Sistemul tau de sprijin - un plan de actiune pentru familia si prietenii tai
Decizia de a alapta este una dintre cele mai importante decizii pe care le poti lua cu privire la sanatatea copilului tau. Este un angajament care incepe in momentul in care se naste copilul tau si, in mod ideal, continua sase luni sau mai mult.
Exista studii care demonstreaza ca exista o probabilitate mai mare ca femeile sa inceapa si sa continue sa alapteze daca primesc incurajari si sprijin din partea celor din jur. Este posibil sa ai nevoie de o „echipa de suporteri”, care sa ii cuprinda pe toti cei apropiati: partenerul, familia, prietenii si medicul.
Multe persoane din viata ta vor dori sa te sprijine in aceasta perioada entuziasmanta pentru tine, dar nu stiu cum te pot ajuta cel mai bine. Ii poti ajuta sa te ajute daca le spui de ce ai nevoie (si cand!).
Iata o serie de sfaturi pentru a-ti strange echipa de suporteri. Deoarece fiecare echipa de suporteri este unica, nu te sfii sa completezi lista de mai jos cu cateva idei speciale proprii.
1. Invatati impreuna
Incurajeaza-i pe cei din echipa de suporteri sa se informeze in legatura cu alaptarea. Cu cat stiu mai multe, cu atat vei putea discuta procesul cu ei.
2. Comunicati
Comunicarea este cheia. Spune-le ce simti si cum te pot ajuta. Cu toate ca alaptarea efectiva este o actiune care nu te implica decat pe tine si copilul tau, experienta globala a alaptarii va fi una pozitiva daca le permiti celor din jur sa te ajute.
3. Sprijiniti-va unul pe altul
Amabilitatea, rabdarea si incurajarile sunt importante, indiferent cine este in echipa ta de suporteri. Atat tu, cat si cei din jurul tau ar trebui sa fiti mandri de decizia de a alapta.
De aceea, sprijiniti-va unul pe altul atunci cand vorbiti cu alte persoane despre decizia ta de a alapta. Acest sprijin poate insemna si ajutorul dat pentru a-ti mentine starea de sanatate. Partenerul te poate ajuta sa mananci corect si sa te hidratezi corespunzator, pentru a te ajuta sa produci suficient lapte.
4. Ajutor la treburile plictisitoare din casa
Nu te sfii sa rogi partenerul sau persoanele din echipa ta de suporteri sa te ajute la treburile casnice, la comisioane sau la pregatirea unor mese sanatoase, in timp ce tu hranesti copilul sau te odihnesti.
5. Daca ai un partener, roaga-l sa vina alaturi de tine atunci cand alaptezi
Alaptarea poate fi o actiune calma si relaxanta pentru tine, partenerul si copilul tau, in care puteti fi impreuna si consolida legaturile emotionale. Exista mai multe moduri in care partenerul te poate ajuta, chiar daca tu alaptezi efectiv. De exemplu, cand tu si copilul inca invatati procesul de alaptare, partenerul te poate ajuta sa citesti semnele de foame si satietate ale copilului. De asemenea, mai poate schimba scutecul copilului seara inainte de culcare. Deoarece este extrem de important sa fii hidratata cand alaptezi, partenerul iti poate aduce un pahar cu apa in timp ce copilul se hraneste la san.
6. Ai grija de copil
Pe langa hrana propriu-zisa pe care i-o oferi copilului alaptandu-l, si hrana emotionala este importanta pentru el. Partenerul poate petrece cat mai mult timp posibil alintand, imbratisand si jucandu-se cu copilul, lucru foarte important pentru dezvoltarea acestuia.
7. Retine ca „partenerul” poate fi orice prieten sau membru de familie de incredere si serios, care doreste sa te sustina in decizia de a alapta copilul cat mai mult cu putinta.
Articole similare