Cum sa previi accidentarea celui mic in casa?
"Acum ca poate topai in voie peste tot, piticul meu nu doreste nimic altceva decat sa puna mana si sa atinga tot ce vede. Nu-i e frica de nimic, dar eu stiu ca toata aceasta joaca poate prezenta si unele riscuri. Ce ar trebui sa fac in materie de precautie?"
Pozitioneaza-te la inaltimea copilului tau si incearca sa observi lumea din punctul lui de vedere. Scarile iti vor parea ca un munte care trebuie escaladat, iar obiectele de prin preajma sunt mici comori la care cel mic trebuie neaparat sa ajunga. Fara a atinge limita paranoicului, este absolut evident ca raiul sigur care se numeste "acasa" nu este lipsit de o multime de potentiale pericole. Va exista intotdeauna un moment cand cel mic va ramane nesupravegheat pret de doar cateva clipe, astfel ca trebuie sa iei unele masuri de precautie.
Paza buna trece primejdia rea!
Cea mai buna metoda de evitare a accidentelor acasa este aceea de a le preveni si nu exista nicio alta modalitate mai buna de a face acest lucru decat sa iti avertizezi copilul cu privire la aceste pericole. Copilul tau nu constientizeaza riscurile pe care si le asuma, iar tie iti revine sarcina si responsabilitatea de a-l ajuta sa le perceapa. Explica-i celui mic de ce nu trebuie sa puna mana pe fierul de calcat sau pe usa de la cuptor, spre exemplu.
Practicarea unui parenting responsabil este esential in orice moment. Cel mic nu trebuie lasat niciodata singur, fie ca se afla in cada de baie, fie pe masa de infasat, in scaunul sau inalt pentru masa sau in masina… si mai ales intr-o camera cu fereastra deschisa!
Trebuie sa iei in calcul si echipamentele specifice in materie de siguranta care sunt necesare in locuinta: elemente de protectie prize, portitele pentru scari, opritoarele pentru usa de la cuptor, elemente de protectie pentru colturile de la mese si dispozitivele pentru a impiedica trantirea usilor.
Prevenirea accidentelor in fiecare incapere
Bucataria este plina de pericole si este locul unde se intampla aproximativ un sfert din accidentele domestice. Pentru a preveni sufocarea, intoxicarea si ingerarea de produse toxice, trebuie sa amplasezi toate obiectele periculoase cum ar fi pungile de plastic, produsele de curatat in locuinta, cutitele si medicamentele intr-un loc care sa nu fie la indemana copiilor.
Asigura-te intotdeauna ca manerele tigailor sunt pozitionate spre interior atunci cand gatesti.
Asigura-te de asemenea si ca scaunul pentru mese este stabil, fiind amplasat departe de plita sau de cuptor, si ca cel mic este bine prins in centurile de siguranta.
In dormitorul celui mic, alege un pat realizat in conformitate cu standardele UE in materie de siguranta si nu pune mai mult de una sau doua jucarii de plus! Nici pernele sau paturile nu sunt necesare; un set de pijamale si un sac de dormit sunt suficiente.
In sufragerie si in camera de zi, asigura-te ca nu sunt aruncate pe jos niciun fel de obiecte de mici dimensiuni pe care cel mic le poate inghiti. Evita sa arzi lumanari si protejeaza colturile de la obiectele si mobilierul de care s-ar putea lovi cel mic.
In baie, curatenia trebuie sa reprezinte o prioritate. Va trebui sa ai totul pregatit pentru baie si schimbat. Foloseste un covoras anti-derapant la baie si, mai presus de toate, nu lasa nicio clipa copilul nesupravegheat, atunci cand se afla in baie. Dulapul cu medicamente trebuie sa fie amplasat la inaltime si tinut sub cheie.
Gradina: nu lasa niciodata prin preajma instrumentele sau produsele de gradinarit cum ar fi fertilizatorul. Daca ai si piscina, aceasta trebuie imprejmuita cu un gard.
Primul ajutor
In caz de aparitia oricaror vanatai, mici arsuri, cucuie si a unor taieturi minore, aminteste-ti ca trebuie sa iti pastrezi calmul! Marea majoritate a ranilor minore pot fi tratate la domiciliu. Cu putin dezinfectant sau cu un unguent de calmare si un sarut strasnic, toate supararile vor fi date uitarii intr-o clipita.
In alte cazuri mult mai grave, suna la 112 pentru a primi sfaturi despre cum sa gestionezi situatia pana la sosirea echipajelor de pe salvare. Altfel, vei suferi pierderi mari, mai ales daca:
- Taietura este in profunzime, arsura este extinsa si / sau daca este afectata fata;
- Cel mic si-a introdus ceva in nas sau a inghitit orice obiect de mici dimensiuni;
- Copilul a cazut cu capul in jos, sau prezinta un comportament ciudat, si-a pierdut cunostinta sau daca vomita;
- Cel mic a ingerat medicamente sau produse toxice. Indiferent de produsul ingerat, nu trebuie niciodata sa-l fortati sa bea apa sau sa-i induceti starea de voma. Contacteaza un centru de informare toxicologica: spitalulgrigorealexandrescu.ro/pacienti/sfaturi-pentru-parinti/servicii-de-urgenta-pentru-intoxicatii-copii/ si respecta intocmai recomandarile care ti se vor face. Telefon Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti: 021 210 62 82 sau 021 210 61 83.
Articole similare