probleme in timpul sarcinii

Probleme in timpul sarcinii si solutii privind regimul alimentar

Sarcina
Articol
Aug 19, 2024
6 minute

Sarcina este palpitanta, entuziasmanta si foarte diferita pentru fiecare femeie in parte.

Iti prezentam mai jos o lista cu probleme frecvente in timpul sarcinii, precum si o serie de masuri pe care le poti lua pentru a te bucura pe deplin de aceasta perioada minunata.

Sarcina este palpitanta, entuziasmanta si foarte diferita pentru fiecare femeie in parte.

Iti prezentam mai jos o lista cu probleme frecvente in timpul sarcinii, precum si o serie de masuri pe care le poti lua pentru a te bucura pe deplin de aceasta perioada minunata. 

Pofte

Desi nimeni nu stie de ce apar aceste pofte, nenumarate viitoare mame au poftit de-a lungul sarcinii la diferite lucruri, de la pepene verde si ciocolata, la sos picant pe inghetata.

Ce masuri poti lua cand ai pofte:

  • Nu le judeca – ele reprezinta o parte normala a sarcinii;
  • Opteaza pentru portii rezonabile si urmareste, in rest, sa ai un regim alimentar echilibrat. 

Greturi matinale

Greturile si varsaturile reprezinta un calvar pentru multe viitoare mame, mai ales in primul trimestru. Nu se cunoaste cauza lor, dar se banuieste ca s-ar datora modificarilor hormonale sau unui nivel mai scazut al glicemiei la inceputul sarcinii. Greturile apar mai ales dimineata, insa pot aparea si in timpul zilei! 

Iata cateva sfaturi care te-ar putea ajuta sa scapi de greturile matinale:

  • Consuma cantitati  mai mici de alimente;
  • Mananca alimente hranitoare, dar in portii de gustare;
  • Este posibil ca simtul olfactiv sa fie exacerbat de sarcina, de aceea este bine sa eviti factori posibil declansatori, precum alimentele cu arome puternice, parfumul si fumul de tigara;
  • Opteaza pentru gusturile neutre in locul celor picante. Ia o mica gustare inainte de culcare si dimineata cand trezesti, cum ar fi o felie de paine prajita sau biscuiti sarati;
  • Consuma vitamine prenatale prescrise de medicul tau impreuna cu alimentele sau dupa masa;
  • Daca greturile sunt serioase, consulta un medic.
     

food

Constipatie

Hormonii de sarcina relaxeaza muschii intestinului si incetinesc deplasarea alimentelor prin intestin. Concomitent si copilul pune presiune pe intestine, incetinind si mai mult procesul.

Iata cateva remedii simple care sa te ajute sa impulsionezi miscarea peristaltica:

  • Bea zilnic multe lichide, inclusiv apa, ceai fara cofeina, suc de prune, lapte si supe. Legumele si fructele foarte zemoase—precum tulpini de telina, fructele de padure si pepenele rosu— te pot, de asemenea, ajuta;
  • Mananca mai multe alimente bogate in fibre, mai precis fructe, legume si cereale integrale;
  • Fii mai activa – opteaza pentru un sport, de exemplu plimbari regulate, pentru a pune alimentele in miscare.

Glezne umflate 

Gleznele umflate sunt un efect secundar frecvent al sarcinii. Corpul tau acumuleaza in mod natural mai multe lichide atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. Si modificarile hormonale pot contribui la umflarea gleznelor. Aceasta problema pare a fi mai acuta seara, mai ales daca ai stat in picioare toata ziua.

Iata cateva sfaturi pentru a-ti alina suferinta:

  • Bea multe lichide;
  • Stai cu picioarele ridicate ori de cate ori poti;
  • Nu purta incaltaminte stramta.

Daca aceasta problema te ingrijoreaza, consulta un medic.

Arsuri gastrice

Arsura gastrica—o senzatie de arsura in mijlocul pieptului—poate aparea deoarece greutatea copilului apasa pe stomac si intestine. Deoarece acidul din stomac este impins in esofag, iar muschii din partea inferioara a esofagului se relaxeaza, acest lucru provoaca senzatia inconfortabila de arsura pe care o cunoastem sub numele de „arsuri gastrice”.

Iata cateva schimbari ale regimului alimentar care te-ar putea ajuta sa ameliorezi arsurile gastrice:

  • Mananca mese mai reduse cantitativ, mai dese si mesteca alimentele mai mult timp;
  • Evita alimentele grase si picante;
  • Incearca sa mananci cu cel putin o ora inainte de a te intinde in pat.

Consulta medicul inainte de a lua orice medicamente antiacide fara prescriptie medicala, deoarece multe dintre acestea pot contine niveluri ridicate de sodiu.

Vegetarianism 

Regimurile vegetarian si vegan nu pun probleme in timpul sarcinii, dar numai daca contin proteine de buna calitate si o proportie echilibrata de cereale integrale, fructe, legume si grasimi sanatoase.

