MyFeed Personalized Content
Sarcina
Articol
Adauga acest post la favorite

Sfaturi pentru stimularea lactatiei

Ti-ar placea sa-i oferi bebelusului toate avantajele pe care le presupune alaptarea, dar nu esti sigura daca laptele tau va fi destul de bun si daca vei produce o cantitate suficienta de lapte pentru a-ti hrani bebelusul? Tu stii ce-ai putea face sa maximizezi productia de lapte? Sunt intrebari firesti cand vine vorba despre alaptarea nou nascutului.

5 minute citit Mar. 25, 2024

Nu este cazul sa te ingrijorezi,  in conditii normale de sanatate, glanda mamara are capacitatea de a produce mai mult lapte decat are nevoie bebelusul pentru a creste. Mai jos vei gasi informatii referitoare la modul de formare a laptelui matern si cateva sfaturi pe care vi le oferim pentru a produce cat mai mult lapte.

 

Cererea si oferta de lapte

Productia de lapte reprezinta un proces care se dezvolta in timp si care se adapteaza la cererea existenta. Cei doi hormoni, respectiv prolactina si oxitocina, care sunt responsabili cu productia laptelui si cu eliberarea laptelui (umplerea sanului cu lapte), sunt eliberati de glanda pituitara. Acest proces fizic debuteaza pe la mijlocul perioadei de sarcina, astfel ca intregul „mecanism” sa fie functional la momentul sosirii pe lume a bebelusului, chiar si daca acesta se decide sa-si faca aparitia mai devreme.

La nastere si uneori chiar si inainte de momentul in sine femeile produc colostrul, care este un lapte „dulce”, de consistenta densa, ce se adapteaza perfect nevoilor unui nou-nascut. Urmeaza apoi laptele de tranzitie; acesta este momentul cand laptele isi face „prima aparitie” intre a doua si a cincea zi de la nastere. Vei simti o senzatie de arsura si greutate la nivelul sanilor, iar acestia se vor intari. Poti simti uneori si o senzatie ca un trosnet, lucru care este fara indoiala ceva cu totul nou si surprinzator. Toate aceste stari sunt normale.

Dupa primele doua saptamani de alaptat, laptele produs se „matureaza”. Compozitia sa sufera modificari pe parcursul unei mese, precum si pe intregul parcurs din perioada de alaptare, pentru a intruni intotdeauna cerintele bebelusului in materie de crestere si dezvoltare.

 

Cum ar trebui sa procedez in practica?

Poti sa schimbi sanii la fiecare masa, astfel incat sa-i golesti complet pe fiecare in parte sau poti alterna sanii in unei mese. Fa ce ti se potriveste mai bine si ceea ce te ajuta sa produci cea mai mare cantitate de lapte. Astel vei gasi cele mai bune pozitii de alaptare, bebelusul se va simti confortabil, iar tu vei petrece momente agreabile impreuna cu cel mic, in timpul meselor.

Ca sa te asiguri ca stimulezi procesul de lactatie, pune bebelusul  la san la intervale dese de timp, pentru ca incercarile lui de supt declanseaza secretia de lapte. La inceput se recomanda minimum o ora si jumatate intre doua sesiuni de alaptare, iar dupa prima luna intervalul creste progresiv.

Utilizeaza pompa de san pentru stimularea lactatiei, dupa nastere sau daca bebelusul nu poate sa suga. In caz de alaptare dureroasa evita folosirea frecventa a pompei de san.

Asigura un contact direct cu bebelusul, piele pe piele, adopta o dieta sanatoasa si odihneste-te suficient in fiecare zi. Incearca sa fii calma si relaxata, ca sa stimulezi lactatia si sa mentii o stare de bine pentru bebe, care preia de la tine orice semn de panica sau nervozitate.

parinte-in-felul-tau

 

Lasa-l pe cel mic sa stabileasca ritmul!

Acum ca te-ai asigurat ca ai capacitatea sa produci suficient lapte, probabil te intrebi daca bebelusul tau este hranit suficient de des. Fiecare sugar este diferit, nu exista reguli fixe in privinta cantitatii sau duratei unei alaptari. Nu exista un minim sau un maxim de mese cu lapte sau un anume interval de pastrat intre ele.

In primele doua luni, cei mici se hranesc in medie de 8 pana la 12 ori in decursul a 24 de ore, inclusiv noaptea. Atunci cand alaptarea s-a stabilizat, cel mic se va hrani in functie de un program regulat pe care si-l va fi conceput el insusi.

Totul dureaza in functie de cat de puternic bea bebelusul, dar de regula intre 10 si 30 de minute. Ai incredere in cel mic si lasa-l pe el sa dicteze atat frecventa cat si cantitatea meselor.

primele-1000-de-zile

 

Lapte din belsug

Cantitatea de lapte pe care o produci depinde si daca ai un stil de viata sanatos. Iata in continuare o lista de verificare special conceputa in materie de alaptare:

  • Fara alcool sau tutun;
  • Odihna din belsug, solicita ajutorul cand vine vorba de pregatitul meselor si treburile casei;
  • Nu incepe sa tii vreo dieta, alaptarea te ajuta oricum sa slabesti in mod natural;
  • Nu sari peste mese, chiar daca orele la care iei masa in mod obisnuit se vor mai schimba;
  • Consuma doar cantitati limitate de ceai si cafea, multe infuzii din plante si fructe si foarte multa apa;
  • Asigura-te ca ai o alimentatie echilibrata si variata;
  • In fiecare zi consuma cereale integrale, carbohidrati, carne, oua, sau peste,( in special pestii bogati in uleiuri cum ar fi sardinele, macroul si somonul, pentru acei faimosi deja acizi grasi Omega-3), fructe, legume gatite sau in stare cruda, produse lactate / lapte si fasole si boabe, de mai multe ori pe saptamana (linte, mazare, fasole, mazare decorticata, etc.);
  • Bea suficiente lichide. Acest lucru este esential pentru a produce suficient lapte. Poti opta pentru orice iti doresti: apa plata sau minerala, infuzii;
  • Condimentele, ierburile si alimentele care stimuleaza lactatia: morcovii, feniculul, cresonul, lintea, napi porcesti, orzul, meiul, anasonul, chimionul, busuioc, chimen, coriandru, schinduf si extract de drojdie.

Respecta aceste sfaturi si petrece timp de calitate alaturi de bebelusul tau, mai ales ca te bucuri din plin de avantajele alaptarii pentru mama si copil.

Rate this article

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.