Cum se dezvolta creierul bebelusului tau
Este incredibil sa-ti privesti bebelusul cum invata lucruri noi! In fiecare zi inregistreaza noi progrese si invata atat de rapid. Poate este vreun Einstein, cine stie?
In primul an de viata, dezvoltarea micutilor este fantastica. Acestia isi tripleaza greutatea si isi cresc cu 50% in inaltime!
Dar stiai oare ca dezvoltarea cea mai relevanta se petrece undeva in spatele scenei, si anume in capsorul micutului tau? Creierul sau poate crea pana la 2 milioane de conexiuni pe secunda in primele 24 de luni de viata!
Medicul pediatru Philippe Grandesenne, autorul lucrarii intitulate „Micutule, ia povesteste-mi despre cum a fost prima data” (Bayard Culture) si al lucrarii cu titlul „Micutule, spune-mi cine esti" (Marabout) prezinta in detaliu principalele etape ale acestei hiperactivitati la nivel neuronal.
Se naste oare un copil „la fel de inteligent” ca o persoana adulta?
Un micut poseda toate viitoarele facultati mentale la momentul nasterii, si chiar mai multe decat atat! Este chiar amuzant sa observi cum creierul unui nou nascut are chiar mai multe conexiuni neuronale decat cel al unei persoane adulte. Asta este ceea ce poarta denumirea de abilitati innascute.
Spre exemplu, bebelusul tau este capabil sa recunoasca la nivel universal toate sunetele, dar limba lui materna ii modeleaza auzul si vorbirea. Micutii au reflexe automate cum ar fi reflexul de prindere, incrucisarea bratelor sau mersul, posibil in plan fizic numai incepand cu varsta de 8 luni…
Conexiunile neuronale inregistreaza treptat un anumit regres, lasand loc pentru invatarea efectiva. Medicii neurologi numesc asta „masacrul neuronilor”, ca si cum creierul ar avea nevoie sa se incarce, pentru ca ulterior sa se dezvolte!
Care este rolul educatiei si al invatatului?
In realitate, inteligenta apare imediat ce bebelusul tau incepe sa invete lucruri noi si atunci cand poate sa se adapteze la situatii noi.
Din acel moment, capacitatea sa la nivel psihomotor si emotional este definita de ceea ce se petrece in jurul sau. Creierul sau „inregistreaza” totul si nimic nu ii scapa atentiei. Avand toate cele cinci simturi perfect ascutite si ascultandu-si limba materna vorbindu-se pe tot parcursul zilei, creierul micutului tau incepe usor usor sa se organizeze.
Cantitatea mare de informatii care se „inregistreaza” in mod constant este cea care structureaza conexiunile cerebrale, prin intermediul carora micutul tau invata sa vorbeasca, sa manance singur, sa foloseasca toaleta si sa experimenteze o serie de sentimente si emotii autentice. Sa studiezi o asemenea dezvoltare este un lucru absolut fascinant!
Cum poti sa-ti ajuti micutul sa se dezvolte, sa-si coordoneze miscarile si sa fie mai alert?
Pur si simplu traind alaturi de el si cu el, incluzandu-l in viata de familie si in activitatile desfasurate in casa. Tot ce faci ii fascineaza pe cei mici. Daca micutul tau vrea sa il imbratisezi, fa acest lucru fara sa te intereseze de ce ar putea spune ceilalti. Copiii au propriul ritm de dezvoltare iar parintii trebuie sa se adapteze!
Articole similare