Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 25

Saptamana 25 de sarcina

Sarcina
Articol
Mar. 1, 2024
7 minute

Au ramas doar doua saptamani din trimestrul doi. Te pregatesti pentru ultima suta de metri. Simtul tactil al bebelusului incepe sa se dezvolte. Citeste mai multe despre ce se intampla cu bebelusul tau.

La 25 de saptamani de sarcina, bebelusul incepe sa-si contureze formele si sa semene din ce in ce mai mult cu un nou-nascut. Acest lucru se datoreaza dezvoltarii tesuturilor grase si a muschilor. Ca rezultat, nu va fi amenintat de pierderea caldurii, iar organele interne vor fi protejate eficient. Cu toate acestea, va mai trece ceva timp pana cand iti vei vedea bebelusul. Sa vedem ce se intampla cu el si cu tine in aceasta saptamana!

Probabil te intrebi daca bebelusul tau ia lectii de salsa. Cu nenumaratele lui obiceiuri din burtica si cu miscarile constante dintr-o parte in alta a adapostului sau, uneori atinge si loveste in mod inevitabil peretele uterin (ca intotdeauna, nu te ingrijora daca ai un bebelus calm si nu simti asta – niciun copil nu seamana cu altul!).

Bebelusul atinge si impinge cu palmele si picioarele, cu capul sau chiar cu spatele. Uneori, cand devine nelinistit, arata-i ca esti acolo mangaindu-ti burtica. El o va simti si poate chiar iti va raspunde odata ce simtul tactil se dezvolta. Aceste schimbari senzoriale subtile te vor ajuta sa relationezi si mai mult cu mica fiinta ce creste in interiorul tau.

La 25 de saptamani de sarcina, este momentul unei dezvoltari intensive a cortexului cerebral al bebelusului. Pana acum, creierul a dezvoltat deja zonele responsabile de controlul functiilor vitale de baza.

Acum incepe dezvoltarea celei mai importante parti a acestui organ, si anume cortexul cerebral din sistemul nervos central. Acesta este responsabil pentru cele mai complexe procese din corp. Creierul bebelusului incepe sa devina tot mai pliat. Acest lucru se datoreaza faptului ca cortexul cerebral se divide in straturi complexe.

In luna a sasea a sarcinii, organele responsabile de simturile bebelusului sunt inca in dezvoltare. Narile se deschid, datorita carora bebelusul va face prima sa respiratie dupa nastere. Urechile bebelusului sunt deja complet dezvoltate, la fel ca si corzile vocale. Singurele sunete pe care le face acum bebelusul sunt zgomotele tot mai frecvente de sughituri. S-ar putea sa se simta ca si cum un bebelus mic si agitat sare in burtica ta.

Incep sa se formeze mici vase de sange sub pielea bebelusului. Datorita lor, corpul sau rotunjor incepe acum sa capete o culoare roz. In saptamanile anterioare, bebelusul tau si-a dezvoltat simtul tactil si reflexul de a apuca - si-a atins fata si a prins cordonul ombilical. Acum este momentul pentru urmatoarea etapa a dezvoltarii sale - strangerea pumnilor.

Bebelusul la 25 de saptamani are o marime de 24,6 cm si devine tot mai greu. Greutatea sa este de 660 de grame.
 

saptamana 25 de sarcina


Corpul tau in saptamana 25 de sarcina 

Stiai ca ai un mic visator inauntru? Cercetatorii au descoperit ca bebelusii pot visa in uter. Au observat ca in unele faze de somn, fatul isi misca destul de clar ochii in spatele pleoapelor, precum noi toti. Te odihnesti bine? Unele viitoare mame viseaza urat in timpul sarcinii. Din nefericire, este un lucru destul de natural, deoarece grijile si problemele ne urmaresc in somn.

Aminteste-ti acest lucru – numai in basme visele reprezinta premonitii. Incearca sa vezi grijile ca pe un semn pozitiv. Singurul lucru pe care il arata un vis urat este ca esti pe cale de a deveni o mama buna. Bebelusul inca nu s-a nascut, iar tu deja esti protectiva ca o mama urs!

