MyFeed Personalized Content
Sarcina
Articol
Adauga acest post la favorite

Saptamana 32 de sarcina

0
0 Review-uri

Pe ultima tura, micutul tau inca se dezvolta, dar de aici este vorba mai mult de perfectionare si lustruire. Bebelusul este gata sa te cunoasca! 

6 minute citit Feb. 27, 2024

Ai ajuns in cea de-a 32-a saptamana de sarcina. Acesta este inceputul lunii a opta. Bebelusul tau devine tot mai pregatit pentru lumea exterioara. In acest moment, multe viitoare mame experimenteaza un stres crescut asociat cu nasterea si ingrijorari legate de aceasta. S-ar putea sa nu te simti bine, in special pe masura ce bebelusul care creste in burtica ta devine tot mai mare. Prin urmare, acum miscarile bebelusului, care in trecut erau o experienta minunata si placuta, pot provoca disconfort. Orice schimbare in pozitia bebelusului tau va fi deosebit de evidenta - lovirile si rostogolirile sale pot fi dureroase.

Oasele lui sunt aproape 100% gata, iar unghiile sunt la locul lor pe degete. Foarte curand, pielea isi va pierde din roseata si va deveni acea nuanta de roz specifica nou-nascutilor. Glandele suprarenale sunt enorme momentan – de marimea celor ale adolescentilor! Ele secreta hormoni similari steroizilor, inclusiv cortizon (cortizon natural), in cantitati impresionante, de 10 ori mai mult decat un adult normal. Cortizonul are un rol important – nu doar ca induce travaliul atunci cand este timpul, dar ajuta, de asemenea, la maturizarea organelor, precum plamanii. Dupa nastere, glandele suprarenale vor descreste dramatic si vor fi proportionale cu marimea bebelusului.

Pana la a 32-a saptamana de sarcina, bebelusul ar trebui sa fi adoptat deja o pozitie cu capul in jos, asa-numita pozitie occipitala longitudinala spre canalul de nastere, care va facilita aparitia sa in lume.
Acest lucru, desigur, nu este o regula - se intampla ca in ultimele saptamani inainte de nastere copiii sa-si tina capul in sus (pozitie pelviana) sau sa-si schimbe pozitia de mai multe ori - acest lucru nu indica nicio anomalie. Bebelusul poate sa se intoarca independent chiar si destul de la sfarsitul sarcinii - cam la 36 de saptamani de gestatie.

In acest stadiu al sarcinii, bebelusul isi va exersa reflexele de bebelus intr-un mod mai coordonat - inca exerseaza abilitatile necesare pentru viata dupa ce paraseste burta ta: suge degetele, bea lichidul amniotic, inghite si face miscari de respiratie. Plamanii sai sunt aproape dezvoltati, dar in cazul unei nasteri premature, bebelusul va avea totusi dificultati de respiratie semnificative.

La a 32-a saptamana de sarcina, bebelusul continua sa castige in greutate intens si sa acumuleze grasime subcutanata, datorita careia devine mai rotund.

Acum ea sau el masoara 42,4 cm si cantareste aproximativ 1702 g.

 

saptamana 32 de sarcina


Corpul tau in saptamana 32 de sarcina

Ai observat ca sistemul tau digestiv functioneaza mai incet in ultimul timp? Din nou, poti sa multumesti hormonilor pentru aceasta schimbare. Imbunatateste-ti digestia si starea generala de bine mancand fructe uscate si alte alimente bogate in fibre. De acum incolo, vei merge la control prenatal la fiecare doua saptamani pentru a te asigura ca totul este in regula cu bebelusul tau. 

In acest timp, s-ar putea sa resimti un dezechilibru, dificultati in miscare si o scadere generala a energiei. S-ar putea sa te plangi si de dureri de spate, balonare, arsuri la stomac si indigestie - multe viitoare mame sufera de aceste afectiuni. Nu-ti fa griji, nasterea este foarte aproape si corpul tau se va recupera dupa aceea.

Acum bebelusul umple aproape intreaga cavitate abdominala. Uneori, s-ar putea sa simti presiune pe diafragma si probleme cu respiratia. Suportul tau la 32 de saptamani de gestatie are atat de putin loc incat ar putea incepe sa-si preseze capul impotriva vezicii tale urinare. Acest lucru poate duce la urinare incontrolabila. O conditie numita incontinenta urinara este o afectiune comuna la femeile in ultimele saptamani de sarcina. Acesta este rezultatul slabirii muschilor pelvieni - pentru a-i controla, poti face exercitii pentru muschii Kegel.

