Femei insarcinata in natura

Totul despre diabet gestational

Sarcina
Articol
Oct. 8, 2024
7 minute

De-a lungul sarcinii pot apărea diverse senzații de disconfort, iar majoritatea sunt absolut normale, fiind cauzate de modificările organismului din perioada creșterii și dezvoltării uterului. Însă, este important ca viitoarea mămică să își monitorizeze toate schimbările ce apar pe toată durata sarcinii pentru a se asigura că nu apare nicio complicație. Diabetul gestational este una dintre posibilele probleme ce pot apărea în sarcina.

Ce este diabetul gestațional?

Dacă ești însărcinată, nu ai avut niciodată diabet înainte și ai niveluri ridicate de glucoză in sânge (de obicei în al doilea sau al treilea trimestru), după cum a fost evaluat de un profesionist din domeniul sănătății,  poți avea diabet gestațional. Insulina, un hormon pe care corpul tău îl produce, nu funcționează suficient pentru a muta glucoza din sânge în celule, unde poate furniza energie. Majoritatea femeilor cu diabet gestațional nu continuă să aibă diabet imediat după nașterea copilului lor. Din acest motiv, se crede că hormonii din sarcină sunt în spatele acestei situații.

Simptome de diabet in sarcina

Deși este o complicație des întâlnită în rândul femeilor însărcinate, adesea diabetul gestational nu prezintă semne vizibile, însă poate fi asociat cu următoarele simptome:

  • Stări de oboseală
  • Sete excesivă și gură uscată
  • Urinări frecvente
  • Stare de foame excesivă
  • Letargie sau oboseală
  • Vedere încețoșată

Multe dintre simptomele enumerate sunt considerate normale de-a lungul sarcinii și nu indică neapărat o posibilă complicație. Astfel, pentru a depista diabetul în sarcină, este importantă efectuarea unei testări pentru diabet în săptămânile 24 – 28 de sarcina.

Cum apare diabetul gestațional?

Oamenii de știință nu știu cu adevărat răspunsul definitiv la acesta intrebare, insa ceea ce știu este că femeile cu un risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional sunt cele care:

  • sunt supraponderale sau obeze
  • au antecedente familiale de diabet (cum ar fi mama, tata sau un frate cu diabet zaharat)
  • au deja copii care au cântărit mai mult de 4 kg la naștere
  • au avut diabet gestațional într-o sarcină anterioară sau alte complicații ale sarcinii
  • au 35 de ani sau mai mult
  • aparțin unui grup cu risc ridicat de diabet (aborigen, latino-american, asiatic, arab sau african).

Cât de frecvent este diabetul gestațional?

Între 3 și 20% dintre femeile însărcinate dezvoltă diabet gestațional. În întreaga lume, numărul femeilor cu diabet gestațional este în creștere. Oamenii de știință nu știu de ce, dar unele grupuri rasiale și etnice tind să aibă rate mai mari de diabet gestațional. Numărul tot mai mare de femei care sunt obeze atunci când rămân însărcinate ar putea fi parțial responsabil.

Pot face ceva pentru a-mi reduce șansele de a dezvolta diabet gestațional?

Da. În timp ce unii factori, cum ar fi vârsta sau istoricul familial, sunt în afara controlului tău, vestea bună este că există pași pe care îi poți lua pentru a reduce riscul de a dezvolta diabet gestațional.

Menține o greutate sănătoasă

Înainte de a rămâne însărcinată, verifică dacă ai o greutate sănătoasă și, odată ce ești însărcinată, colaborează cu medicul tău pentru a-ți monitoriza creșterea în greutate, astfel încât să respecți sfaturile recomandate. Oamenii de știință importanți sunt de acord că a lua prea mult în greutate în timpul sarcinii nu este sănătos pentru tine și nici pentru copilul tău și poate influența în mod direct greutatea de la naștere a copilului tău. Unele femei care iau în greutate excesiv în timpul sarcinii pot crede că fac cel mai bun lucru pentru copilul lor, dar studiile au descoperit că creșterea în greutate peste limite în timpul sarcinii poate crește șansele de a dezvolta diabet gestațional. Află mai multe despre creșterea în greutate in sarcina aici.

Rămâi activă

Chiar dacă nu ai fost deosebit de activă înainte de sarcină, nu este niciodată prea târziu să te gândești la exerciții fizice atunci când ești însărcinată. Cele mai recente ghiduri recomandă femeilor însărcinate să mențină un stil de viață moderat activ. Ca întotdeauna, dacă nu știi ce este sigur pentru tine, consultă medicul care îți monitorizează sarcina. Citește mai multe despre sport în sarcina aici.

Alege o dietă echilibrată

Gândeste-te la ce este în farfurie, precum și la dimensiunile porțiilor. Consumul de cantități adecvate din cele cinci grupe de alimente (fructe, cereale, legume, carne/pește și lactate) va furniza caloriile și nutrienții de care corpul tău are nevoie pentru a se pregăti pentru sarcină și pentru sănătatea viitorului bebeluș. Vezi aici sfaturile noastre pentru ca alimentatia in sarcina să fie una sănătoasă aici!