Uterul tau are acum un diametru de 25 de centimetri. Ca rezultat, organele abdominale se deplaseaza in sus, ceea ce exercita presiune asupra diafragmei. In urma acestor schimbari, respiratia ta poate deveni mai superficiala. Excesul de dioxid de carbon cauzat de respiratia superficiala poate provoca somnolenta, iar lipsa de aer in timpul zilei poate fi o problema suplimentara. Prin urmare, merita sa incetinesti putin ritmul in acest moment, pentru a nu te suprasolicita. De asemenea, incearca sa vorbesti mai incet pentru a avea timp sa iei o respiratie decenta. Noaptea, pune o perna suplimentara sub cap pentru a dormi mai inalt. Acest lucru iti va face respiratia mai usoara.

Burtica ta deja vizibil mai mare in timpul celei de-a 25-a saptamani de sarcina poate face si miscarile tale mai dificile. In timpul sarcinii, centrul de greutate al corpului se schimba, iar articulatiile devin mai relaxate. Ca rezultat, apare o schimbare in postura corpului - o usoara inclinare inapoi si o adancire a lordozei. Muschii abdominali devin relaxati, se slabesc si se intind mecanic. Aceste schimbari pot cauza disconfort general si afectiuni asociate cu aparatul musculo-scheletic.

Interesant

Cand ai inceput calatoria ta numita sarcina, bebelusul era cat un bob de mac. Astazi ea/el a ajuns dimensiunea unui dovlecel mic! Bebelusul tau continua sa creasca si sa se dezvolte in pantecele tau.

Saptamana a 25-a de sarcina – la ce sa fii atenta?

In timpul celei de-a 25-a saptamani de sarcina, ai putea sa te confrunti cu probleme legate de diferite sisteme – respirator, urinar sau digestiv. Sa le analizam mai atent.

Infectiile tractului urinar – o boala comuna in timpul sarcinii, care nu ar trebui subestimata. Simptomele pot include arsuri, dureri sau un miros neplacut la urinare. Vizitele frecvente la toaleta si senzatia de vezica plina pot fi, de asemenea, un semn al unei infectii in curs de dezvoltare in tractul urinar.

Nu intarzia senzatia de a urina. Atunci cand o simti, raspunde, deoarece este cea mai buna preventie pentru infectiile din sistemul urinar. Fa teste regulate de urina, uneori bacteriile pot aparea in urina fara simptome evidente.

Constipatia – nivelurile crescute de progesteron pot duce la o incetinire a functiei intestinale. In plus, uterul in expansiune apasa asupra intestinelor, ceea ce poate duce la constipatie frecventa.

Exista multe modalitati de a depasi constipatia in timpul sarcinii. Merita sa bei zilnic minim 2 litri de lichide, in principal apa necarbonatata, iar in dieta ta poti include sucuri proaspat stoarse — inclusiv sucuri de legume si compoturi de fructe uscate. De asemenea, consuma alimente bogate in fibre, cum ar fi painea integrala, bulgurul, legumele si fructele. Limiteaza consumul de dulciuri si misca-te des, deoarece miscarea sustine, de asemenea, functia intestinala.

Saptamana a 25-a de sarcina - cum sa ai grija de tine?

Nu-ti face griji in legatura cu sforaitul!

Presiunea asupra diafragmei face acum respiratia dificila, ceea ce poate fi un simptom al sforaitului. Nu-ti face griji, sforaitul va disparea dupa nastere. Cu toate acestea, daca sforaitul il deranjeaza pe partenerul tau, dopurile de urechi sunt solutia. Cel mai important lucru este ca nimeni sa nu-ti intrerupa somnul.