Interesant

In scolile prenatale, mamele invata de obicei cum sa faca exercitii pentru muschii Kegel. Exercitiul implica stimularea muschilor uterului. Acesta este un mod eficient de prevenire a situatiilor problematice asociate cu incontinenta urinara. Indoaie muschii vaginali si anali timp de aproximativ 8-10 secunde. Repeta exercitiul la intervale scurte - mai intai fa 5 repetari pana ajungi la 25, pe masura ce muschii tai se intaresc. Efectueaza exercitiul de la inceputul sarcinii, cand apar simptomele de incontinenta urinara.

A 32-a saptamana de sarcina – la ce sa fii atenta?

Planul de concediu de maternitate si intoarcerea la munca - te-ai gandit deja cum va fi viata ta cand vei deveni mama? Ce se va intampla cu munca ta?

Afla de ce drepturi poti beneficia, in special daca vrei sa impaci munca cu maternitatea. Dupa concediul de maternitate, poti reveni la activitatea profesionala regulata, poti lua concediu neplatit sau poti incerca sa lucrezi cu program redus.

Interesant

In acest stadiu al sarcinii, bebelusul isi suge degetele tot timpul, ceea ce are un efect pozitiv asupra dezvoltarii maxilarului si a muschilor gurii. Acest lucru este esential pentru ca bebelusul sa fie alaptat eficient in curand.

A 32-a saptamana de sarcina – cum sa ai grija de tine?

In acest stadiu, datorita schimbarilor pe care sarcina le aduce, trebuie sa ai grija corespunzator de tine.
Probleme ale sistemului digestiv - a functionat mai incet in ultima vreme? Acest lucru se datoreaza hormonilor. Ajuta-ti intestinele sa functioneze mai bine si sa-ti imbunatatesti starea generala consumand fructe uscate si alte alimente bogate in fibre.

Modalitati de tratament a coloanei vertebrale inflamate  

Daca urmezi un curs de yoga/sarcina, poti invata acolo tehnici de relaxare si respiratie. Exerseaza aceste metode si, daca este posibil, cauta ajutorul unui fizioterapeut - masajul iti poate aduce alinare. O buna modalitate de a te relaxa si de a-ti elibera articulatiile este gimnastica in piscina sub supravegherea terapeutilor calificati. Nu renunta la activitate! Este foarte important sa ramai activa.

Previne aparitia vergeturilor!

Asigura-te ca continui sa-ti ungi burtica cu crema impotriva vergeturilor - pielea ta are nevoie de ingrijire pe tot parcursul sarcinii.
 

saptamana 32 de sarcina


Alimentatia in saptamana 32 de sarcina 

Tu esti inca insarcinata, dar noi deja te indemnam sa te pregatesti pentru dupa nastere! Aceasta este o perioada grozava sa te asiguri ca toate vitaminele de care ai nevoie sunt incluse in dieta ta. Pielea delicata a bebelusului tau va fi supusa unui test atat in timpul, cat si dupa nastere, deoarece nu va mai fi protejata de lichidul amniotic. Vitaminele nu se pot depozita si trebuie incluse in dieta zilnica – iar atunci cand il alaptezi, el primeste toate substantele nutritive de care el si pielea lui au nevoie. Cantitatile necesare sunt acoperite de o dieta normala, variata si echilibrata. O regula de baza: cu cat este mai colorata mancarea ta (colorata in mod natural!), cu atat mai multe vitamine consumi. 


Sfaturi pentru saptamana 32 de sarcina

Probabil te-ai intrebat de ce ai nevoie intr-adevar pentru bebelusul tau. Buna intrebare!
In ceea ce priveste imbracamintea, vei avea nevoie de cinci pana la sapte body-uri, bluze si pijamale. Bebelusii tind sa isi ceara laptele destul de des la inceput! In plus, s-ar putea sa ai nevoie de una sau doua bonetele din bumbac, un sac de dormit si cardigane, costum de iarna sau pentru ploaie si palarii in functie de anotimp.

Mai mult de atat, printre acele obiecte de baza se afla cele necesare pentru somn, baie, schimbatul de scutece, pentru mancat si jucat, desi, cu siguranta, vei fi jucaria lui preferata la inceput. Vei avea nevoie, de asemenea, sa te aprovizionezi cu obiecte de toaleta pentru ca micutul tau sa fie curat chiar de la inceput. 

Un mic sfat: hainele le raman mici foarte repede – bebelusii nu raman mici pentru mult timp! Asa ca nu cumpara prea multe. Nu uita de un scaun de bebelus pentru masina. Vei avea nevoie de unul cand tatal cel mandru va aduce pe amandoi acasa de la spital.

parinte-in-felul-tau

rating review icon
Review-uri recente

Nota media a clientilor

0
0
0 note de la clienti

Review-uri

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Adauga un nou review

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.