Saptamana 6 de sarcina
Cresterea bebelusului tau este accelerata in momentul de fata. Atat de multe lucruri palpitante, pentru o fiinta atat de minuscula! Citeste mai multe despre aceasta saptamana de sarcina.
Sarcina este o perioada de mari schimbari. Pentru a fi pregatita, este esential sa intelegi ce se intampla in corpul tau in fiecare saptamana si de aceea am creat acest calendar de sarcina. Organismul unei femei trece prin multe schimbari in trimestrul 1 de sarcina. Iata ce iti rezerva saptamana 6 de sarcina!
Saptamana 6 este a doua luna de sarcina - inca te afli in primul trimestru. In corpul tau se produce o revolutie hormonala, asa ca esti insotita de schimbari de dispozitie si de o senzatie de somnolenta. Te adaptezi constant la noua situatie. Pentru unele mame, un moment special va fi cel cand, in timpul ecografiei, vor vedea pentru prima data cum functioneaza inima bebelusului lor. Din perspectiva lui, acesta este un moment de dezvoltare intensa: acum incep sa se formeze cele mai importante organe - inima, sistemul digestiv, excretor, dar si sistemul nervos. Asadar, nu uitati sa luati substantele esentiale pentru dezvoltarea canalului fetal si suplimente precum acidul folic, la indrumarea si supravegherea medicului specialist.
DEZVOLTAREA BEBELUSULUI IN SAPTAM NA A 6-A DE SARCINA
In aceasta saptamana, cavitatea amniotica se umple cu fluid produs de celulele epiteliale ale amniosului, iar mai tarziu de embrion. Acesta va oferi celui mic protectie impotriva ranilor, va mentine o temperatura constanta si va actiona ca o bariera fizica impotriva infectiilor. Procesul de modelare a sistemelor continua - din endoderm apar sistemele digestive, respiratorii, auditive si excretoare, iar din mezoderm - sexuale, excretoare, musculare si scheletice. Ectodermul formeaza pielea, parul si unghiile, smaltul dentar va lua forma, precum si partile interioare ale urechilor si simturile ochilor. Nervii optici se dezvolta, iar capul lui va fi curand bine format, desi mai dureaza pana la o dezvoltare completa, fata de alte organe. Coloana vertebrala este formata. Bratele si picioarele lui se vor prelungi, iar coada mica va disparea curand. In urmatoarele cateva saptamani, mainile vor forma degetele bine separate.
In jurul zilei a 40-a de sarcina, inima bebelusului incepe sa bata si, astfel, incepe circulatia sangelui in corpul sau. In acest stadiu, frecventa cardiaca este de 115 batai pe minut. Sistemul nervos central se dezvolta si el rapid. Acesta este momentul formarii musculaturii copilului. Embrionul prezinta deja o anumita activitate motorie spontana, care poate fi observata pe monitorul ecografic cand muschii si nervii copilului incep sa lucreze impreuna.
La 6 saptamani de sarcina, embrionul este inca foarte mic. Pe monitor veti vedea cel mult o mica linie sau o bagheta, a carei lungime in ultimele zile ale acestei saptamani poate fi de la 0,7 la 0,9 cm. Ce saptamana agitata!
Ghici ce? Bebelusul tau are acum o piele adevarata! Si, uimitor, toate celelalte organe ale sale, chiar daca inca sunt micute, sunt deja la locul lor. Nervii optici sunt in dezvoltare, iar acum capul lui este bine dezvoltat, desi inca este mult mai mare decat restul corpului sau. Inima si ficatul sau ocupa mult spatiu la tine in burtica acum.
CORPUL TAU IN SAPTAMANA A 6-A DE SARCINA
Multe femei trebuie sa-si schimbe ritmul vietii in aceasta perioada. Unele dintre efectele mai neplacute ale sarcinii pot fi ameteli si dureri de cap. Acestea includ, de asemenea, greata, varsaturi, tulburari de somn si schimbari de dispozitie. O mica consolare este ca acestea sunt semnale bune. Ele apar din cauza schimbarilor hormonale din corpul tau, care sunt complet normale si indica o sarcina sanatoasa. Ca urmare a schimbarilor hormonale, are loc si dezvoltarea sanilor, prin urmare sanii tai cresc. Poti simti tensiunea sanilor si chiar dureri si sensibilitate. Mameloanele si areolele lor cresc si se intuneca datorita pigmentarii crescute.
Nu te suprasolicita! Sarcina nu este o boala, dar exista totusi un efort pentru corpul tau. Incearca, intr-o zi aglomerata la locul de munca, sa iei pauze mici suplimentare.
SAPTAM NA A 6-A DE SARCINA - la ce sa fii atenta
Dureri abdominale sau contractii uterine usoare - contractiile uterine apar la inceputul primului trimestru de sarcina, dar sunt neregulate si sporadice. Intinderea uterului sau a ligamentelor sale poate fi simtita mai ales la femeile care nu au nascut niciodata.
Contractiile usoare sau durerile abdominale nu sunt un motiv de ingrijorare. Ar trebui sa consulti un medic daca durerea este foarte severa sau este insotita de sangerari.
Sanii hipersensibili - Sanii durerosi si hipersensibili sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale sarcinii.
Daca faci parte din grupul femeilor care sufera de dureri toracice, este posibil sa ai nevoie de un sutien nou. Asigura-te ca este mai mare, dar si din materiale moi care nu vor irita sanii sensibili.
Mai multe despre tine in 6 saptamani de sarcina
Deja stii ca vei deveni mama. In afara de greata, corpul tau inca nu raporteaza schimbari majore. Totusi, poate exista o senzatie de nesiguranta - sarcina este o mare schimbare. Aceasta este o perioada de adaptare constanta la noul rol. Atitudinea ta fata de partenerul tau se schimba si ea - nimic in acest proces nu va fi static. In ciuda acceptarii totale a existentei copilului, poate exista o senzatie de indoiala si de suprimare a entuziasmului tau. Aceasta este complet normala! Discuta despre asta cu o persoana de incredere. Aminteste-ti ca dubiile si grijile nu sunt nimic iesit din comun la inceputul sarcinii, ele fac parte din acest proces, la fel ca si bucuria si incantarea.
Alimentatia in saptamana a 6-a de sarcina
SFATURI PENTRU MUNCA SI SPORT IN TIMPUL SARCINII
- Limiteaza-te la 4 sau 5 km pe alergare.
- Acorda atentie corpului tau. Opreste-te din alergat daca: nu ai luat suficient in greutate, te simti ametita in timp ce alergi sau prezinti semne clare de incetinire.
- In ultimul trimestru, alege mersul rapid in locul alergatului. Este mult mai usor si este o alternativa buna atunci cand esti gravida!
- O regula buna cand esti insarcinata este sa nu te suprasoliciti.
Saptamana 7 de sarcina
Bebelusul tau a ajuns deja la impresionanta dimensiune de 15 mm. Desi nu o simti inca, el se misca. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.
2 minute citit
Articole similare