Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil
Vrei sa iesi in oras la un film si iti este teama ca bebelusul sta acasa cu bona? Esti ingrijorata chiar si atunci cand esti la munca si ai tendinta sa pleci acasa sa vezi daca bebelusul tau este bine?
Chiar si gandul de a pleca de langa copilul tau pentru doar cateva ore te face sa simti un adevarat nod in stomac. Oare il va ingriji bona asa cum trebuie? Stai linistita, separarea in sine este o etapa esentiala, atat pentru tine cat si pentru cel mic. Separarea il ajuta sa-si construiasca identitatea de sine si sa dobandeasca incredere in fortele proprii. Te ajuta si pe tine sa te detasezi de copil si incurajeaza o relatie echilibrata intre mama si acesta din urma.
Prima separare
A venit si ziua in care urmeaza sa petreci o seara romantica, in oras, alaturi de jumatatea ta, iar copilul va ramane acasa cu bona. Momentul in sine poate provoca sentimentul de anxietate iar asta este un lucru normal, dar ar trebui sa nu il lasi pe cel mic sa sesizeze asta. Daca il imbratisezi de zece ori mai mult decat o faci in mod obisnuit inainte de sosirea bonei, nu va da rezultatele scontate, decat daca poate iti doresti ca cel mic sa inteleaga neaparat ca urmeaza sa se petreaca ceva diferit.
Cand ajunge bona, acorda-ti timpul necesar pentru a i-o prezenta celui mic. Daca ai putea face acest lucru cu cateva zile inainte ar fi si mai bine sa petreci cateva ore impreuna cu bona. Ia-ti la revedere de la cel mic inainte de a pleca (fara a uita sa-i mentionezi ca te intorci imediat). Daca cel mic va continua sa tipe la fel de tare, atunci iti testeaza limitele si odata ce vei fi plecata, va zambi linistit din nou.
Pentru a sta linistita, poti pune la punct un sistem de comunicare cu bona. Poti sa-i ceri acesteia sa iti transmita un mesaj si sa iti spuna cand merge cel mic la culcare, sau poti s-o suni tu in perioada dintre cinema si restaurant. Poti sa-i dai de asemenea si datele de contact ale parintilor sau medicului tau. Te poti folosi de orarul celui mic, pentru a lasa instructiuni precise pentru ca bonei sa-i fie mai usor iar pentru ca tu sa poti petrece linistita o seara in oras.
Intoarcerea la serviciu: intre bucurie si sentimentul de vina
Daca deja iti vine greu sa iti lasi copilul singur pentru o seara, te intrebai probabil cum o sa te descurci cand va trebui sa te intoarci la serviciu, intrucat va trebui sa iti lasi copilul in fiecare zi la gradinita pentru a merge la munca. In inima ta se da o lupta apriga intre dorinta de a te reintoarce la serviciu si sentimentul de vina ca iti lasi copilul in grija altcuiva.
Priveste lucrurile dintr-o perspectiva mult mai optimista
Cel mic va cunoaste si alte persoane si isi va face prieteni, in timp ce tu vei avea bucuria de a te reintoarce la viata sociala, la pauzele de cafea si la pauzele pentru pranz pe care le vei savura in afara biroului. Absolut ideal pentru a-ti limpezi gandurile si vei dori chiar si mai mult sa mergi sa iei copilul de la gradinita la finalul zilei.
Daca seara, la finalul zilei, cel mic nu te baga in seama, sau nu vrea sa stie cine esti cand vii sa il iei de la gradinita, sa stii ca reactia este una normala. Trebuie sa-i acorzi celui mic timpul necesar pentru a se desparti de persoana care a avut grija de el toata ziua. Daca cel mic incepe sa planga, nu este pentru ca este trist, ci pentru ca simte si el nevoia sa se descarce de emotiile adunate peste zi. Cuibarindu-se in bratele tale, toate aceste lacrimi vor disparea ca prin minune.
Cateva ponturi pentru a-ti ajuta copilul sa se simta mai bine
Actul separarii, ca si cel al reintalnirii ar trebui manageriate cu foarte mare atentie. Comunicarea si oferirea de explicatii au un caracter esential. De fiecare data cand pleci de langa cel mic, explica-i ca urmeaza sa-si petreaca ziua cu bona si ofera-i o idee despre ce ar putea sa faca, sau sa se joace, sa iasa la o plimbare. Aminteste-i copilului faptul ca il revezi diseara. Cand mergi sa-l iei poti sa-l intrebi cum si-a petrecut timpul, povesteste-i si tu despre ziua pe care ai avut-o si spune-i ca esti foarte bucuroasa sa il revezi.
Exista si alte modalitati prin care poti sa-i arati celui mic faptul ca chiar si atunci cand nu te afli langa el, totusi te gandesti la el in fiecare clipa. Bineinteles ca jucaria preferata constituie obiectul ideal in materie de tranzitie. Poti sa-i dai si o bucata de material, sau una dintre esarfele tale, astfel ca daca va fi nevoie, se va linisti la perceperea mirosului tau. Nu uita ca daca vei trata toata aceasta situatie cu calm, si copilul se va simti linistit si relaxat in acelasi timp.
Testimoniale
Am fost un pic cam trista cand m-am intors la serviciu, in special pentru ca mi-am lasat micutul cu bona, dar mi-a prins foarte bine. M-am bucurat sa-mi revad colegii si sa-mi reiau munca la proiectele pe care le incepusem....iar cand m-am dus sa-l iau seara, pur si simplu m-a topit cu zambetul lui larg pe care l-a afisat atunci cand m-a vazut! - Elena, mama lui Tudor
Articole similare