Depresia postnatala baby blues

Depresia postnatala baby blues

0-6 luni
Articol
Aug 19, 2024
5 minute

Esti o mamica incantata dar nu te poti opri din plans. Micutul tau este sanatos, tatal la fel, dar tu te simt trista, debusolata si poate ca ai un sentiment de vinovatie?

Uneori nu poti decat sa te intrebi: e totul in regula cu tine? Poate e vorba de tristetea de dupa nastere (baby blues) sau e ceva mai grav precum depresia postpartum (postnatala). Ce poti face sa scapi de aceasta tristete apasatoare?

Depresia de tip baby blues

Aproximativ doua treimi dintre mame devin depresive dupa ce-au nascut. Iar aceasta cifra, chiar daca nu te consoleaza neaparat, reflecta realitatea. Nu esti singura femeie din lume care trece prin asa-numita depresie de tip baby blues. Problema o reprezinta faptul ca toti au auzit de depresia tip baby-blues fara a masura efectiv implicatiile acestui fenomen. Majoritatea femeilor prefera sa dea uitarii aceasta perioada sumbra din viata lor, in care se simt grase si urate, convinse fiind de incapacitatea lor de a „se ridica la inaltimea asteptarilor”.

De ce plangi intruna?

Simptomele caracteristice depresiei de tip baby-blues variaza de la o femeie la cealalta. Unele izbucnesc in plans sau se enerveaza din cel mai mic motiv, altora nu le face placere sa-si ia bebelusul in brate si sa-i ofere iubirea lor, iar altele se simt atat de obosite incat nu mai vor sa se dea jos din pat. Poti sa stai linistita, toate aceste sentimente sunt temporare si dureaza undeva intre cateva ore si nu mai mult de zece zile.

Perioada depresiei tip baby-blues marcheaza un moment de tranzitie. Mama si copilul nu mai sunt doar una si aceeasi fiinta. Euforia aducerii pe lume a bebelusului vine la pachet cu o serie de alte sentimente si trairi cum sunt:

  • Starile de indispozitie;
  • Oboseala;
  • Scaderea stimei de sine;
  • Sentiment de panica fata de noile responsabilitati cu care trebuie sa te confrunti;
  • Schimbarile de dispozitie;
  • Insomniile.

In general, depresia tip baby-blues se instaleaza undeva intre a treia si a zecea zi de la venirea pe lume a micutului si mai poarta si denumirea de „depresia de a treia zi". Este declansata de o scadere brusca a nivelului de hormoni, lucru deja obisnuit in aceasta perioada. La asta se mai adauga si sentimentul de „gol/vid” dupa nasterea copilului, un copil care are nevoie non-stop de atentia ta, responsabilitatile noi care iti revin acum ca ai devenit mama astfel ca se intelege de ce te simti cu moralul la pamant.

parinte-in-felul-tau

Iata cateva ponturi simple care sa te ajute sa zambesti din nou

  • Toate trebuie sa fie in ordine si bine aranjate. Ce-ar fi daca, in loc sa te simti vinovata, ti-ai permite sa te bucuri de tot acest timp? Dupa nastere, prioritatea numarul unu este reprezentata de odihna, atat pentru recuperarea la nivel fizic cat si emotional, insa bineinteles ca e mai usor sa spui decat sa faci ceva;
  • Solicita ajutorul celor din jurul tau! Transfera responsabilitatea cu privire la activitatile precum mersul la cumparaturi, treaba in casa, gatitul si tinerea evidentei documentelor, fie partenerului tau, fie mamei tale, si concentreaza-te pe propriile tale nevoi, timp de cateva zile;
  • A avea grija de propria ta persoana inseamna sa iti gasesti acele cateva momente de liniste pe care trebuie sa ti le dedici in totalitate. Daca bebelusul tau doarme, atunci profita la maxim pentru a face o baie cu spuma;
  • Daca tocmai ai hranit bebelusul, poti iesi la o cafea cu cea mai buna prietena. Sotul tau poate avea grija de bebelus iar tu poti avea destul timp sa revii pentru a-i oferi urmatoarea masa;
  • De asemenea nu trebuie sa eziti sa vorbesti despre sentimentele pe care le traiesti. Cu siguranta ca cea mai  buna prietena a ta nu o sa se supere nici daca o vei suna de trei ori pe zi, in special daca are si ea copii si se poate sa fi trecut prin aceeasi experienta prin care treci si tu in prezent;
  • In cele din urma, strange-ti bebelusul in brate cat mai mult si cat mai des cu putinta. Probabil ca deja te simti mai bine.