Ar putea sa te ajute urmatoarele masuri suplimentare:

  • Cere medicului sa iti recomande, daca este necesar, un supliment prenatal care contine Vitamina B12, Vitamina D, Acid Folic, Fier, Calciu si Zinc, pentru a suplimenta substantele nutritive din regimul tau alimentar;
  • Informeaza medicul tau obstetrician daca esti (sau intentionezi sa devii) vegetariana sau vegana.
family

Evitarea produselor lactate

Daca nu mananci produse lactate, nu iti fa griji, ai la dispozitie suficiente surse de calciu! 

Gandeste-te la urmatoarele optiuni cand mergi la cumparaturi:

  • Alege produse cu continut mare de calciu, precum suc de portocale, lapte de soia, lapte de migdale si cereale; toate sunt alternative bune la produsele lactate; 
  • Intreaba medicul tau daca este necesar sa iei un supliment de calciu. Calciul din surse diferite de produsele lactate nu se absoarbe la fel de bine ca cel provenit din produsele lactate, astfel ca un supliment de calciu ar putea fi necesar;
  • Este posibil sa ai nevoie si de un supliment cu vitamina D. Vitamina D se gaseste mai ales in produsele lactate, astfel ca si aceasta ar trebui suplimentata mai ales daca nu te expui la soare in fiecare zi.

Hipertensiune arteriala

Hipertensiunea gestationala (valori tensionale ridicate in timpul sarcinii) necesita atentia unui medic specialist. Intre timp:

  • Incearca sa nu iei prea mult in greutate;
  • Fii activa;
  • Bineinteles, nu consuma alcool si nu fuma;
  • Informeaza medicul specialist daca iei medicamente fara prescriptie sau cu prescriptie medicala.

Diabet gestational

Daca suferi de diabet gestational, urmeaza sfaturile medicului. Nimeni nu stie motivul, insa se pare ca hormonii de sarcina interfereaza cu insulina mamei, ceea ce provoaca un dezechilibru cu insulina copilului, conducand la niveluri ridicate ale glicemiei. Bebelusii ale caror niveluri de insulina sunt dezechilibrate au un risc mai mare de a deveni obezi sau diabetici mai tarziu. Tratamentul diabetului gestational are drept scop mentinerea glicemiei la un nivel similar cu cel al  glicemiei femeilor insarcinate care nu sufera de diabet gestational. Tratamentul acestei afectiuni cuprinde intotdeauna regimuri alimentare specifice si activitati fizice planificate.

Iata o masura proactiva pe care o poti adopta:

  • Roaga medicul sa iti recomande un nutritionist sau dietetician specializat in diabet. Un nutritionist/dietetician iti poate stabili un regim alimentar individualizat si te poate invata sa gestionezi aceasta afectiune.

Daca ai mai mult de un copil

Daca esti insarcinata cu gemeni sau tripleti, ai nevoie de mai multe calorii. Pentru a afla necesarul de calorii si substante nutritive, consulta medicul, deoarece necesarul de calorii depinde de conditia fizica si sanatatea ta inainte de a ramane insarcinata.

Crampe in membrele inferioare

Crampele in membrele inferioare, care apar adesea in timpul noptii, pot fi un efect secundar al sarcinii, mai ales in trimestrul al treilea si cel mai probabil din cauza greutatii suplimentare pe care o porti.

Incearca aceste masuri pentru a le alina:

  • Intinde-ti picioarele si flexeaza gleznele;
  • Consuma suficient calciu. Da, este bun pentru sanatatea oaselor, dar joaca un rol si in contractia musculara. Daca medicul iti recomanda un supliment de calciu pentru a te ajuta la relaxarea musculara, acesta poate contine magneziu, un mineral care ajuta la echilibrarea nivelului de calciu.

Este posibil sa te confrunti cu unele dintre aceste probleme in timpul sarcinii, sau sa nu te confrunti cu nici una dintre ele. Majoritatea pot fi rezolvate – adica exista masuri pe care le poti lua pentru a ramane sanatoasa si pentru a te simti confortabil. Respecta intotdeauna recomandarile medicului, deoarece acesta te cunoaste cel mai bine pe tine si sarcina ta!

food

Customer reviews

5

4 global ratings

Ratings

  • 5 star
    4
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Saptamana 23 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 23

Saptamana 23 de sarcina

Bebelusul tau are acum aproximativ 29 de centimetri lungime si cantareste in jur de 500 de grame, fiind de marimea unui mango. Mai ai cam 16 saptamani pana la nastere.

4 minute citit

View details Insarcinata si in pas cu moda
Articol
Insarcinata si in pas cu moda

Insarcinata si in pas cu moda

Sarcina avanseaza iar corpul mi s-a schimbat. Nu mai pot sa port nimic din ce aveam!

4 minute citit

View details Saptamana 3 de sarcina
Articol
calendarul saptamananilor de sarcina

Saptamana 3 de sarcina

Esti abia la inceputul calatoriei. Nu poti observa nimic deocamdata, dar asta nu inseamna ca nu se intampla multe intre timp.

