Etapele nasterii naturale
Dupa noua luni de asteptare, aducerea pe lume a celui mic va reprezenta o zi memorabila. Dar trebuie sa recunoastem: ca nasterea este si un moment de deplina anxietate, in special daca vorbim despre primul tau copil. Ce-ar trebui sa cunosti ca sa scapi de griji?
De la primele contractii si pana la nasterea propriu-zisa, descoperi pas cu pas la ce anume sa te astepti ca ti se va intampla.
Primele contractii si ruperea apei
Chiar inainte de aceste prime contractii, este posibil sa descifrezi intr-un fel semnele care anunta nasterea. Daca te simti obosita, mai greoaie decat de obicei, sau daca ai orice scurgere, nasterea nu e departe!
Un alt indiciu (care de cele mai multe ori trece neobservat) este eliminarea dopului gelatinos care inchide etans colul. Acest fenomen poate precede contractiile cu cateva minute sau chiar si cateva zile! Asadar, nu ai niciun motiv sa intri in panica. Inca vei mai avea timp sa te pregatesti si sa te bucuri de ultimele clipe de femeie gravida.
Au debutat primele contractii? Cand devin din ce in ce mai intense si intr-un ritm din ce in ce mai regulat (la fiecare zece minute, spre exemplu), si, in cele din urma, la cel putin un minut, este momentul sa mergi la spital. Inseamna ca a inceput travaliul: colul se va dilata treptat.
Ruperea apei inseamna ca nasterea este iminenta: lichidul amniotic care captuseste placenta se scurge. Chiar daca nu ai contractii la intervale regulate, trebuie sa mergi rapid la spital pentru a evita complicatiile.
Sosirea la spital si travaliul
Odata ajunsa la spital, o echipa de medici se va ocupa de tine, iti vor verifica tensiunea, temperatura, gradul de dilatare a colului si pozitia in care se afla bebelusul. Acest lucru le permite medicilor sa monitorizeze starea de sanatate a bebelusului si, in special, ritmul cardiac al acestuia.
Daca alegi o anestezie epidurala, medicul anestezist iti va injecta anestezicul intre vertebrele 3 si 4. Nu vei mai simti durerea si poti trai foarte clar tot acest minunat moment.
Contractiile se vor intensifica, dilatarea colului va continua, iar bebelusul va cobori putin cate putin. Odata completa dilatarea colului, este timpul sa impingi bebelusul la lumina. Medicul ginecolog iti va cere sa inspiri, apoi sa opresti respiratia si sa impingi regulat, dupa care sa respiri din nou. Urmareste-i instructiunile cu atentie si nu uita ce ai invatat si la clasele de pregatire a nasterii. A venit momentul sa pui in practica tot ce ai aflat acolo.
Se poate realiza o epiziotomie pentru a facilita trecerea bebelusului fara ruperea perineului. Echipa de medici poate folosi de asemenea si forcepsul atunci cand acest lucru va fi necesar.
Bebelusul va aparea cu capul inainte, urmat de restul corpului si va plange pentru prima oara! Gata: nasterea a luat sfarsit.
Nastera se incheie cu expulzia placentei cu ajutorul echipei medicale. Atunci cand acest lucru va fi necesar, medicul va inspecta uterul pentru a se asigura ca acesta s-a golit complet.
Inca mai ai nelamuriri despre nastere? In primul si in primul rand, trebuie sa ai incredere in echipa de medici de la spitalul unde vei naste. Poate ca pentru tine este prima nastere, dar pentru ei poate fi si a 2000-a!
Articole similare