MyFeed Personalized Content
de la nastere
Articol
Adauga acest post la favorite

Cum socializeaza bebelusii

0
0 Review-uri

Va fi copilul meu timid sau va fi sociabil? Va reusi oare sa-si faca prieteni si se va acomoda la gradinita? Cum pot sa-l ajut sa construiasca relatii cu ceilalti?

4 minute citit Ian. 9, 2024

A trai in societate este ceva ce invatam toata viata! Bebelusul tau invata regulile incetul cu incetul in contact cu membrii familiei apropiate, iar apoi, pe masura ce timpul trece, incepe sa-si dezvolte perceptia despre ceilalti. Prima data prin chicote si crearea unor legaturi, dar si printr-o serie de dispute ca si prin existenta rivalitatii si a concurentei. Experimentand toate aceste lucruri, bebelusul tau va invata sa traiasca efectiv in societate.


Bebelusii descopera lumea...cu ajutorul familiei

De la venirea sa pe lume si pana la varsta de sase luni, intreaga lume a bebelusului tau se rezuma la foarte putine persoane, si anume parintii lui. Parintii sunt primii „integratori sociali". Inca de la inceput, bebelusul tau adora aceasta relatie plina de zambete, priviri, imbratisari si fete caraghioase.

Fratii si surorile joaca si ei un rol la fel de important in „socializarea primara” a bebelusului. Ei sunt cei care scot bebelusul in afara relatiei exclusive cu mama si tata, iar acest lucru se poate observa atunci cand copilul este foarte fericit sa-si vada fratele mai mare sau verisorul ca vin sa-si petreaca sfarsitul de saptamana impreuna.

Intre patru si sase luni bebelusul tau incepe sa zambeasca la oameni noi, dar tot la mama si la tata ganguresc bebelusii cel mai mult! Totul se schimba de la opt luni, cand apare perioada cunoscuta sub denumirea de „angoasa de la 8 luni”. Bebelusul tau, care obisnuia sa zambeasca la vecini, incepe imediat sa planga cand vede fete necunoscute; si asta spre marea disperare a bunicilor, care strabat distante mari ca sa-si poata vedea nepotul sau nepoata.


Cunoasterea altora

Imediat ce bebelusul invata sa mearga, lumea sa se deschide ca prin magie. Acum stie sa "vorbeasca", sa comunice, sa se faca inteles, si profita din plin de orice ocazie, pentru a-si face prieteni de aceeasi varsta ca si el. Cu toate acestea, copilul tau nu este inca gata sa isi imparta jucariile cu ceilalti, ori sa renunte la randul lui la leagan! Fii rabdatoare, copilul tau va invata regulile in societate pe masura ce va creste.

Contactul cu alti copii ii va ajuta sa-si construiasca personalitatea. La locul de joaca ori la cresa, cu bona ori in parc, bebelusii adora sa ii priveasca pe ceilalti de aceeasi varsta cu ei, dar si alti copii mai mari si sa ii imite.
Ei stiu de acum si cum sa isi aleaga prietenii, iar acum este momentul cand se leaga primele prietenii.

Bunicii pot juca de asemenea un rol important si in ceea ce priveste socializarea secundara a copilului mic. Preluand stafeta de la parinti, ei ii invata pe cei mici o serie de alte valori si o perspectiva diferita despre lume. Ei sunt cei care plaseaza copilul in contextul istoricului familiei, fapt foarte important in construirea identitatii sale sociale.

Cand copilul incepe gradinita, acesta paseste intr-o noua etapa. Copilul tau este doar unul dintre cei douazeci sau chiar mai multi copii si va trebui sa invete sa se afirme.

parinte-in-felul-tau


Copilul meu este timid. Ar trebui sa ma ingrijoreze acest aspect?

Daca bebelusului tau ii este teama de figurile necunoscute, daca plange cand ii lasi singur, daca refuza sa salute si sa isi ia la revedere...pe scurt, micutul tau este timid! Aceasta faza este adesea temporara, dar pot dura mai mult la unii copii. Poate fi pur si simplu felul copilului tau. Cu toate acestea, daca bebelusul pare in mod evident dezinteresat de ceilalti, consulta medicul pentru a scapa de teama existentei unor probleme de auz.

Daca bebelusul tau pare a fi mai retras, sau daca este timid, n-ai niciun motiv de ingrijorare. Acest lucru nu sugereaza ca acel copil va ramane asa pentru totdeauna. Incurajeaza-l cu blandete sa se indrepte spre ceilalti, inscrie-l intr-un grup de activitati si isi va face rapid prieteni.

Daca cel mic manifesta deseori un comportament agresiv, iar aceasta atitudine dureaza cateva saptamani la rand, este probabil sa se simta nesigur. Daca vei discuta problema cu medicul pediatru, acest lucru te va ajuta sa intelegi mai bine comportamentului bebelusului.

rating review icon
Review-uri recente

Nota media a clientilor

0
0
0 note de la clienti

Review-uri

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Adauga un nou review

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.