Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 33

Saptamana 33 de sarcina

Sarcina
Articol
Mar. 1, 2024
7 minute

Sase saptamani. Cam atat mai ai inainte sa-l cunosti pe bebe. Uimitor, nu-i asa? Noi asa credem. Citeste in continuare pentru a afla mai multe despre saptamana 33 de sarcina. 

La a 33-a saptamana de sarcina, pielea bebelusului devine roz. Datorita stratului de grasime care se acumuleaza sub aceasta, pielea devine mai putin transparenta. Acest lucru face ca bebelusul sa arate din ce in ce mai mult ca un nou-nascut. Corpul sau este aproape complet pregatit pentru viata in afara burticii Mamei, care il asteapta in curand. Etapa finala este dezvoltarea ulterioara a plamanilor - bebelusul inca ii antreneaza, facand chiar si miscari cu diafragma si pieptul.

Micutul tau duce lipsa de spatiu in interior. Bine ca se pregateste sa iasa in curand! Foarte curand – incepe sa isi ia pozitia plasandu-si capul in cea mai ingusta parte a uterului tau. 95% dintre bebelusi sunt nascuti cu capul inainte si inclinat spre stanga.

Pana acum, bebelusul a inghitit mult lichid amniotic. De aceea, intestinul lui s-a umplut treptat cu meconiu, o substanta groasa, vascoasa, de culoare verde sau neagra, facuta din particule solide si din cateva lucruri suspendate in lichidul amniotic (lucruri precum celule deteriorate si grasime vernix). Acest meconiu va reprezenta primul scaun de dupa nastere. In caz ca te intrebai!

Pana la a 33-a saptamana de sarcina, nasul bebelusului a ajuns deja la forma potrivita pentru copiii mici - o baza larga, complet dezvoltata si un varf inversat usor mai mare decat la copiii mai mari. Aceasta structura ii permite bebelusului sa respire in timp ce suge laptele.

In acel moment, asa-numita zona Broca (numita dupa chirurgul francez Pierre Paul Broca), o zona din creier care ar fi responsabila pentru generarea vorbirii in viitor, se dezvolta si ea intensiv. O dezvoltare corecta ii va permite copilului tau sa inceapa sa combine sunetele in cuvinte si cuvintele in propozitii.

Aproape toate oasele bebelusului la 33 de saptamani de sarcina sunt deja tari si osificate. Singura exceptie o reprezinta oasele craniului - ele inca sunt flexibile, intre ele exista deschideri, asa-numitele fontanele. Ligamentele care leaga oasele craniului sunt, de asemenea, elastice. Aceasta structura permite capului bebelusului sa se adapteze la forma canalului de nastere in timpul nasterii. Acest lucru ii va face mai usoara intrarea in lume. Forma finala a capului se va forma in cateva saptamani dupa nastere.

Corpul bebelusului tau se schimba in mod constant. In primul rand, creste foarte repede. De la acest punct inainte, bebelusul poate creste cu 2 centimetri pe saptamana. Greutatea corpului lor se va dubla si ea pana la sfarsitul sarcinii. De asemenea, dezvoltarea intensiva a creierului inseamna ca circumferinta capului unui copil poate creste cu mai mult de un centimetru in doar 7 zile.

Bebelusul in a 33-a saptamana de sarcina masoara 43,7 cm si cantareste 1918 g.

saptamana 33 de sarcina


Corpul tau in saptamana 33 de sarcina

Bebelusul tau creste, iar grasimea acum reprezinta pana la 8% din greutatea corpului sau. Nu e de mirare ca si tu iei in greutate. Chiar daca poate fi jenant pentru tine, nu ar trebui sa-ti limitezi prea mult alimentatia din cauza celui mic. Aminteste-ti - daca mananci sanatos si nu uiti sa faci exercitii, vei pierde rapid kilogramele in plus dupa sarcina. Cu toate acestea, acum trebuie sa asculti nevoile bebelusului tau si sa ii oferi alimente nutritive pentru ca el sa aiba ocazia sa se dezvolte in mod corespunzator.

