Te simti victima criticii mamelor sau a umilirii mamelor? Este greu sa fii o proaspata mamica, mai ales daca te simti atacata de critici din partea altor parinti. Uite cum poti face fata criticii parintilor, familiei si prietenilor, in timp ce arati mai multa compasiune si incetezi, la randul tau, sa critici alte mame.
Le-ai cerut sfatul?
Daca nu, atunci poti sa ii opresti politicos din a-l oferi. Poti descuraja incercarile de a oferi sfaturi nedorite despre bebelusi prin a le spune ceea ce faci pentru nou-nascutul tau si accentueaza faptul ca preferi sprijinul in detrimentul opiniilor nedorite. Iata cateva sfaturi pentru a face fata intrebarilor nedorite despre alaptat aici.
Fii selectiva in privinta persoanelor pe care le intrebi
Daca ai cerut sfatul cuiva si nu-ti place raspunsul primit, nu poti invinovati acea persoana pentru ca a raspuns. Gandeste-te bine la cine apelezi pentru a raspunde la intrebarile legate de bebelusi. De exemplu, daca vrei sfaturi privind alaptarea, atunci prietena ta apropiata care a alaptat ar fi o optiune mai buna decat sora ta care a hranit cu biberonul.
Ai incredere in instinctul matern
Urmareste-ti instinctele si cere sfaturi de la medicul pediatru atunci cand esti nesigura. Lucrul acesta iti va fi de ajutor in special daca simti ca sfatul unui membru al familiei este demodat sau nu se aplica in cazul tau. Foloseste recomandarea medicului pediatru pentru a opri incercarile de a oferi sfaturi nedorite. Spune „Pai, de fapt, am vorbit despre asta cu doctorul meu si m-a sfatuit sa nu fac asta”.
Interpretezi gresit sfaturile despre bebelusi?
Asta s-ar putea aplica in special daca vorbesti prin mesaje, forumuri sau postari pe canalele de socializare. In lipsa limbajului non-verbal, a inflexiunilor si a intonatiei, lucrurile pot fi interpretate gresit - poti da un sens unei opinii atunci cand intentia era alta. Daca nu esti sigura, cere clarificari in privinta a ceea ce a spus. Daca esti nesigura, lasa conversatia pana confirmi intr-un dialog fata-in-fata.
Este un caz clasic de umilire a mamelor?
Uneori lucrurile nu sunt atat de complicate pe cat par - umilirea mamelor este intalnita frecvent in mediul online si poate fi suparatoare. Fie ca razboinicul din spatele tastaturii se simte nesigur in privinta propriilor decizii privind statutul de parinte, simte gelozie, furie sau frustrare, acest comportament nu este necesar. Daca traiesti experienta unei umiliri online, nu raspunde. Sterge postarea pentru a preveni alte persoane sa dezvolte conversatia si nu mai citi comentariile. Oricat de greu poate fi, priveste comentariile in ansamblu. Ei sunt cei care au o problema, nu tu.
Tu ai tendinta sa critici alti parinti?
Nu in ultimul rand, fa un pas inapoi si intreaba-te daca si tu critici. Daca da, e timpul sa incetezi criticarea altor mame sau tati. Cu totii incercam sa facem ce e mai bine si vom avea grija de micuti putin diferit. E mult mai sanatos sa sprijini alti parinti, fie ca sunt membri ai familiei, prieteni sau un grup de proaspete mamici.
Articole similare