Incepand cu saptamana a 17-a de sarcina, ai putut simti intinderea excesiva si uscarea pielii abdomenului. Pentru a ameliora aceasta disconfort, nu numai hidratarea poate ajuta, ci si masajul, care imbunatateste circulatia sangelui si face pielea mai elastica. Fa acest lucru cu grija, evitand masajul abdomenului superior. Nu uita sa faci masaj cu ajutorul uleiului de masline sau uleiului.

Important

Saptamana a 25-a de sarcina este momentul perfect pentru o sedinta foto de sarcina. Burtica ta este deja vizibila si arati atragatoare. Aceasta va fi o amintire minunata a acestei perioade magice.
 

saptamana 25 de sarcina


Alimentatia in saptamana 25 de sarcina 

Asculta-ti inima. Si poftele. Unele femei sustin ca nu cedeaza in fata poftelor alimentare, deoarece cred ca bebelusului nu ii va placea curry-ul. Nu-i asa! Bebelusul nu primeste curry ca pe o portie directa; el primeste doar experienta aromatica prin lichidul amniotic. Prin molecule, daca vrei. Si placerea ta de a te bucura de ceea ce mananci. Asa ca, da-i drumul, foloseste condimentele care iti plac – orice da gust e bine venit. Singurul condiment pe care ti-l recomandam sa nu il folosesti atat de mult este chili. Ardeii iuti ar putea sa va irite pe amandoi!


Sfaturi pentru saptamana 25 de sarcina 

Ti s-au umflat gleznele? Iata cateva sfaturi pentru a rezolva problema. Doua solutii, fiecare complet opusa celeilalte. Ori stai pe spate cu picioarele in sus, ori ridica-te si plimba-te! Daca iti ridici picioarele, presiunea pusa pe acestea si pe gleznele tale va fi diminuata, iar plimbarea iti va pune sangele din gambe in miscare si va facilita transportul acestuia catre alte parti ale corpului tau. Daca, totusi, observi ca ti se umfla si fata si/sau mainile, du-te la doctor imediat. Aceste simptome pot indica o preeclampsie, un tip de hipertensiune arteriala comuna in randurile femeilor insarcinate.

parinte-in-felul-tau

 

Customer reviews

5

4 global ratings

Ratings

  • 5 star
    4
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Saptamana 6 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 6

Saptamana 6 de sarcina

Cresterea bebelusului tau este accelerata in momentul de fata. Atat de multe lucruri palpitante, pentru o fiinta atat de minuscula! Citeste mai multe despre aceasta  saptamana de sarcina.

6 minute citit

View details Saptamana 40 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 40

Saptamana 40 de sarcina

Este timpul! Daca nu a facut-o deja, bebelusul tau va sosi in urmatoarele zile. Daca nu iese afara voluntar, doctorul tau ii va da un mic impuls. Apoi vei fi mama, in sfarsit!

2 minute citit

View details Saptamana 20 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 20

Saptamana 20 de sarcina

Se intampla atat de multe la tine in burtica saptamana aceasta, incat vei vrea sa tragi un pui de somn dupa ce citesti despre ele! Afla mai multe despre saptamana aceasta.

7 minute citit

View details Ce trebuie sa stii ca proaspat parinte?
Articol
Ce trebuie sa stii ca proaspat parinte

Ce trebuie sa stii ca proaspat parinte?

Doar ce-am aflat ca sunt insarcinata: Doamne ce moment superb, de bucurie ... dar am de asemenea atat de multe intrebari. Oare sunt pregatita sa devin mamica? Vom fi parinti buni?

4 minute citit

View details Saptamana 34 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 34

Saptamana 34 de sarcina

Things are getting a little slower in your tummy now, because the big day is fast approaching.

4 minute citit

View details Curba de greutate la indemana!
Articol
curba de greutate mereu la indemana

Curba de greutate la indemana!

In timpul sarcinii, este bine sa urmaresti curba de greutate pentru a te asigura ca nu cresti in greutate mai mult decat este recomandat pe perioada sarcinii.

1 minut citit

View details Saptamana 14 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 14

Saptamana 14 de sarcina

Bebelusul tau este de marimea unui grapefruit! L-ai simtit miscandu-se sau lovind deja? Daca nu, ar trebui sa o poti face in urmatoarele saptamani!

