Oligozaharidele din laptele matern
Draga proaspata mamica,
In viata ta apare o mica faptura si, astfel, incepe marea aventura a tot ceea ce inseamna sa fii parinte. Instinctul de proaspata mama te determina sa faci totul pentru a-ti proteja copilul. Laptele matern este cel mai bun aliment pe care i-l poti oferi, pentru a-i asigura cantitatea necesara de energie si de substante nutritive pentru o crestere si o dezvoltare optima. Dar asta nu este tot!
Efectul de protectie pe care il confera laptele matern se manifesta nu numai in perioada alaptarii, ci si mai tarziu. Adultii care au fost alaptati in copilarie se bucura de un nivel mai mare de protectie impotriva bolilor cronice cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala. Nu este minunat ca tu, ca mama, poti influenta sanatatea copilului tau, nu numai in prezent, dar si pentru viitor?
Laptele matern este o adevarata comoara inzestrata cu proprietati nebanuite si aici vei descoperi de ce.
Iti vom spune mai multe despre una dintre componentele lui– oligozaharidele din laptele matern. Acestea sunt cunoscute de aproximativ 100 de ani, dar oamenii de stiinta le-au analizat foarte atent doar in ultimele decenii, deoarece, in pofida importantei lor pentru dezvoltarea imunitatii copilului, mult timp au fost aproape o necunoscuta.
De ce oligozaharidele din laptele matern sunt atat de importante?
Acestea contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar al copilului, un rol extrem de important deoarece, dupa nastere, acest sistem natural de aparare a organismului nou-nascutului nu este complet functional.
O proportie de 70-80% din componentele sistemului imunitar al sugarului se regasesc la nivel intestinal, printre care si microbiota, adica bacteriile „benefice”. Oligozaharidele din laptele matern au un rol important, datorita actiunii extrem de selective, acestea servind ca hrana doar pentru bacteriile „bune”.
Oligozaharidele din laptele matern influenteaza maturizarea microbiotei intestinale, avand grija de burtica delicata a sugarului. Acest lucru este posibil prin actiunea de favorizare a formarii microbiotei benefice (bifidobacterii si lactobacili) din intestinele copilului.
Oligozaharidele din laptele matern protejeaza impotriva microorganismelor patogene (microbi care pot provoca boli), impiedicandu-le sa se ataseze de suprafata mucoasei intestinale si sa declanseze efecte negative in organismul copilului.
Oligozaharidele din laptele matern sustin, de asemenea, dezvoltarea creierului copilului, care este extrem de intensa in primii ani de viata.
Oligozaharidele sunt specifice laptelui matern?
Oligozaharidele nu sunt specifice doar laptelui matern, ele pot fi si de origine sintetica si vegetala, cum ar fi GOS si FOS, insa structura lor si rolul pe care il joaca in sanatate este diferit de cel al oligozaharidelor din laptele matern.
Pana in prezent, au fost identificate aproximativ 200 de oligozaharide diferite in laptele matern, al caror efect asupra sanatatii copilului a fost intens studiat de catre experti. Dintre cele 200 de oligozaharide, s-a constatat ca 2’-FL, DFL, LNT, 6’-SL si 3’-SL, sunt dintre cele mai abundente.
Articole similare