Laptele matern - pastrare. Cat rezista laptele matern?
Ca mama, stii ca laptele matern este cel mai bun aliment pentru copilasul tau, asa ca nu e de mirare ca iti doresti sa i-l oferi la fiecare masa. Sunt insa momente in care, din diferite motive, nu poti alapta. De aceea, trebuie sa stii cum poti pastra laptele matern, astfel incat bebelusul tau sa beneficieze de el cand ii este foame.
Citeste mai departe ca sa afli cum sa procedezi atunci cand vrei sa pui lapte deoparte pentru puiul tau.
Cum si cand colectezi laptele matern?
Laptele matern se colecteaza prin exprimare (mulgere) si se colecteaza intr-un recipient. Pentru multe femei, mulgerea poate fi la inceput un procedeu dificil, dar, in timp, vei capata experienta si iti va fi mai usor. Te poti ajuta cu o pompa manuala sau una electrica.
Procedura trebuie sa aiba loc la orele la care bebelusul tau mananca, pentru ca atunci lactatia apare natural. Inainte de orice, spala-te bine pe maini, pentru cel putin 20 de secunde, cu apa calda si sapun. Asigura-te ca pompa si recipientul in care colectezi laptele sunt curate si dezinfectate. Pentru a aduna cat mai mult lapte, apeleaza la urmatoarele trucuri:
- Gandeste-te cu drag la copilasul tau. Poti privi o fotografie cu el sau sa aduci langa tine o hainuta care ii poarta mirosul.
- Aplica pe san o carpa moale, umezita cu apa calda.
- Maseaza usor sanii si sfarcurile.
Relaxeaza-te si vizualizeaza curgerea laptelui.
Cum pastrezi laptele matern?
Dupa fiecare sesiune de colectare, ai mai multe variante pentru pastrarea laptelui matern:
- Poti sa pastrezi laptele la temperatura camerei. Laptele matern rezista pana la patru ore la temperatura camerei (pana la 25 de grade C), intr-un recipient curat.
- Poti sa pastrezi laptele la frigider. Il poti tine astfel pana la cinci zile, fara sa se altereze. Este recomandat sa-l asezi cat mai in spatele frigiderului, pentru a se pastra cat mai bine.
Poti sa il pui la congelator. Daca nu vei folosi laptele in urmatoarele cinci zile, congeleaza-l imediat. In acest mod, va rezista pana la un an, insa este indicat sa il folosesti in primele 6 luni.
Recipientele indicate pentru pastrat laptele matern
Atunci cand pui la pastrare laptele matern trebuie sa folosesti recipiente speciale, biberoane din sticla sau din plastic dur, fara BPA. Nu folosi sticle din plastic. Atunci cand congelezi laptele:
- Eticheteaza fiecare recipient pe care il congelezi. Scrie data la care ai colectat laptele si numele copilului tau, daca il vei lasa in grija unei persoane care are grija de mai multi bebelusi (cresa, bona etc.)
- Congeleaza cantitati mici, intre 50 si 100 de grame, pentru a nu fi nevoita sa arunci laptele care nu va fi consumat.
- Lasa un spatiu cat doua degete pana la gura recipientului in care urmeaza sa congelezi laptele. Atunci cand ingheata, acesta isi mareste volumul.
Pune laptele in partea din spate a congelatorului, nu pe usa acestuia, pentru a evita decongelarea lui la deschiderile repetate ale usii.
Cum pregatesti laptele pentru bebelus
Cand folosesti laptele congelat, trebuie sa respecti cateva sfaturi:
- Decongeleaza, prima data, laptele colectat cu cel mai mult timp in urma.
- Lasa recipientul in frigider peste noapte.
- Laptele matern nu trebuie incalzit. Cele mai multe femei il ofera copiilor la temperatura camerei. Poate fi baut si rece, dar e preferabil sa nu i-l dai copilului imediat ce l-ai scos din frigider.
- Daca vrei totusi sa incalzesti putin laptele, nu folosi cuptorul cu microunde. Acesta poate incalzi o parte din lapte mai tare decat restul cantitatii, iar cel mic ar putea sa se friga. Foloseste bain-marie - o oala cu apa calda in care pui recipientul cu lapte timp de cateva minute.
- Testeaza temperatura laptelui picurand putin pe incheietura mainii. Trebuie sa se simta caldut, nu fierbinte.
- Amesteca usor laptele inainte de da copilului, pentru ca e posibil ca grasimile sa se fi separat.
- Poti folosi laptele decongelat in decurs de 24 de ore de cand a devenit din nou lichid, daca il tii la frigider. Daca il tii la temperatura camerei, foloseste-l in decurs de 2 ore.
- Nu recongela laptele decongelat. Daca ti-a mai ramas lapte, arunca-l.
Urmeaza aceste sfaturi si-i vei putea asigura micutului tau laptele de care are atata nevoie, chiar si atunci cand nu esti langa el. Daca respecti aceste masuri de siguranta, laptele matern isi va pastra beneficiile, iar cel mic va creste sanatos.
Articole similare