Cat mananca un bebelus in functie de varsta?
Cum bebelusul tau nu vorbeste inca, iti este greu sa-ti dai seama, printre lacrimi si zambete, daca ii e foame sau daca s-a saturat. Cum poti sa-i descifrezi comportamentul?
Inca de la nastere, timp de luni de zile, o intrebare ii chinuie zilnic pe parinti: bebelusul meu a mancat suficient? Nu este usor sa-ti dai seama atunci cand micutul tau nu stie inca decat sa scanceasca, sa planga sau sa rada. Exista totusi cateva semne exterioare caracteristice, care indica daca bebelusul tau a mancat pe saturate: felul in care suge, scaunul, greutatea sau frecventa meselor. Sa facem un tur al principalelor semne caracteristice fiecarei varste pentru a gasi raspunsul la intrebarea "cat trebuie sa manance un bebelus in functie de varsta?"
Care sunt semnele de care trebuie sa tinem seama intre 0 si 4 luni?
Bebelusul tau suge frecvent?
Bebelusul trebuie sa suga cel mult de 8-12 ori/24 ore in prima luna, iar mai apoi de 6-8 ori/24 ore. In timpul alaptarii, deglutitiile (adica felul in care inghite) trebuie sa fie frecvente, profunde si regulate. In cursul primelor luni, bebelusul alaptat are scaun dupa fiecare alaptare. Scaunul trebuie sa fie granulos, moale, galben deschis si trebuie sa schimbi cam 5-6 scutece pline de urina pe zi. Incepand cu varsta de 2 luni, bebelusul are in medie 1-2 scaune pe zi si trebuie sa schimbi cam 4 scutece de urina pe zi. Bebelusii care nu pot fi hraniti la san au cam 2 scaune pe zi, mai consistente, de culoare galbena sau maro deschis. Daca bebelusul plange putin, are un somn regulat si linistit si poate ramane treaz inainte si dupa ce a mancat, inseamna ca e satul. El creste atunci in greutate si in inaltime intr-un mod echilibrat.
4-6 luni
Bebe creste, la fel cresc si nevoile sale energetice. Deci mananca din ce in ce mai mult, pe zi ce trece. Cum pofta de mancare variaza de la un bebelus la altul, iti oferim cateva puncte de reper pentru a-ti da seama daca bebelusul mananca destul:
- Bebelusul tau suge de 5-6 ori pe zi. El are cel putin un scaun la 24 de ore si trebuie sa-i schimbi scutecele de urina de cateva ori pe zi.
- Plange cand ii este foame sau sete, dar si la sfarsitul zilei („terorile nocturne“), dar ii trece repede. Nu se trezeste foarte des in timpul noptii.
- Cresterea in greutate si inaltime este regulata. La aceasta varsta, numai daca medicul tau pediatru iti recomanda, poti sa-i incepi diversificarea alimentatiei. Exista si alte recomandari, precum cele ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni si inceperea diversificarii dupa aceasta varsta. Urmeaza mereu sfatul medicului tau.
Cat despre dezvoltarea psihomotorie, daca bebelusul mananca bine, el creste sanatos! Este normal ca la aceasta varsta sa poata apuca obiectele din jur si sa vrea sa le bage in gura. De asemenea, ii place sa scoata diverse sunete.
6-8 luni
Diversificarea alimentara a inceput, dar nevoia lui de lapte este inca foarte mare, tinand cont de faptul ca este in crestere. Iata cateva semne care iti arata ca bebe mananca corect:
- Suge la san de 4-6 ori pe zi si ajunge sa manance 2 mese diversificate pe zi, eventual si o gustare pe zi.
- Nu are probleme de tranzit intestinal si are un scaun pe zi, dar urineaza de mai multe ori.
- Goleste bine sanul la fiecare masa
Daca ai vreo indoiala, urmeaza sfatul pediatrului.
Bebelusul nu se descurca inca cu lingurita?
Nu-ti face griji. Continua diversificarea alimentara pas cu pas atata timp cat cresterea in greutate si inaltime este regulata.
Cat despre dezvoltarea psihomotorie, la aceasta varsta bebe adora sa stea in fundulet, sa-i tina de mana pe cei din jur si sa le recunoasca expresiile faciale. Persoanele necunoscute il pot speria.
8-12 luni
In 12 luni, bebelusul isi va tripla greutatea de la nastere si isi va creste inaltimea cu 50% fata de cea cu care s-a nascut. Fie ca ai un bebelus cu o foame de lup sau una de vrabiuta, trebuie sa tii cont de:
- Suge la san minim 2 mese de lapte pe zi (de aproximativ 240 ml) si mananca 2 mese diversificate complete (pranz si cina) plus o gustare.
- Nu are probleme de tranzit intestinal si are un scaun pe zi, dar urineaza de mai multe ori.
- Cresterea in greutate si inaltime este regulata.
Bebelusul inca se trezeste destul de des noaptea?
Te-ai gandit ca s-ar putea sa aiba o problema de digestie pentru ca mananca si bea prea repede sau in cantitati prea mari? Supravegheaza-l in timpul mesei si vorbeste cu pediatrul despre asta.
Pare sa-i fie foame chiar si intre mese?
Mareste cantitatea de legume (sau fructe) si de fainoase la fiecare masa. Incepe, de asemenea, sa-i dai fructe si legume noi, chiar si crude (nepreparate termic), tocate foarte marunt; astfel va avea acces la o noua paleta de gusturi care-l vor satura.
Cat despre dezvoltarea psihomotorie, la aceasta varsta jocul lui preferat este sa arunce obiectele pe jos si sa priveasca cum le ridici! El descopera ca-i place sa stea in fund, dar si culcat, in asa fel incat sa se poata catara sau merge de-a busilea. Ii place si sa arate cu degetul tot ce-l intereseaza.
Dupa varsta de un an
Bebelusul nu mai este sugar, s-a facut „mare“, chiar daca inca nu mananca precum un adult. In medie, alimentatia lui se compune din:
- Dimineata, bebe bea o canita de cca 240 ml de lapte matern sau lapte pentru copii de varsta mica.
- Pranzul si cina trebuie sa contina un fel principal, un tip de branza sau un alt produs lactat sau un desert pe baza de fructe.
- O gustare in cursul diminetii si alta pe la ora 16 nu-i strica pofta de mancare. Profita de curiozitatea lui si de dorinta de autonomie pentru a incepe sa-i dai mancarea in bucati.
- Are un scaun pe zi, dar urineaza de mai multe ori.
Cat despre dezvoltarea psihomotorie, la aceasta varsta copilul are un echilibru din ce in ce mai bun. Devine de asemenea mai indemanatic. se joaca cu ursuletul, isi tine singur canita si incep sa-l intereseze cuburile. Poate sta in picioare, daca se sprijina de ceva, si merge de-a busilea foarte repede. Poate face chiar si primii pasi. Spune primele cuvinte, adesea „mama“ sau „tata“, ceea va va incanta pe amandoi.
Cresterea in greutate si inaltime este regulata
Copilul tau nu pare niciodata satul? In mod normal, este foarte explicabil. La varsta asta el creste foarte repede, se agita mult si incepe sa mearga. Consuma, asadar, multa energie. Atentie la echilibrul dintre fructe, legume, fainoase si lactate.
Articole similare