Depresia tip baby-blues sau o depresie in faza avansata?

Daca depresia ta de tip baby-blues dureaza mai bine de trei saptamani sau in cazul in care se declanseaza dupa a cincisprezea zi de la nastere, atunci este cel mai probabil sa suferi de un alt tip de afectiune. Daca nu exista nimic care sa iti aduca zambetul pe buze, inclusiv odihna sau vizitele prietenilor apropiati sau ale familiei, sau nici macar primele zambete ale celui mic, daca ti-ai pierdut pofta de viata si nu mai vezi decat partea sumbra a existentei, trebuie sa soliciti imediat ajutor si sa discuti despre sentimentele pe care le traiesti cu medicul tau.

Proasta ta dispozitie poate sa nu fie legata doar de simpla scadere a nivelurilor de hormoni, ci poate fi un semn al unei depresii post-partum. Mai mult ca sigur va fi nevoie de tratament si asistenta medicala. Cu cat este depistata mai devreme, cu atat mai eficient va fi tratamentul aplicat.

Si tatal poate suferi de depresie tip baby-blues

Femeile nu sunt singurele care se simt debusolate. Si barbatii pot experimenta sentimentul de a se simti pierduti dintr-o multitudine de cauze. Stresul adus de noile responsabilitati in calitatea lor de tata, teama de a nu se ridica la nivelul asteptarilor, sentimentul ca sunt lasati la o parte si nu li se mai acorda atentie, oboseala uneori aduce  astfel de trairi chiar inainte de nasterea celui mic.

Solutia cea mai buna este sa discuti cu sotia ta despre ce anume simti si sa te odihnesti cat mai mult. Mama, are un rol esential in aceasta relatie. Este mai mult decat evident ca bebelusul va ocupa cea mai mare parte din timp, dar trebuie ca tu si sotia ta sa va gasiti timp si pentru voi. Iti poti ajuta sotul  sa se simta in regula in noul sau rol, acela de tata. 

Customer reviews

4.4

5 global ratings

Ratings

  • 5 star
    4
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    1
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Viata dupa nastere: asteptari si provocari ca proaspeti parinti
Articol
campanii active

Viata dupa nastere: asteptari si provocari ca proaspeti parinti

In videoconferinta ,,Viata dupa nastere: asteptari si provocari ca proaspeti parinti - doamna Dr.

2 minute citit

View details Colostrul - primul lapte matern
Articol
colostrul_-_primul_lapte_matern

Colostrul - primul lapte matern

Te afli in al treilea trimestru de sarcina si deja te pregatesti pentru venirea pe lume a puiului tau.

4 minute citit

View details Sfaturi pentru stimularea lactatiei
Articol
Sfaturi pentru stimularea lactatiei

Sfaturi pentru stimularea lactatiei

Ti-ar placea sa-i oferi bebelusului toate avantajele pe care le presupune alaptarea, dar nu esti sigura daca laptele tau va fi destul de bun si daca vei produce o cantitate suficienta de lapte pent

5 minute citit

View details Dezvoltarea gustului la bebelusi
Articol
Dezvoltarea gustului la bebelusi

Dezvoltarea gustului la bebelusi

Aparent, nou nascutii prefera alimentele dulci si savuroase iar gusturile acestora sunt determinate inca de pe vreme cand se afla in pantecele mamei, in vreme ce papilele gustative incep sa se dezv

5 minute citit

View details Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii
Articol
Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii

Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii

Ar trebui sa incepi sa iti schimbi obiceiurile alimentare pentru bebelusul tau din momentul in care afli ca esti insarcinata.

