Intentionezi sa alaptezi bebelusul? Iata masurile practice pe care le poti lua inainte, in timpul si dupa nastere
Dupa cum bine stii, laptele matern este alimentul perfect pentru bebelusul tau in primele sase luni de viata si chiar si dupa ce introduci si alte alimente. Daca stii la ce sa te astepti de dinainte de a naste, iti poti face deja un „plan” pentru a te bucura pe deplin de fiecare clipa in care hranesti si ingrijesti copilul.
Dupa cum bine stii, laptele matern este alimentul perfect pentru bebelusul tau in primele sase luni de viata si chiar si dupa ce introduci si alte alimente. Daca stii la ce sa te astepti de dinainte de a naste, iti poti face deja un „plan” pentru a te bucura pe deplin de fiecare clipa in care hranesti si ingrijesti copilul.
Iata cateva sfaturi pentru un start reusit:
Inainte de nastere
- Gaseste persoane care sa te sustina. Recruteaza cat mai multi suporteri ai alaptatului posibil, precum partenerul, prieteni, mama, sora sau oricine altcineva care te poate sprijini in aceasta decizie, pe masura ce afli mai multe lucruri despre alaptare.
- Discuta cu medicul despre alaptare. Spune-i medicului sau asistentei ca intentionezi sa alaptezi si informeaza-te despre serviciile de sprijin al lactatiei oferite in centrul medical, in prezent si dupa nasterea copilului.
- Discuta cu medicul despre modificarile de la nivelul sanilor la care sa te astepti, despre interventiile chirurgicale anterioare la sani, despre probleme hormonale (inclusiv probleme cu tiroida sau diabet) si orice alte probleme de sanatate care crezi ca ar putea avea legatura cu alaptatul. Aceasta discutie te poate ajuta sa te pregatesti pentru situatiile speciale intalnite pe parcursul alaptarii.
- Intreaba despre procedurile aplicabile in spital in legatura cu alaptatul. Intreaba daca exista un consultant de alaptare autorizat cu care sa discuti inainte de a parasi spitalul.
- Cumpara o pompa de san. Pompele de san pot fi utilizate atunci cand bebelusul nu poate suge direct de la san, sau cand trebuie sa mergi la serviciu sau scoala. Hotaraste-te asupra tipului de pompa pe care il cumperi in functie de cat de mult lapte crezi ca va trebui sa extragi; exista pompe manuale mai ieftine pentru utilizare ocazionala si exista si pompe electrice, mai scumpe si mai eficiente, dar si pompe profesionale, utilizate in spitale, pentru utilizare frecventa si extinsa. Invata sa cureti bine pompa, deoarece va trebui sa o cureti inainte de a o utiliza prima data, dar si dupa fiecare utilizare, pentru a reduce riscurile de infectare cu bacterii a copilului.
- Gaseste grupuri de suport. Frecventeaza un curs prenatal despre alaptare sau un grup de suport privind alaptatul. Astfel, iti vei face o idee despre ce te asteapta si vei intra in contact cu posibile resurse viitoare.
- Fa o lista si pune-o in bagajul pregatit pentru spital. Impreuna cu pijamaua si papucii de casa, pune in bagaj o lista cu cerinte legate de alaptat pe care sa le discuti cu personalul de la spital.
Mai jos vei gasi un exemplu pentru o astfel de lista.
Dupa ce te-ai internat
- Anunta personalul ca intentionezi sa alaptezi. Roaga asistenta sa anunte personalul competent de aceasta intentie.
- Fa o mentiune in fisa. Solicita ca bebelusul sa stea in permanenta in camera cu tine si mentioneaza pe fisa ca bebelusul tau nu trebuie sa primeasca formule de lapte, cu exceptia cazului in care acest lucru este prescris de medic. Daca stai in alta camera, cere sa iti fie adus bebelusul de la primele semne ca ii este foame.
- Solicita ca bebelusul sa nu primeasca niciun fel de suplimente in afara de laptele matern, doar in cazul in care acest lucru este prescris de medic.
