Colostrul - primul lapte matern
Te afli in al treilea trimestru de sarcina si deja te pregatesti pentru venirea pe lume a puiului tau. Ai auzit despre primul lapte matern sau poate chiar ai observat deja cateva picaturi de lichid galbui pe sani. Nu trebuie sa te ingrijorezi! Este colostru - primul lapte secretat de proaspetele mamici, care poate aparea uneori si la finalul sarcinii. Citeste in continuare ca sa afli ce super beneficii are acest lapte pentru sanatatea micutului tau.
Colostrul este primul lapte pe care il secreta sanii mamei, inainte sa se instaleze lactatia. Este diferit ca textura si culoare de laptele matern matur. Colostrul este mai gros si are o culoare galbuie. Datorita acesteia, dar si a bogatiei de nutrienti pe care o contine, colostrul a fost supranumit ”aur lichid”. Cu siguranta este nepretuit pentru bebelusul tau!
Colostrul, laptele plin de nutrienti
Fata de laptele care va fi secretat ulterior, colostrul contine mai multa lactalbumina si este plin de anticorpi care ii ofera imunitate bebelusului. Acest lapte va fi secretat in primele zile dupa nastere, de aceea este foarte important ca micutul tau sa fie pus cat mai devreme la san si sa aiba mese frecvente, la cerere. Colostrul ii va oferi proteine, imunoglobuline, lactoferina si factori de crestere. In plus, puiul tau va primi vitaminele A si K.
Medicii sunt de acord astazi ca acest lapte este un adevarat superaliment pentru bebelusi. In trecut insa, aparitia colostrului era privita ca o curatare a canalelor galactofore si mamele erau sfatuite sa nu dea bebelusului sa suga deloc, pana la instalarea lactatiei. Din fericire, astazi puiul tau se poate bucura de toate beneficiile acestui lapte minune.
Beneficiile colostrului pentru sanatatea bebelusului
Pentru ca este plin de anticorpi, colostrul este considerat un prim vaccin natural pentru bebelusul tau. Anticorpii pe care ii transmiti astfel ii protejeaza mucoasa intestinala, gatul si plamanii.
La nivel digestiv, substantele pe care le contine colostrul formeaza o placa de protectie care captuseste intestinele bebelusului. Astfel, puiul tau este protejat inclusiv atunci cand mananci anumite alimente la care ar putea fi sensibil.
Bebelusii sunt predispusi in primele saptamani de viata la hipoglicemie, un nivel scazut al zaharului in organism. Colostrul ajuta la mentinerea glicemiei la un nivel normal.
Tot datorita colostrului, care actioneaza ca un laxativ natural, bebelusul elimina meconiul, prima materie fecala de dupa nastere si astfel scad sansele ca micutul tau sa faca icter.
Vitaminele A si K ii dezvolta micutului vederea si scad riscurile unor hemoragii. Iar leucocitele din colostru il ajuta pe bebe sa elimine bacterii sau virusuri cu care ar putea intra in contact in spital.
Hrana bebelusului pana la aparitia lactatiei
Multe femei isi fac griji inainte de instalarea lactatiei ca bebelusul lor nu este hranit suficient. Din cauza texturii colostrului, mamicile nu il asociaza cu laptele si cred ca micutul are nevoie de un supliment. In realitate, bebelusul tau primeste tot ce are nevoie daca il alaptezi la cerere in primele zile. Din punct de vedere nutritiv, colostrul este suficient pentru dezvoltarea puiului tau. De aceea, este important sa insisti ca micutul sa iti fie adus cat mai repede la san si sa ii oferi posibilitatea sa suga atunci cand are nevoie.
Stomacul micutului tau este foarte mic imediat dupa nastere, astfel ca reprizele de alaptare cu colostru vor fi suficiente pentru primele zile din viata lui. Nu este recomandat sa suplimentezi hrana bebelusului cu formula de lapte decat daca lactatia nu se instaleaza dupa mai multe zile.
Asadar, fii increzatoare in legatura care se stabileste intre tine si puiul tau, inca de la nastere. Pune-l la san si fii convinsa ca ii oferi absolut tot ce are nevoie in primele zile de viata, pana la instalarea laptelui matur. Colostrul este foarte important pentru alimentatia micutului tau si ii va intari organismul.
Articole similare