3 minute citit

View details Saptamana 36 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 36

Saptamana 36 de sarcina

De acum si pana vine pe lume, bebelusul tau continua sa ia in greutate cam 220 g pe saptamana. El are in jur de 47 cm lungime si cantareste aproximativ 2,5 kg.

7 minute citit

View details Intentionezi sa alaptezi bebelusul? Iata masurile practice pe care le poti lua inainte, in timpul si dupa nastere
Articol
mama care alapteaza copilul

Intentionezi sa alaptezi bebelusul? Iata masurile practice pe care le poti lua inainte, in timpul si dupa nastere

Dupa cum bine stii, laptele matern este alimentul perfect pentru bebelusul tau in primele sase luni de viata si chiar si dupa ce introduci si alte alimente.

6 minute citit

View details Saptamana 17 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 17

Saptamana 17 de sarcina

Micutul tau cantareste acum in jur de 150 g si arata din ce in ce mai mult ca un bebelus „adevarat”. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

7 minute citit

View details Vitamine prenatale - Calciul si vitamina D in timpul sarcinii
Articol
calciul_si_vitamina_d_in_timpul_sarcinii_01

Vitamine prenatale - Calciul si vitamina D in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, este esential sa fii mai atenta decat de obicei la alimentatie, pentru ca aceasta iti influenteaza starea de sanatate si, totodata, joaca un rol important in dezvoltarea armonio

5 minute citit

View details Saptamana 30 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 30

Saptamana 30 de sarcina

In fiecare zi, bebelusul tau creste mai mult, pregatindu-se sa isi faca intrarea in lume in mai putin de 10 saptamani. A trecut repede timpul sau prea incet pentru tine?

2 minute citit

View details Cand anunti angajatorul ca esti insarcinata?
Articol
cand_anunti_angajatorul_ca_esti_insarcinata_01

Cand anunti angajatorul ca esti insarcinata?

Ti-a fost foarte usor sa impartasesti celor dragi, familiei si prietenilor apropiati, bucuria ca esti insarcinata.

5 minute citit

View details Saptamana 10 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 10

Saptamana 10 de sarcina

Esti deja in a zecea saptamana de sarcina. Inca 29 de saptamani pana iti vei intalni micuta dragoste. Invata mai multe despre ce se intampla in aceasta saptamana.

8 minute citit

View details Programul medical din timpul sarcinii
Articol
Programul medical din timpul sarcinii

Programul medical din timpul sarcinii

Cele noua luni de sarcina iti vor fi monitorizate printr-o serie de analize si investigatii.

4 minute citit

View details Saptamana 24 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 24

Saptamana 24 de sarcina

Poti simti cum reactioneaza bebelusul la zgomote si la mangaierile tale? Acest lucru incepe sa se intample spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru, asa ca fii pe faza.

7 minute citit

View details Pregatiri pentru sosirea pe lume a lui bebe
Articol
Pregatiri pentru sosirea pe lume a lui bebe

Pregatiri pentru sosirea pe lume a lui bebe

Bebelusul tau va veni pe lume in doar cateva saptamani. Este doar un fel de-a spune. In realitate, intregul sau univers il asteapta deja!

4 minute citit

View details Saptamana 4 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 4

Saptamana 4 de sarcina

Aproape o luna deja! Saptamana aceasta se intampla multe in interiorul tau. 

3 minute citit

View details Saptamana 37 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 37

Saptamana 37 de sarcina

Bebelusul tau tinde sa isi tina capul aplecat si mainile incrucisate si sa stea ghemuit cu picioarele la piept, deoarece nu are mult loc pentru a se misca.

3 minute citit

View details Preferintele alimentare si gusturile bebelusului incep sa se formeze inainte de a se naste
Articol
mama copil

Preferintele alimentare si gusturile bebelusului incep sa se formeze inainte de a se naste

Preferintele alimentare si gusturile copiilor sunt influentate inainte de a se naste.

1 minut citit

View details Saptamana 18 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 18

Saptamana 18 de sarcina

Multe salturi progresive au loc in saptamana 18, de la multiplicarea celulelor nervoase pana la aparitia amprentelor. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

9 minute citit

View details Saptamana 31 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 31

Saptamana 31 de sarcina

In timp ce Ziua-Z se apropie, micutul tau incepe sa se rastoarne. Ce bebelus destept! Dar deja stiai asta. Citeste mai multe despre saptamana aceasta. 

5 minute citit

View details Alimentatia mamei in timpul sarcinii poate influenta sanatatea copilului
Articol
alimentatia mamei in timpul sarcinii

Alimentatia mamei in timpul sarcinii poate influenta sanatatea copilului

O alimentatie corecta inainte si in timpul sarcinii poate creste probabilitatea ca bebelusul sa aiba o greutate normala la nastere si mai tarziu, in timpul vietii.

1 minut citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.