Cum traducem limbajul trupului la bebelusi
Fie ca cel mic da din maini si din picioare cu voiosie, fie ca zambeste cu toata fata, sau plange foarte tare in pat, este evident ca incearca sa iti comunice ceva, dar ce anume?
Bebelusii se exprima inca de cand vin pe lume: expresiile, zambetele, bolboroseala, gesticuland prin toata casa. In doar cateva saptamani, cel mic isi va rafina „limbajul” fapt care iti va permite sa intelegi ce-si doreste si ce simte. Parintii descopera cu surpriza si cu bucurie momentul cand cel mic devine un comunicator fervent. In continuare, va prezentam un curs scurt despre interpretarea vocabularului celui mic.
Acele zambete care inseamna atat de mult
Cand cel mic iti zambeste, nu o face doar pentru a-ti arata ca este fericit, ci si pentru a-si exprima o multitudine de sentimente si emotii diferite, care sunt intotdeauna foarte bune pentru a comunica cu tine.
Stiai ca exista mai multe tipuri de zambete?
- Zambetul reflex" care este unul innascut in cazul bebelusilor: acesta apare, de exemplu atunci cand cel mic adoarme dupa ce a supt la san cu placere si pe saturate, este un reflex ce exprima starea de bine la nivel fizic, dar fara indoiala ca te topeste la propriu;
- Zambetul si ochii sclipitori indica bucurie si apreciere. E ca si cum cel mic ti-ar spune „Multumesc ca ai grija de mine, imi place la nebunie!”
- Zambitul si bataia din maini inseamna „Te stiu si-mi place sa fiu cu tine".
Bebelusul tau plange si nu stii care ar putea fi motivul?
In cazul bebelusilor, plansul reprezinta un limbaj in sine si ar trebui sa iti lasi copilul sa se exprime intrucat aceasta este o modalitate prin care comunica cu tine. Asculta-ti copilul, are atat de multe sa iti spuna!
Motive pentru care cel mic plange:
- Cand cel mic incepe sa planga mai tare iar vocea devine din ce in ce mai stridenta, inseamna ca ii este foame;
- Cand cel mic incepe sa mormaie, fara indoiala ca vrea sa mearga la somn;
- Daca incepe din senin sa planga iar vocea este ascutita, atunci mai mult ca sigur il doare ceva;
- Cand plange tare si se inroseste la fata, isi exprima furia sau frustrarea;
- Daca la finalul unei zile, cel mic plange in continuu, atunci cel mai probabil asta se datoreaza iritabilitatii din timpul zilei. Toate aceste episoade de plans iti ajuta bebelusul sa se adapteze la ciclul de trezire si mers la culcare si sa-si descarce emotiile acumulate peste zi.
Gesturi pline de inteles
Incepand de la varsta de 6 sau 8 luni, cel mic va incepe sa se foloseasca de gesturi prin care sa se faca inteles. Acesta iti va atrage atentia ascunzandu-si fata in spatele mainilor, frecandu-se la ochi, modalitate prin care iti comunica faptul ca este obosit, aratand cu degetelul pentru a „cere ceva” sau intinzandu-si bratele pentru a-l lua in brate. Micile lor gesturi devin din ce in ce mai frecvente si capata valente din ce in ce mai complexe, dand nastere unui limbaj unic. Un fel de a vorbi chiar inainte de a fi achizitionat limbajul verbal.
Aceasta modalitate de comunicare se foloseste la scara larga in tarile unde se vorbeste limba engleza, in special in crese. Ba chiar a fost botezata cu denumirea de „limbajul semnelor pentru bebelusi” si are la baza un principiu simplu care face referire la faptul ca fiecare cuvant este asociat cu un semn. Pentru a indica indemnul „liniste!” aratatorul se pozitioneaza vertical pe buze. Pentru a spune ca iti este pofta, te freci pe burta. Acestea sunt cateva gesturi simple pe care le poti practica tu si cel mic. Astfel, il vei ajuta sa achizitioneze limbajul verbal intr-un mod distractiv.
Testimoniale
Mie si fiicei mele ne place sa imitam animalele. In cazul pisicilor „desenam” mustati cu ajutorul degetelor. In cazul purcelusilor, le mimam codita ondulata; iar in cazul girafelor le mimam gatul lung.... De fiecare data rade cu mare pofta. - Sorina, mama Anei, in varsta de 8 luni
Articole similare