Este bine sa stii ca dimensiunea si forma burtii tale depind de multe lucruri, atat pozitia bebelusului, cat si cantitatea de apa amniotica si genele tale. De asemenea, acest lucru difera mult si daca aceasta este prima sau a doua sarcina pentru tine.

In ce-a de-a opta luna sarcinii, proportiile fatului si ale lichidului amniotic inconjurator fac ca muschiul uterin sa-si atinga intinderea maxima, astfel incat fatul nu mai are aceeasi libertate de miscare ca inainte. Volumul apelor amniotice a atins acum valoarea sa maxima.

Ai o dunga ciudata pe abdomenul tau? In timpul ultimului trimestru, se formeaza o linie in mijlocul adomenului tau, ce parca il imparte in doua jumatati. Aceasta linie se numeste linea nigra si se inchide la culoare pe masura ce pigmentarea creste. Poate fi vazuta cel mai clar chiar dupa nastere. Va disparea complet cateva saptamani mai tarziu. Fa niste poze inainte!

O alta schimbare este ca, deoarece are nevoie de tot spatiul pe care il poate obtine, uterul impinge buricul spre exterior. Poate fi neplacut pentru multe femei: hainele pot irita pielea sensibila a buricului. Pentru a calma durerea, poti pune un strop de balsam peste pielea iritata. O consolare mica este ca, dupa nastere, buricul va avea din nou aspectul lui initial.

A 33-a saptamana de sarcina – la ce sa fii atenta?

Uterul apasa asupra organelor interne, inclusiv a plamanilor. Prin urmare, lipsa de aer care te insoteste de mult timp poate doar sa se agraveze in ultimele saptamani de sarcina. In plus?

Tromboza – riscul de tromboza venoasa in timpul sarcinii creste pana la zece ori si este acelasi pe intreaga durata a sarcinii. Acest lucru se datoreaza hormonilor care relaxeaza peretele vaselor venoase si presiunii uterului care se extinde asupra trunchiurilor venoase mari – locurile unde se conecteaza vasele de sange. Ca rezultat, exista o stagnare a sangelui in vene. Riscul de tromboza creste la femeile peste 35 de ani care sunt obeze sau au diabet. Cele mai comune simptome ale acestei probleme sunt umflarea picioarelor, durerea locala sau vanataile pielii piciorului.

Daca ai orice simptome alarmante, ar trebui sa consulti un medic. Tromboza necesita tratament anticoagulant in primul rand. Cu toate acestea, merita sa incerci sa previi aparitia ei. Acest lucru se face cel mai bine prin mentinerea unei greutati sanatoase, consumand o dieta sanatoasa si evitand sa stai si sa iti pui piciorul pe picior pentru perioade lungi de timp. De asemenea, este recomandata miscarea.

Insomnie – pot exista multe cauze ale problemelor de somn in timpul sarcinii. Abdomenul mare si presiunea uterului asupra organelor interne, inclusiv a vezicii urinare, sunt perturbatoare, ceea ce te poate trezi des din somn. Este, de asemenea, o problema de emotii si ganduri diferite care insotesc femeile gravide. Insomnia este afectata si de exacerbarea simturilor. Sunetele, mirosurile sau lumina schimbatoare pot impiedica efectiv adormirea.

Incearca unele dintre ideile urmatoare pentru a face fata insomniei: Ai grija de confortul tau, pernele de sarcina care sustin abdomenul te pot ajuta in acest sens. Este, de asemenea, o idee buna sa stai pe partea stanga, ceea ce ar trebui sa-ti faca mai usor sa adormi. In plus, incearca sa nu cedezi gandurilor negative. Daca le ai in timpul zilei, este o idee buna sa le discuti cu persoana draga, partenerul, prietenul, astfel incat sa nu apara cand te afli in pat. Alunga acele ganduri care iti vin noaptea incercand sa respiri corect – acest lucru te va ajuta si sa te relaxezi. Poti, de asemenea, sa cumperi dopuri auditive care te vor desparti de zgomotele din jur. O alta idee pentru a face fata insomniei este uleiul de lavanda - stropirea patului cu cateva picaturi de ulei te va ajuta sa te calmezi si sa adormi mai usor.