- Solicita o intrevedere cu un consultant de alaptare, care sa iti explice cum sa tii copilul in timpul alaptarii si caruia sa ii pui si alte intrebari pe acest subiect, inainte de a parasi spitalul.
Dupa nasterea copilului
- Alapteaza-l cat mai devreme posibil. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda mamelor sa alapteze cat mai repede posibil dupa nastere, de preferat in prima ora. Copilul se va bucura astfel imediat de proteinele, vitaminele si mineralele usor de digerat si de anticorpii protectori din colostru, lichidul galbui, translucid pe care il secreta sanii in perioada de tranzitie spre laptele matur, perioada care dureaza 2-3 zile.
- Contactul piele-pe-piele. Anunta echipa medicala care se ocupa de nastere ca doresti sa tii copilul la piept, piele-pe-piele, imediat dupa nastere si pana la sfarsitul primei alaptari. Repeta acest lucru cat mai des posibil in primele cateva luni pentru a ajuta copilul sa suga linistit si a te ajuta pe tine insati sa ai o lactatie corespunzatoare.
- Alapteaza-l cand ii este foame, adica de cel putin 8 pana la 12 ori in 24 de ore.
- Foloseste ambii sani. Alapteaza-l din ambii sani pentru a egaliza productia de lapte din sani. Lasa copilul sa termine de supt din primul san inainte de a-l oferi pe al doilea. Daca refuza al doilea san, ofera-i acest san data viitoare cand da semne ca ii este foame.
- Nu stabili termene. Este mai bine sa nu stabilesti o anumita limita de timp pentru alaptare, ci mai bine asigura-te ca bebelusul suge pana se satura. Unii bebelusi sug repede, altii sunt mai lenti.
- Fii atenta atunci cand ii este foame. Este mai bine sa nu astepti pana copilul incepe sa planga pentru a-l alapta. In schimb, fii atenta la semnele ca i s-a facut foame, precum o atentie mai mare, reflexul de cautare a sanului sau reflexul de supt.
- Dupa cezariana este la fel de important sa incepi alaptarea cat mai curand posibil. Incearca sa tii copilul in maniera in care un jucator de rugby tine mingea, pentru a nu pune o presiune prea mare asupra inciziei.
Inainte de a parasi spitalul
- Consulta-te cu un profesionist. Solicita unui consultant de alaptare sa te priveasca cand iti alaptezi bebelusul, pentru a-ti face sugestii.
- Invata cum sa extragi manual laptele din san. Aceasta este cea mai simpla metoda atunci cand sanii sunt prea plini cu lapte si devin tari. Astfel, bebelusul va putea apuca mai usor sanul.
- Noteaza numele si numerele de telefon ale consultantilor de alaptare din spital pentru a putea cere sfaturi si a pune intrebari dupa ce ajungi cu bebelusul acasa.
Acasa
- Suna cand ai intrebari. Daca ai intrebari sau nelamuriri in legatura cu alaptarea, intreaba medicul, consultantul in alaptare, alte femei care alapteaza, un prieten sau membru de familie care are experienta in materie.
- Daca simti durere sau disconfort in timpul alaptarii, consulta imediat un medic specialist.
Lista privind alaptarea in spital
- Anunta personalul ca intentionezi sa alaptezi.
- Solicita sa se mentioneze pe fisa ta si a copilului tau „alaptare la san”.
- Cere sa fii cazata in aceeasi camera cu copilul. Daca acest lucru nu este posibil, solicita ca bebelusul sa fie adus la primul semn de foame.
- Reaminteste personalului ca doresti sa exersezi contactul piele-pe-piele imediat dupa nastere.
- Mentioneaza ca nu doresti ca bebelusul tau sa primeasca o suzeta sau o formula speciala de lapte decat daca acest lucru este recomandat de un medic.
- Solicita o intrevedere cu consultantul in alaptare pentru a te observa cand alaptezi.
Articole similare