    3
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Proprietatile uimitoare ale laptelui matern
Articol
Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Laptele matern e cu adevarat uimitor. Stiai ca acesta isi schimba compozitia in functie de varsta bebelusului tau?

9 minute citit

View details Lucruri uimitoare despre alaptare
Articol
lucruri uimitoare despre alaptare

Lucruri uimitoare despre alaptare

Toata lumea stie ca nimic nu se compara cu laptele matern si beneficiile sale.

4 minute citit

View details Oligozaharidele din laptele matern
Articol
Oligozaharidele din laptele matern

Oligozaharidele din laptele matern

Laptele matern este cel mai bun aliment pe care i-l poti oferi, pentru a-i asigura cantitatea necesara de energie si de substante nutritive pentru o crestere si o dezvoltare optima.

3 minute citit

View details Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?
Articol
Cand va rosti copilul primele sale cuvinte

Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?

Cand l-am auzit pe cel mic spunand primul cuvant… numai cand ma gandesc la asta si ma infior toata de bucurie si de emotie!

4 minute citit

View details Dezvoltarea gustului la bebelusi
Articol
Dezvoltarea gustului la bebelusi

Dezvoltarea gustului la bebelusi

Aparent, nou nascutii prefera alimentele dulci si savuroase iar gusturile acestora sunt determinate inca de pe vreme cand se afla in pantecele mamei, in vreme ce papilele gustative incep sa se dezv

5 minute citit

View details Fren lingual - Ce este si cum influenteaza procesul de alaptare?
Articol
fren_lingual_-_ce_este_si_cum_influenteaza_procesul_de_alaptare

Fren lingual - Ce este si cum influenteaza procesul de alaptare?

Frenul lingual reprezinta o afectiune cauzata de o mica bucata de tesut, denumita frenulum, care conecteaza limba de baza gurii.

4 minute citit

View details Pastrarea laptelui matern
Articol
pastrarea_laptelui_matern

Pastrarea laptelui matern

Ca mama, stii ca laptele matern este cel mai bun aliment pentru copilasul tau, asa ca nu e de mirare ca iti doresti sa i-l oferi la fiecare masa.

4 minute citit

View details Alaptarea la san - Ghid complet pentru alaptarea corecta la san
Articol
importanta-alaptarii

Alaptarea la san - Ghid complet pentru alaptarea corecta la san

Dupa cum probabil stii deja, laptele matern reprezinta hrana perfecta pentru bebelus in primele sase luni ale acestuia si chiar si dupa ce i s-au introdus alte alimente.

31 minute citit

View details Ce faci cand alaptarea nu este posibila?
Articol
Ce faci cand alaptarea nu este posibila

Ce faci cand alaptarea nu este posibila?

Fiecare mama asteapta cu nerabdare intalnirea cu bebelusul sau, caci dupa 9 luni in care au trait in simbioza, cea mai mare dorinta a mamei este sa il cunoasca. 

3 minute citit

View details Avantajele alaptarii pentru mama
Articol
Avantajele alaptarii pentru mama

Avantajele alaptarii pentru mama

Sa ai intotdeauna la dispozitie laptele care i se potriveste perfect puiului tau, sa slabesti fara sa tii o dieta anume, sa profiti la maxim de acest veritabil anti-depresiv: fara indoiala ca alapt

3 minute citit

View details Primele 1000 zile in viata unui bebelus
Articol
Primele 1000 zile in viata unui bebelus

Primele 1000 zile in viata unui bebelus

Momentul cel mai asteptat pe toata perioada sarcinii este marea intalnire cu bebelusul. Toti parintii se intreaba cum va arata, cu cine va semana, ce ochi va mosteni.

4 minute citit

View details Pozitii de alaptare: Sfaturi utile pentru un alaptat usor
Articol
Sfaturi utile pentru o alaptare usoara

Pozitii de alaptare: Sfaturi utile pentru un alaptat usor

Alaptarea este o experienta care se invata! Majoritatea femeilor, daca nu chiar toate, pot sa alapteze. Ai nevoie doar de cateva sfaturi pentru ca totul sa mearga bine inca de la inceput.

4 minute citit

View details Depășirea problemelor de alăptare: Ghid complet pentru mame
Articol
probleme cu alaptarea

Depășirea problemelor de alăptare: Ghid complet pentru mame

Alaptarea merita toata rabdarea si atentia de care are nevoie. Mai jos gasesti cele mai intalnite probleme si solutiile lor.

3 minute citit

View details Ingrijirea sanilor in timpul alaptarii
Articol
Ingrijirea sanilor in timpul alaptarii

Ingrijirea sanilor in timpul alaptarii

Iti alaptezi bebelusul inca de cand s-a nascut si este o experienta minunata. Cu toate acestea, te ingrijoreaza faptul ca sanii tai vor suporta ulterior anumite transformari.

8 minute citit

View details Pozitii de alaptare: Cum se ataseaza corespunzator bebelusul la san?
Articol
Gasirea pozitiilor corecte pentru alaptare

Pozitii de alaptare: Cum se ataseaza corespunzator bebelusul la san?

„Totul va veni de la sine, vei vedea!" In realitate, se dovedeste ca nu este un lucru atat de usor sa-ti gasesti, impreuna cu bebelusul tau, o pozitie in care sa va simtiti amandoi confortabil.

5 minute citit

View details Beneficiile alaptarii pe termen lung
Articol
Beneficiile alaptarii pe termen lung

Beneficiile alaptarii pe termen lung

Fiecare mama isi doreste ce este mai bun pentru copilul ei, iar unul dintre lucrurile importante in primele zile de viata ale bebelusului este alaptarea.

3 minute citit

View details Cum sa alaptezi bebelusul? Un ghid in sase pasi pentru parinti
Articol
Ghid pentru alaptarea bebelusului la san

Cum sa alaptezi bebelusul? Un ghid in sase pasi pentru parinti

Esti nesigura in privinta alaptarii? Laptele matern este cel mai bun pentru bebelusul tau si ii asigura nutrientii esentiali de care are nevoie pentru o crestere armonioasa.

1 minut citit

View details Alergie la lapte de vaca la bebelusi
Articol
Alergia bebelusului la laptele de vaca

Alergie la lapte de vaca la bebelusi

Bebelusul tau nu se simte bine dupa ce serveste orice produs lactat? Atunci este posibil sa fie alergic la laptele de vaca. Ti-ar placea sa afli mai multe detalii in legatura cu acest subiect?

4 minute citit

View details Totul despre scaunele neregulate la copii
Articol
constipatia_la_bebelusi_si_copii_tot_ce_trebuie_sa_stii_01

Totul despre scaunele neregulate la copii

Bebelusul tau sufera de constipatie? Poate parea o intrebare ciudata. Cu siguranta stii ce inseamna termenul „constipat”: scaune de o frecventa redusa sau chiar lipsa acestor scaune.

5 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.