A 33-a saptamana de sarcina – cum sa ai grija de tine?

Redu situatiile stresante  

A 33-a saptamana de sarcina este acum luna a 8-a. Nu e de mirare ca te gandesti tot mai des la nastere. Cu toate acestea, daca aceste ganduri scapa de sub control, simti adesea schimbari de dispozitie si nu poti sa dormi sau esti excesiv de iritabila din cauza tensiunii care te insoteste, este bine sa gestionezi stresul care te insoteste. Cum sa faci asta? In loc sa iti imaginezi nasterea, incearca sa te pregatesti pentru ea cat mai bine posibil.

De asemenea, nu analiza constant informatiile provenite din mediul extern. Incearca sa reduci povestirile legate de sarcina sau nastere care ti se servesc de catre prietenii tai sau pe care le cauti pe internet. In plus, nu ar trebui sa te ingrijorezi prea mult de munca ta in acest moment. Daca te provoaca stres, nu iti fie frica sa iei concediu medical pentru a te relaxa si odihni acasa. Invata sa prioritizezi, sa efectuezi doar sarcinile cele mai importante si sa iti cresti increderea in locul de munca.
 

saptamana 33 de sarcina


Alimentatia in saptamana 33 de sarcina

Daca ai luat prea mult in greutate si ti-e jena, poate vrei sa incerci sa slabesti. Este important atat pentru tine, cat si pentru fat, sa iei suficient in greutate in ultimul trimestru, precum ai facut-o de-a lungul sarcinii. Totusi, daca te ingrasi mai mult de jumatate de kilogram pe saptamana, vorbeste cu un medic. Intr-adevar, luarea excesiva in greutate din ultimele saptamani de sarcina ar putea fi legata de o problema cu hipertensiunea. Totusi, numai doctorul tau poate sti ce e cel mai bine pentru tine. Nu este niciodata o idee buna sa hotarasti de una singura sa tii regim pentru a slabi in timpul sarcinii.


Sfaturi

In jurul celei de a opta luni, unele femei incep sa simta contractii. Nu numai ca e posibil, ba chiar e si timpul. Ce simti sau vei simti (precum majoritatea femeilor in al treilea trimestru) se cheama contractii Braxton-Hicks, care dureaza aproximativ 30 de secunde fiecare. Aceste contractii sunt modalitatea inteligenta a corpului tau de a „pregati” uterul pentru ziua cea mare. Ele sunt responsabile pentru „travaliul fals”. Acestea fiind spuse, anunta-ti mereu doctorul daca simti aceste contractii, chiar si numai pentru a auzi ca totul este bine.

parinte-in-felul-tau

 

Customer reviews

4.8

4 global ratings

Ratings

  • 5 star
    3
  • 4 star
    1
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Saptamana 31 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 31

Saptamana 31 de sarcina

In timp ce Ziua-Z se apropie, micutul tau incepe sa se rastoarne. Ce bebelus destept! Dar deja stiai asta. Citeste mai multe despre saptamana aceasta. 

5 minute citit

View details Alimentatia mamei in timpul sarcinii poate influenta sanatatea copilului
Articol
alimentatia mamei in timpul sarcinii

Alimentatia mamei in timpul sarcinii poate influenta sanatatea copilului

O alimentatie corecta inainte si in timpul sarcinii poate creste probabilitatea ca bebelusul sa aiba o greutate normala la nastere si mai tarziu, in timpul vietii.

1 minut citit

View details Saptamana 11 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 11

Saptamana 11 de sarcina

Daca ai putea sa te uiti inauntru, ai vedea niste firisoare micute de par crescand pe sprancenele bebelusului tau si deasupra buzei. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

4 minute citit

View details Transformarile fizice din timpul sarcinii
Articol
Transformarile fizice din timpul sarcinii

Transformarile fizice din timpul sarcinii

In ultimele luni, corpul tau de viitoare mama a inceput sa prinda forma: abdomenul incepe sa ti se rotunjeasca, sanii sa ti se mareasca iar pielea sa ti se schimbe.

