Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 22

Saptamana 22 de sarcina

Sarcina
Articol
Feb. 16, 2024
6 minute

Daca ai putea privi inauntru, ai vedea cum bebelusul tau isi suge degetul mare, reflexul de supt fiind practic perfectionat in acest moment. Este modalitatea naturii de a-l pregati pentru alaptat. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

Pentru copilul tau, al cincilea luna de sarcina este foarte importanta. In ultimele saptamani, bebelusul tau a inceput deja sa simta atingerile tale, sa guste, sa recunoasca sunetele si sa distinga intre lumina si intuneric. In urmatoarea saptamana, el isi va exersa abilitatile nou dobandite si isi va antrena musculatura recent dezvoltata. In acest timp, viitoarea mama ar trebui sa aiba grija in mod special de confortul copilului sau.

Esti deja in a 22-a saptamana si te-ai familiarizat cu detaliile despre dezvoltarea bebelusului in timpul sarcinii. Fatul incepe sa arate ca un nou-nascut in miniatura. Daca ai putea privi inauntru, ai vedea cum bebelusul tau isi suge degetul mare, reflexul de supt fiind practic perfectionat in acest moment. Este modalitatea naturii de a-l pregati pentru alaptat. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

Culoarea ochilor bebelusului tau este decisa in jurul saptamanii 22: irisul incepe sa se pigmenteze acum, desi ochii lui sunt inchisi. Dar nu vei sti culoarea ochilor sai decat la cateva saptamani dupa nastere – la nastere multi bebelusi au ochii albastri, iar culoarea lor adevarata devine evidenta doar dupa cateva saptamani. Pielea ii arata destul de incretita, desi s-a ingrosat si este mai putin transparenta ca inainte. Ea este acoperita cu un strat protector de grasime, vernixul, ce este secretat de glandele sebacee. Nu te ingrijora, va disparea!

Apar sub gingie muguri dentari de dimensiuni mici, deci sunt prezente si primele semne ale dintisorilor. In aceasta saptamana incep sa se distinga buzele, pleoapele si spancenele fatului.

Saptamana a 22-a de sarcina este momentul cand bebelusul are deja gene, sprancene si par fin. El poate face fete, se poate incrunta. Unghiile lui sunt, de asemenea, dezvoltate.

In corpul bebelusului se produc un numar mare de globule albe, care vor fi utile in lupta impotriva infectiilor. In acelasi timp, ficatul bebelusului incepe sa descompuna bilirubina. Este un compus format prin descompunerea hemoglobinei produse de globulele rosii. La randul sau, pancreasul incepe sa produca insulina si glucagon - hormoni responsabili pentru metabolismul carbohidratilor in corp si controlul nivelului zaharului din sange.

In functie de ritmul de crestere, bebelusul in saptamana a 22-a de sarcina poate avea deja urmatoarele dimensiuni: 27,8 cm si poate cantari aproximativ 430 de grame.

In acest moment, bebelusul are urechile complet dezvoltate. Forma lor este unica in fiecare persoana, astfel ca micutul tau are deja prima lui caracteristica la aceasta etapa!
 

sarcina-saptamana-22

 

Corpul tau

Burtica ta devine mai mare. Cu cat bebelusul si tot ce il inconjoara devine mai greu, cu atat mai multa tensiune iti va solicita spatele. Este important sa stai cat mai drept cu putinta. Poti exersa acest lucru incercand sa balansezi o carte pe cap, precum un model. Nu inainta pelvisul atunci cand mergi sau stai in picioare. Poti pune o perna mica in spatele tau pentru a-ti sprijini postura verticala, daca stai jos pentru mult timp. Acum este momentul sa ai grija de postura ta, spatele tau iti va multumi mai tarziu.

In aceasta perioada este indicat sa iti creezi un program regulat de gimnastica pentru gravide. In acest fel stimulezi circulatia sanguina si previi contracturile musculare.

La 22 de saptamani de sarcina, vei uita pentru totdeauna de greata. In schimb, pot aparea noi neplaceri. Care?

Gingiile umflate – problemele cu gingiile pot incepe mult mai devreme. In saptamana a 22-a, gingiile tale inca pot durea si chiar pot sangera.

Este o idee buna sa iti inlocuiesti periuta de dinti cu una moale si sa iti speli dintii cu miscari circulare blande. Nu renunta la igiena orala si nu scurta timpul petrecut pentru a-ti peria dintii temeinic. Merita sa folosesti si un dus dental - acesta este un dispozitiv care curata spatiile interdentare cu ajutorul unui jet lichid sub presiune. Irigarea maseaza gingiile si le intareste, reducand in cele din urma sangerarea.