6 minute citit

View details Proprietatile uimitoare ale laptelui matern
Articol
Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Laptele matern e cu adevarat uimitor. Stiai ca acesta isi schimba compozitia in functie de varsta bebelusului tau?

9 minute citit

View details Recuperarea dupa cezariana: aspecte la care sa te gandesti
Articol
Recuperarea dupa cezariana: aspecte la care sa te gandesti

Recuperarea dupa cezariana: aspecte la care sa te gandesti

Ca in cazul fiecarei operatii, recuperarea dupa cezariana ia timp.

2 minute citit

View details Oligozaharidele din laptele matern
Articol
Oligozaharidele din laptele matern

Oligozaharidele din laptele matern

Laptele matern este cel mai bun aliment pe care i-l poti oferi, pentru a-i asigura cantitatea necesara de energie si de substante nutritive pentru o crestere si o dezvoltare optima.

3 minute citit

View details Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?
Articol
Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?

Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?

"Abia astept sa-mi aduc bebelusul acasa, dar am atat de multe intrebari...Oare voi fi o mama buna? Oare cum o sa ma descurc cu toate, cumparaturi, curatenie si copil?

4 minute citit

View details Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?
Articol
Cand va rosti copilul primele sale cuvinte

Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?

Cand l-am auzit pe cel mic spunand primul cuvant… numai cand ma gandesc la asta si ma infior toata de bucurie si de emotie!

4 minute citit

View details Elemente esentiale pentru alaptat
Articol
Elemente esentiale pentru alaptat

Elemente esentiale pentru alaptat

Planuiesti sa alaptezi, dar nu esti sigura de ceea ce vei avea nevoie? Aici este o lista cu sfaturile noastre pentru a te ajuta sa te pregatesti pentru prima ta alaptare.

2 minute citit

View details Sistemul tau de sprijin - un plan de actiune pentru familia si prietenii tai
Articol
suport alaptare

Sistemul tau de sprijin - un plan de actiune pentru familia si prietenii tai

Decizia de a alapta este una dintre cele mai importante decizii pe care le poti lua cu privire la sanatatea copilului tau.

3 minute citit

View details Lucruri uimitoare despre alaptare
Articol
lucruri uimitoare despre alaptare

Lucruri uimitoare despre alaptare

Toata lumea stie ca nimic nu se compara cu laptele matern si beneficiile sale.

4 minute citit

View details Ce trebuie sa stii ca proaspat parinte?
Articol
Ce trebuie sa stii ca proaspat parinte

Ce trebuie sa stii ca proaspat parinte?

Doar ce-am aflat ca sunt insarcinata: Doamne ce moment superb, de bucurie ... dar am de asemenea atat de multe intrebari. Oare sunt pregatita sa devin mamica? Vom fi parinti buni?

4 minute citit

View details Manualul alaptarii - ce, cum si cand
Articol
Manualul alaptarii - ce, cum si cand

Manualul alaptarii - ce, cum si cand

Dupa cum stii, laptele matern reprezinta hrana perfecta pentru bebelus in primele sase luni ale acestuia si chiar si dupa ce i s-au introdus alte alimente.

5 minute citit

View details Cele 3 secrete ale unui tatic responsabil
Articol
Cele 3 secrete ale unui tatic responsabil

Cele 3 secrete ale unui tatic responsabil

Traim vremuri mai bune decat in trecut favorabile pentru a creste copii sanatosi.

3 minute citit

View details Comunicarea dintre tata si bebe
Articol
Comunicarea dintre tata si bebe

Comunicarea dintre tata si bebe

Cand iti vorbeste bebelusul, aproape ca intelegi perfect tot ce-ti spune. Bebelusii se pot face intelesi de la o varsta frageda.

3 minute citit

View details Echilibrul intre viata sociala si cea de acasa
Articol
Echilibrul intre viata sociala si cea de acasa

Echilibrul intre viata sociala si cea de acasa

Bebelusul meu ma topeste cand ii vad ochii aceia mari si surprinsi, picioarele grasune si zambetul pe care mi-l ofera.

3 minute citit

View details Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil
Articol
Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil

Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil

Vrei sa iesi in oras la un film si iti este teama ca bebelusul sta acasa cu bona?

5 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.