4 minute citit

View details Saptamana 25 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 25

Saptamana 25 de sarcina

Au ramas doar doua saptamani din trimestrul doi. Te pregatesti pentru ultima suta de metri. Simtul tactil al bebelusului incepe sa se dezvolte.

7 minute citit

View details Consumul de proteine in timpul sarcinii
Articol
Consumul de proteine in timpul sarcinii

Consumul de proteine in timpul sarcinii

"Proteinele joaca un rol esential in sarcina, intrucat este mare nevoie de acestea pentru a „cladi” bebelusul.

3 minute citit

View details Saptamana 5 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 5

Saptamana 5 de sarcina

Desi este doar cat un bob de mazare, bebelusul tau creste cu repeziciune. Citeste mai multe despre aceasta saptamana.

3 minute citit

View details Saptamana 39 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 39

Saptamana 39 de sarcina

Posibil sa fi simtit cateva contractii deja si sa te intrebi daca acesta a fost „momentul”. Nu te ingrijora, nu vei rata inceputul travaliului!

4 minute citit

View details Avantajele alaptarii
Articol
avantajele alaptarii

Avantajele alaptarii

Este posibil sa fi observat modificari la nivelul sanilor chiar inainte ca bebelusul sa isi faca aparitia, ceea ce inseamna ca organismul tau se pregateste de alaptare.

3 minute citit

View details Saptamana 19 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 19

Saptamana 19 de sarcina

Micutul tau cantareste acum in jur de 335g – ia un grapefruit in palma, cam atat de greu este. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

6 minute citit

View details Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?
Articol
Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?

Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?

"Abia astept sa-mi aduc bebelusul acasa, dar am atat de multe intrebari...Oare voi fi o mama buna? Oare cum o sa ma descurc cu toate, cumparaturi, curatenie si copil?

4 minute citit

View details Saptamana 32 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 32

Saptamana 32 de sarcina

Pe ultima tura, micutul tau inca se dezvolta, dar de aici este vorba mai mult de perfectionare si lustruire. Bebelusul este gata sa te cunoasca! 

6 minute citit

View details Alternative alimentare pentru o sarcina fara probleme
Articol
Alternative alimentare pentru o sarcina fara probleme

Alternative alimentare pentru o sarcina fara probleme

Sa mananci pentru doi nu inseamna neaparat sa mananci de doua ori mai multa mancare, ci sa consumi alimente cu valoare nutritiva crescuta. Fiecare calorie trebuie sa fie nutritiva.

6 minute citit

View details Saptamana 13 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 13

Saptamana 13 de sarcina

Inceputul celui de-al doilea trimestru aduce multe etape noi de dezvoltare pentru bebelusul tau. Citeste mai multe despre aceasta saptamana. 

3 minute citit

View details Cat vei lua in greutate in timpul sarcinii?
Articol
Cat vei lua in greutate in timpul sarcinii

Cat vei lua in greutate in timpul sarcinii?

Pe timpul sarcinii o femeie ia in greutate iar acest lucru este inevitabil.

4 minute citit

View details Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii
Articol
Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii

Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii

Ar trebui sa incepi sa iti schimbi obiceiurile alimentare pentru bebelusul tau din momentul in care afli ca esti insarcinata.

6 minute citit

View details Saptamana 26 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 26

Saptamana 26 de sarcina

Ultima saptamana din al doilea trimestru – este momentul cand bebelusul tau isi va deschide ochii pentru prima data! Citeste mai multe despre aceasta saptamana. 

5 minute citit

View details Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!
Articol
Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!

Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!

Nu exista absolut niciun motiv pentru care sa opresti activitatea fizica in timpul sarcinii! Ba chiar dimpotriva: se recomanda sportul in mod adecvat. Ce activitati fizice as putea face?

3 minute citit

View details Saptamana 6 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 6

Saptamana 6 de sarcina

Cresterea bebelusului tau este accelerata in momentul de fata. Atat de multe lucruri palpitante, pentru o fiinta atat de minuscula! Citeste mai multe despre aceasta  saptamana de sarcina.

6 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.