Bufeuri – transpiratia excesiva si bufeurile sunt cauzate de hormonii care sunt in turbare in acest moment. Din cauza lor senzatia de temperatura poate fi usor deranjata.

Poarta haine confectionate din materiale respirabile si naturale. Este bine sa te imbraci in straturi, ca o ceapa, astfel incat sa te poti adapta mai usor la schimbarile de temperatura.

Important

In luna a 5-a de sarcina, bebelusul aude deja perfect. De aceea, sunetele puternice si bruste il pot face sa se ingrijoreze si sa-l trezeasca adesea din somn. Deci, daca vrei sa iei o pauza de la loviturile bebelusului, ofera-i liniste si pace.

Exercitii inainte de nastere!

Asigura-te ca faci exercitii cu muschii Kegel pe toata durata sarcinii, si in special acum, datorita cresterii uterului. Prin contractarea si relaxarea regulata a muschilor, te vei pregati pentru nastere. Muschii pelvieni vor deveni mai flexibili, iar in plus, poti evita problema incontinentei urinare in timpul sarcinii si dupa nastere.

Alege produsele utile pentru bebelusul tau. Aminteste-ti ca ceea ce mananci afecteaza dezvoltarea micutului tau. Dieta ta nu ar trebui sa lipseasca de produse bogate in magneziu, calciu si iod. Asigura-te, de asemenea, ca corpul primeste vitamine din grupa B. Deficienta lor poate afecta negativ dezvoltarea copilului.


 

sarcina-saptamana-22

 

Alimentatia

Nu uita de amidon in mesele tale. Contrar asteptarilor, nu ingrasa. Acesti carbohidrati cu ardere lenta te vor face sa te simti plina pentru mai mult timp si sa intorci spatele in fata dulciurilor. Iti dau si energie, esentiala pentru tine si pentru cresterea bebelusului. Daca ai fost sfatuita sa iti controlezi greutatea, trebuie sa ai grija la cantitati, precum si la modul de preparare. Ai grija ca acesti carbohidrati sa nu fie acompaniati de un exces de grasime sau de sosuri cu unt. Alimentele ce contin amidon sunt cartofii, painea, pastele, orezul, quinoa si grisul, precum si legumele (fasolea, lintea, etc.), iar majoritatea au o varianta integrala, care este de preferat. Alimentatia in sarcina influenteaza sanatatea copilului, asa ca respecta recomandarile medicului.

Nu uita nici in aceasta etapa a sarcinii cat de importante sunt proteinele, atat pentru tine, cat si pentru dezvoltarea fatului. Observa cu atentie simptomele sarcinii si adapteaza-ti alimentatia la reactiile organismului, ca sa nu intampini probleme de sanatate.


Sfaturi

Multe femei se intreaba daca iau suficient in greutate, prea mult sau prea putin, cat sunt insarcinate. Cresterea in greutate variaza de la o femeie la alta. Desi doar un doctor te poate sfatui care este cea mai sanatoasa alegere pentru tine, recomandarile generale sugereaza ca femeile care aveau o greutate „normala” inainte de sarcina iau intre 8 kg si 16 kg in cursul sarcinii (o medie de 12 kg). Cresterea in greutate este considerata normala daca indeplineste urmatoarele criterii: iei 1,5 - 2 kg in primul trimestru si inca 5-6 kg pana la sfarsitul lunii a sasea. Vei lua inca 6-10 kg in ultimul trimestru cu o rata de 500 g pe saptamana. Dar, ca intotdeauna, fiecare caz este diferit!

Observa cu atentie modificarile organismului tau pe masura ce sarcina inainteaza si inscrie-te la un curs de pregatire pentru nastere. Este o experienta necesara si utila, care te va pune in contact cu alte viitoare mamici si te va pregati pentru marele eveniment.

Urmeaza cu strictete programul vizitelor medicale din timpul sarcinii, respecta recomandarile primite la dieta pentru gravide si mai ales, bucura-te de aceasta perioada minunata din viata oricarei femei!

parinte-in-felul-tau

Customer reviews

5

3 global ratings

Ratings

  • 5 star
    3
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Saptamana 24 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 24

Saptamana 24 de sarcina

Poti simti cum reactioneaza bebelusul la zgomote si la mangaierile tale? Acest lucru incepe sa se intample spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru, asa ca fii pe faza.

7 minute citit

View details Pregatiri pentru sosirea pe lume a lui bebe
Articol
Pregatiri pentru sosirea pe lume a lui bebe

Pregatiri pentru sosirea pe lume a lui bebe

Bebelusul tau va veni pe lume in doar cateva saptamani. Este doar un fel de-a spune. In realitate, intregul sau univers il asteapta deja!