Voi fi testată?

Da, toate femeile însărcinate ar trebui să fie supuse unui test de sânge de rutină între 24 și 28 de săptămâni pentru a verifica diabetul gestațional. Acest lucru se datorează faptului că multe femei nu au niciunul dintre factorii de risc de mai sus și nu prezintă simptome. Testul de screening începe cu consumul unui lichid dulce care conține glucoză, urmat de un test de sânge pentru a măsura nivelul glicemiei din sânge. Dacă ai un risc mai mare de a dezvolta diabet gestational, medicul care îți monitorizează sarcina îți poate recomanda testarea mai devreme.

Dacă fac diabet gestațional, va trebui să iau medicamente?

Nu neapărat. Este important să știi că diabetul gestațional poate fi gestionat cu succes, iar modificările aduse dietei și exercițiile fizice ar putea fi suficiente pentru a-ți menține nivelul de glucoză din sânge într-un interval sănătos, deși uneori este nevoie și de medicamente. Medicul curant te va putea sfătui.

Diabetul gestațional îmi va face rău mie sau copilului meu?

Nu, dacă este controlat cu succes. Când nivelul glucozei din sânge este sub control, majoritatea mamelor și bebelușilor pot rămâne sănătoși. Cu toate acestea, dacă diabetul gestațional este necontrolat și nivelul glicemiei rămâne prea mare, glucoza suplimentară trece prin placentă către copilul în curs de dezvoltare. Glucoza suplimentară din sângele bebelușului obligă corpul acestuia să producă mai multă insulină. Acest plus de glucoză din sânge și insulină creează grăsime și poate duce la creșterea prea mare a bebelușului, în special în partea superioară a corpului. Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge ar putea duce, de asemenea, la preeclampsie (tensiune arterială ridicată în timpul sarcinii).

Dar un copil mare nu este un semn de sănătate bună?

Nu, aceasta este o concepție greșită și destul de comună. Există riscuri grave pentru sănătate dacă copilul tău este prea mare. Bebelușii mari pot avea dificultăți în timp ce sunt în uter, la angajarea în canalul de naștere și în timpul nașterii din cauza dimensiunii lor. După naștere, unii bebeluși mari prezintă un risc crescut de probleme respiratorii. Consultă-ți medicul dacă ai întrebări despre dimensiunea bebelușului tău.

Poate diabetul gestațional să-mi afecteze copilul pe măsură ce crește?

Dacă nu este controlat, ar putea. Dacă ai glicemie crescută în timpul sarcinii, este mai probabil să ai un copil mare. Bebelușii care sunt considerați mari la naștere au un risc crescut de a deveni copii supraponderali. La rândul lor, copiii supraponderali se confruntă cu un risc crescut de obezitate la vârsta adultă. De asemenea, tu și copilul tău puteți avea un risc mai mare de probleme de sănătate mai târziu în viață, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Dacă fac diabet gestațional, ce pot face?

Poți urma acest plan în 6 pași pentru a te ajuta să preiei controlul asupra diabetului gestațional :

  1. Cunoaște-ți nivelul de glucoză din sânge. Întrebă-ți medicul despre cum să iti monitorizezi glicemia și care este intervalul dorit de glucoză din sânge înainte de a mânca dimineața și după masă.
  2. Mănâncă o dietă sănătoasă. Cu toții suntem diferiți, așa că cere-i medicului tău să te îndrume la un dietetician autorizat. Acesta te poate ajuta să înveți despre alimentația sănătoasă în timpul sarcinii, astfel încât să mănânci cantitatea potrivită de calorii și nutrienți (în special carbohidrați, proteine ​​și grăsimi) de care corpul tău are nevoie.
  3. Adaugă o greutate adecvată în timpul sarcinii. Consultă-te cu medicul tău curant pentru a înțelege ce înseamnă acest lucru pentru tine.
  4. Continuă să faci exerciții fizice moderate, la sfatul medicului.
  5. Ia orice medicament care ti s-a prescris.
  6. Participă la toate programarile medicale pentru ca medicul tău să poată măsura și monitoriza creșterea bebelușului.

 

Diabetul gestational este una dintre posibilele probleme ce pot apărea în sarcina, însă respectând indicațiile medicale, acesta poate fi controlat cu ușurință. 

Customer reviews

0

0 global ratings

Ratings

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Saptamana 9 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 9

Saptamana 9 de sarcina

Doua inimi ca una bat, cum spune cantecul. De fapt, inima bebelusului tau bate foarte bine de una singura. Citeste mai multe despre saptamana 9 de sarcina.

