Beneficiile alaptarii pe termen lung

Beneficiile alaptarii pe termen lung

de la 1 an
Articol
Ian. 8, 2024
3 minute

Fiecare mama isi doreste ce este mai bun pentru copilul ei, iar unul dintre lucrurile importante in primele zile de viata ale bebelusului este alaptarea. Un moment asteptat de mamici, dar care poate crea frustrare si disconfort, atat mamei, cat si bebelusului, daca aceasta nu este posibila sau nu se realizeaza in conditii optime.

Alaptarea ii acopera bebelusului toate nevoile nutritionale si asigura conectarea mama-copil in primele luni de viata.

Factori care influenteaza alaptarea

La ce sa fii atenta daca iti doresti sa alaptezi cu succes?

Starea mamei este foarte importanta in alaptare. Incearca sa faci lucrurile de care ai nevoie pentru a fi relaxata pe tot parcursul perioadei in care copilul este mic. Astfel, vei avea lapte suficient. Starea de stres a mamei se transmite si la cel mic, cu atat mai mult daca aceasta este prezenta in timpul alaptarii. 

Alimentatia influenteaza productia de lapte matern. Ai nevoie de o alimentatie echilibrata, cu asigurarea zilnica a nutrientilor de calitate, pentru ca majoritatea substantelor ingerate se transmit si in lapte. Atentie! Daca trebuie sa iei medicamente pe perioada alaptarii, discuta cu medicul si gasiti cea mai buna solutie, deoarece multe dintre ele trec si in laptele matern.

Mirosul este unul dintre factorii care il pot determina pe bebelus sa manince cu pofta sau sa refuze sanul. Alege cu grija produsele cosmetice pe care le folosesti in aceasta perioada; ideal sa fie naturale, fara miros, uita de parfum si de balsam de rufe - alege un detergent de rufe cu miros discret.

Unele alimente cu care te hranesti precum ceapa, usturoiul, fasolea sau varza pot influenta gustul laptelui. Urmareste care este reactia bebelusului ca sa iti dai seama daca i-a placut sau nu un aliment pe care l-ai consumat.

parinte-in-felul-tau

 

Care sunt beneficiile alaptarii pe termen lung?

1. Alaptarea asigura o buna crestere si dezvoltare fizica si psihica

Laptele matern are o compozitie unica la fiecare mama, compozitie influentata de alimentatie. Laptele asigura nutrientii necesari fiecarui copil: proteine, grasimi, minerale si vitamine in combinatia perfecta pentru bebe.  

2. Alaptarea previne obezitatea infantila si diabetul zaharat

Un copil alaptat va manca atunci cand ii este foame si va suge atat cat are nevoie. In acest fel se creaza un obicei de alimentatie sanatos foarte valoros pentru perioada copilariei si pentru adolescenta.

Alaptarea il ajuta sa isi formeze gusturi alimentare sanatoase: laptele preia din gustul alimentelor cu care se hraneste mamica, motiv pentru care, daca in alimentatia ta vor predomina alimentele sanatoase, legumele si fructele, il vei ajuta pe copil sa aiba preferinte pentru acestea.

3. Alaptarea poate ajuta la formarea imunitatii bebelusului 

Laptele contine anticorpi. Ferindu-l de imbolnaviri in primele luni de viata, ii asigura acestuia un start sanatos.

De asemenea, continutul de bacterii bune ajuta la dezvoltarea unei flore intestinale sanatoase in sistemul digestiv al copilului, ferindu-l de diaree si alte infectii gastro-intestinale. Ultimele studii arata ca o buna parte a sistemului imunitar se afla in sistemul digestiv.

Pareri 

3

4 global ratings

Note

  • 5 star
    2
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    2

Intra in Clubul Nestlé FamilyNes

  Intra in Clubul Nestlé FamilyNes
Surprize

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

Aplicatii utile

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

Sfaturile expertilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

Nutritia bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.