4 minute citit

View details Saptamana 3 de sarcina
Articol
calendarul saptamananilor de sarcina

Saptamana 3 de sarcina

Esti abia la inceputul calatoriei. Nu poti observa nimic deocamdata, dar asta nu inseamna ca nu se intampla multe intre timp.

3 minute citit

View details Saptamana 37 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 37

Saptamana 37 de sarcina

Bebelusul tau tinde sa isi tina capul aplecat si mainile incrucisate si sa stea ghemuit cu picioarele la piept, deoarece nu are mult loc pentru a se misca.

3 minute citit

View details Intentionezi sa alaptezi bebelusul? Iata masurile practice pe care le poti lua inainte, in timpul si dupa nastere
Articol
mama care alapteaza copilul

Intentionezi sa alaptezi bebelusul? Iata masurile practice pe care le poti lua inainte, in timpul si dupa nastere

Dupa cum bine stii, laptele matern este alimentul perfect pentru bebelusul tau in primele sase luni de viata si chiar si dupa ce introduci si alte alimente.

6 minute citit

View details Saptamana 17 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 17

Saptamana 17 de sarcina

Micutul tau cantareste acum in jur de 150 g si arata din ce in ce mai mult ca un bebelus „adevarat”. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

7 minute citit

View details Saptamana 31 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 31

Saptamana 31 de sarcina

In timp ce Ziua-Z se apropie, micutul tau incepe sa se rastoarne. Ce bebelus destept! Dar deja stiai asta. Citeste mai multe despre saptamana aceasta. 

5 minute citit

View details Probleme in timpul sarcinii si solutii privind regimul alimentar
Articol
probleme in timpul sarcinii

Probleme in timpul sarcinii si solutii privind regimul alimentar

Sarcina este palpitanta, entuziasmanta si foarte diferita pentru fiecare femeie in parte.

6 minute citit

View details Saptamana 10 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 10

Saptamana 10 de sarcina

Esti deja in a zecea saptamana de sarcina. Inca 29 de saptamani pana iti vei intalni micuta dragoste. Invata mai multe despre ce se intampla in aceasta saptamana.

8 minute citit

View details Saptamana 25 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 25

Saptamana 25 de sarcina

Au ramas doar doua saptamani din trimestrul doi. Te pregatesti pentru ultima suta de metri. Simtul tactil al bebelusului incepe sa se dezvolte.

7 minute citit

View details Prezenta tatalui in sala de nasteri
Articol
Prezenta tatalui in sala de nasteri

Prezenta tatalui in sala de nasteri

Nasterea este un proces nu doar pentru femei, ci si pentru viitorul tatic! Pentru cei prezenti in sala de nastere, este un real maraton sa asiste la venirea pe lume a micutilor.

3 minute citit

View details Saptamana 4 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 4

Saptamana 4 de sarcina

Aproape o luna deja! Saptamana aceasta se intampla multe in interiorul tau. 

3 minute citit

View details Saptamana 38 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 38

Saptamana 38 de sarcina

Inca doua saptamani! Da, este adevarat, tu si bebelusul tau va veti cunoaste in curand. Totul este la locul lui. Citeste mai multe despre saptamana 38 de sarcina.

6 minute citit

View details Preferintele alimentare si gusturile bebelusului incep sa se formeze inainte de a se naste
Articol
mama copil

Preferintele alimentare si gusturile bebelusului incep sa se formeze inainte de a se naste

Preferintele alimentare si gusturile copiilor sunt influentate inainte de a se naste.

1 minut citit

View details Saptamana 18 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 18

Saptamana 18 de sarcina

Multe salturi progresive au loc in saptamana 18, de la multiplicarea celulelor nervoase pana la aparitia amprentelor. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

9 minute citit

View details Etapele nasterii naturale
Articol
Etapele nasterii naturale

Etapele nasterii naturale

Dupa noua luni de asteptare, aducerea pe lume a celui mic va reprezenta o zi memorabila.

3 minute citit

View details Saptamana 32 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 32

Saptamana 32 de sarcina

Pe ultima tura, micutul tau inca se dezvolta, dar de aici este vorba mai mult de perfectionare si lustruire. Bebelusul este gata sa te cunoasca! 

6 minute citit

View details Alimentatia mamei in timpul sarcinii poate influenta sanatatea copilului
Articol
alimentatia mamei in timpul sarcinii

Alimentatia mamei in timpul sarcinii poate influenta sanatatea copilului

O alimentatie corecta inainte si in timpul sarcinii poate creste probabilitatea ca bebelusul sa aiba o greutate normala la nastere si mai tarziu, in timpul vietii.

1 minut citit

View details Saptamana 11 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 11

Saptamana 11 de sarcina

Daca ai putea sa te uiti inauntru, ai vedea niste firisoare micute de par crescand pe sprancenele bebelusului tau si deasupra buzei. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

4 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.