3 minute citit

View details Neplacerile din timpul sarcinii si solutiile pentru o dieta adecvata
Articol
neplacerile sarcinii

Neplacerile din timpul sarcinii si solutiile pentru o dieta adecvata

Sarcina este emotionanta, antrenanta si total diferita pentru fiecare femeie.

5 minute citit

View details Saptamana 28 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 28

Saptamana 28 de sarcina

Copilul tau are in jur de 38 cm lungime din crestet pana in picioare si deja cantareste 1,2 kg, o treime din greutatatea lui la nastere. Talpile lui au in jur de 5½ cm – da, sunt atat de mici!

4 minute citit

View details Metode de nastere - ce sa stii despre ele?
Articol
Metode de nastere - ce sa stii despre ele

Metode de nastere - ce sa stii despre ele?

Aducerea pe lume a unui bebelus este un act natural, dar sunt si multi oameni pe care ii cunosc si in cazul carora, lucrurile nu au decurs cum ar fi trebuit!

3 minute citit

View details Saptamana 7 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 7

Saptamana 7 de sarcina

Bebelusul tau a ajuns deja la impresionanta dimensiune de 15 mm. Desi nu o simti inca, el se misca. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

2 minute citit

View details Trateaza rapid simptomele sarcinii
Articol
Trateaza rapid simptomele sarcinii

Trateaza rapid simptomele sarcinii

Sarcina: se spune ca este o perioada de bucurie deplina, dar de ce oare nu spune nimeni nimic despre aceste probleme minore de sanatate? Starea de greata, constipatia, crampele etc.

4 minute citit

View details Saptamana 21 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 21

Saptamana 21 de sarcina

Desi bebelusul cantareste acum in jur de 400g, inca are mult loc in burtica si ii place sa il foloseasca cand nu doarme! Citeste mai multe despre aceasta saptamana.

6 minute citit

View details Saptamana 35 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 35

Saptamana 35 de sarcina

In aproximativ o luna, iti vei tine bebelusul in brate. Pana atunci, vor mai avea loc, insa, numeroase schimbari. Citeste mai multe despre sarcina la 35 de saptamani.

4 minute citit

View details O viitoare mamica nu trebuie sa manance pentru doi
Articol
O viitoare mamica nu trebuie sa manance pentru doi

O viitoare mamica nu trebuie sa manance pentru doi

O crestere in greutate in timpul sarcinii conform limitelor recomandate poate ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului inainte de nastere si ii poate asigura o greutate normala la nastere si de-

1 minut citit

View details Saptamana 15 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 15

Saptamana 15 de sarcina

Aceasta este saptamana cand totul este pregatit pentru aparitia simtului olfactiv (adica a mirosului). Citeste mai multe despre aceasta saptamana.

3 minute citit

View details Relatiile sexuale in timpul sarcinii
Articol
relatiile_sexuale_in_timpul_sarcinii_01

Relatiile sexuale in timpul sarcinii

Sarcina este o perioada care aduce cu sine numeroase dileme legate inclusiv de viata erotica a celor doi parteneri Intrebarea Este bine sa faci sex in timpul sarcinii? est

5 minute citit

View details Simptome sarcina - 15 semne semne ca esti insarcinata
Articol
simptome_sarcina_-_semnele_care_iti_arata_ca_esti_insarcinata

Simptome sarcina - 15 semne semne ca esti insarcinata

In cazul in care te intrebi daca ai ramas insarcinata, articolul acesta te va ajuta sa ajungi cu un pas mai aproape de adevar, pana la momentul cand faci testul de sarcina sau sa ajungi la medicul

8 minute citit

View details Saptamana 29 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 29

Saptamana 29 de sarcina

Pe masura ce te apropii de linia de sosire – vei da nastere in aproape 10 saptamani! – bebelusul tau creste cu repeziciune si chiar isi deschide ochii saptamana aceasta.

8 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.