3 minute citit

View details Saptamana 18 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 18

Saptamana 18 de sarcina

Multe salturi progresive au loc in saptamana 18, de la multiplicarea celulelor nervoase pana la aparitia amprentelor. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

9 minute citit

View details Saptamana 26 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 26

Saptamana 26 de sarcina

Ultima saptamana din al doilea trimestru – este momentul cand bebelusul tau isi va deschide ochii pentru prima data! Citeste mai multe despre aceasta saptamana. 

5 minute citit

View details Saptamana 34 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 34

Saptamana 34 de sarcina

Things are getting a little slower in your tummy now, because the big day is fast approaching.

4 minute citit

View details Necesarul de nutrienti in timpul sarcinii
Articol
Necesarul de nutrienti in timpul sarcinii

Necesarul de nutrienti in timpul sarcinii

Vitaminele si sarurile minerale sunt esentiale pentru a-ti sustine corpul in timpul acestor noua luni de sarcina. Fiecare isi are rolul propriu, iar cel mic va beneficia de ele prin placenta.

4 minute citit

View details Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?
Articol
Cand va rosti copilul primele sale cuvinte

Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?

Cand l-am auzit pe cel mic spunand primul cuvant… numai cand ma gandesc la asta si ma infior toata de bucurie si de emotie!

4 minute citit

View details Consumul de proteine in timpul sarcinii
Articol
Consumul de proteine in timpul sarcinii

Consumul de proteine in timpul sarcinii

"Proteinele joaca un rol esential in sarcina, intrucat este mare nevoie de acestea pentru a „cladi” bebelusul.

3 minute citit

View details Curba de greutate la indemana!
Articol
curba de greutate mereu la indemana

Curba de greutate la indemana!

In timpul sarcinii, este bine sa urmaresti curba de greutate pentru a te asigura ca nu cresti in greutate mai mult decat este recomandat pe perioada sarcinii.

1 minut citit

View details Sfaturi pentru a decora camera copilului
Articol
Sfaturi pentru a decora camera copilului

Sfaturi pentru a decora camera copilului

Sosirea noului membru al familiei necesita amenajarea unei camere speciale pentru cel mic.

4 minute citit

View details Cum sa faci fata anxietatii primului trimestru de sarcina
Articol
Anxietate primul trimestru de sarcina

Cum sa faci fata anxietatii primului trimestru de sarcina

Suferi din cauza anxietatii primului trimestru? Nu esti singura: 1 din 10 femei insarcinate resimt aceasta manifestare a sarcinii in timpul primului trimestru.

2 minute citit

View details Elemente esentiale pentru alaptat
Articol
Elemente esentiale pentru alaptat

Elemente esentiale pentru alaptat

Planuiesti sa alaptezi, dar nu esti sigura de ceea ce vei avea nevoie? Aici este o lista cu sfaturile noastre pentru a te ajuta sa te pregatesti pentru prima ta alaptare.

2 minute citit

View details Cum sa faci fata durerilor si disconfortului in sarcina
Articol
Dureri in sarcina

Cum sa faci fata durerilor si disconfortului in sarcina

Pe masura ce corpul tau se schimba, pot aparea dureri si disconfort in sarcina, in special la spate, picioare si gambe.

2 minute citit

View details Saptamana 10 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 10

Saptamana 10 de sarcina

Esti deja in a zecea saptamana de sarcina. Inca 29 de saptamani pana iti vei intalni micuta dragoste. Invata mai multe despre ce se intampla in aceasta saptamana.

8 minute citit

View details Saptamana 19 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 19

Saptamana 19 de sarcina

Micutul tau cantareste acum in jur de 335g – ia un grapefruit in palma, cam atat de greu este. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

6 minute citit

View details Saptamana 27 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 27

Saptamana 27 de sarcina

Bebelusul tau inca mai trebuie sa creasca, dar incepand de astazi, el e suficient de mare incat, intins, ar ajunge de la palma ta la cot. Citeste mai multe despre saptamana aceasta. 

5 minute citit

View details Saptamana 35 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 35

Saptamana 35 de sarcina

In aproximativ o luna, iti vei tine bebelusul in brate. Pana atunci, vor mai avea loc, insa, numeroase schimbari. Citeste mai multe despre sarcina la 35 de saptamani.

4 minute citit

View details Programul medical din timpul sarcinii
Articol
Programul medical din timpul sarcinii

Programul medical din timpul sarcinii

Cele noua luni de sarcina iti vor fi monitorizate printr-o serie de analize si investigatii.

4 minute citit

View details Etapele nasterii naturale
Articol
Etapele nasterii naturale

Etapele nasterii naturale

Dupa noua luni de asteptare, aducerea pe lume a celui mic va reprezenta o zi memorabila.

3 minute citit

View details Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!
Articol
Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!

Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!

Nu exista absolut niciun motiv pentru care sa opresti activitatea fizica in timpul sarcinii! Ba chiar dimpotriva: se recomanda sportul in mod adecvat. Ce activitati fizice as putea face?

3 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.