
Totul despre diabet gestational
De-a lungul sarcinii pot aparea diverse senzatii de disconfort, iar majoritatea sunt absolut normale, fiind cauzate de modificarile organismului din perioada cresterii si dezvoltarii uterului. Insa, este important ca viitoarea mamica sa isi monitorizeze toate schimbarile ce apar pe toata durata sarcinii pentru a se asigura ca nu apare nicio complicatie. Diabetul gestational este una dintre posibilele probleme ce pot aparea in sarcina.
Ce este diabetul gestational?
Daca esti insarcinata, nu ai avut niciodata diabet inainte si ai niveluri ridicate de glucoza in sange (de obicei in al doilea sau al treilea trimestru), dupa cum a fost evaluat de un profesionist din domeniul sanatatii, poti avea diabet gestational. Insulina, un hormon pe care corpul tau il produce, nu functioneaza suficient pentru a muta glucoza din sange in celule, unde poate furniza energie. Majoritatea femeilor cu diabet gestational nu continua sa aiba diabet imediat dupa nasterea copilului lor. Din acest motiv, se crede ca hormonii din sarcina sunt in spatele acestei situatii.
Simptome de diabet in sarcina
Desi este o complicatie des intalnita in randul femeilor insarcinate, adesea diabetul gestational nu prezinta semne vizibile, insa poate fi asociat cu urmatoarele simptome:
- Stari de oboseala
- Sete excesiva si gura uscata
- Urinari frecvente
- Stare de foame excesiva
- Letargie sau oboseala
- Vedere incetosata
Multe dintre simptomele enumerate sunt considerate normale de-a lungul sarcinii si nu indica neaparat o posibila complicatie. Astfel, pentru a depista diabetul in sarcina, este importanta efectuarea unei testari pentru diabet in saptamanile 24 – 28 de sarcina.
Cum apare diabetul gestational?
Oamenii de stiinta nu stiu cu adevarat raspunsul definitiv la acesta intrebare, insa ceea ce stiu este ca femeile cu un risc mai mare de a dezvolta diabet gestational sunt cele care:
- sunt supraponderale sau obeze
- au antecedente familiale de diabet (cum ar fi mama, tata sau un frate cu diabet zaharat)
- au deja copii care au cantarit mai mult de 4 kg la nastere
- au avut diabet gestational intr-o sarcina anterioara sau alte complicatii ale sarcinii
- au 35 de ani sau mai mult
- apartin unui grup cu risc ridicat de diabet (aborigen, latino-american, asiatic, arab sau african).
Cat de frecvent este diabetul gestational?
Intre 3 si 20% dintre femeile insarcinate dezvolta diabet gestational. In intreaga lume, numarul femeilor cu diabet gestational este in crestere. Oamenii de stiinta nu stiu de ce, dar unele grupuri rasiale si etnice tind sa aiba rate mai mari de diabet gestational. Numarul tot mai mare de femei care sunt obeze atunci cand raman insarcinate ar putea fi partial responsabil.
Pot face ceva pentru a-mi reduce sansele de a dezvolta diabet gestational?
Da. In timp ce unii factori, cum ar fi varsta sau istoricul familial, sunt in afara controlului tau, vestea buna este ca exista pasi pe care ii poti lua pentru a reduce riscul de a dezvolta diabet gestational.
Mentine o greutate sanatoasa
Inainte de a ramane insarcinata, verifica daca ai o greutate sanatoasa si, odata ce esti insarcinata, colaboreaza cu medicul tau pentru a-ti monitoriza cresterea in greutate, astfel incat sa respecti sfaturile recomandate. Oamenii de stiinta importanti sunt de acord ca a lua prea mult in greutate in timpul sarcinii nu este sanatos pentru tine si nici pentru copilul tau si poate influenta in mod direct greutatea de la nastere a copilului tau. Unele femei care iau in greutate excesiv in timpul sarcinii pot crede ca fac cel mai bun lucru pentru copilul lor, dar studiile au descoperit ca cresterea in greutate peste limite in timpul sarcinii poate creste sansele de a dezvolta diabet gestational. Afla mai multe despre cresterea in greutate in sarcina aici.
Ramai activa
Chiar daca nu ai fost deosebit de activa inainte de sarcina, nu este niciodata prea tarziu sa te gandesti la exercitii fizice atunci cand esti insarcinata. Cele mai recente ghiduri recomanda femeilor insarcinate sa mentina un stil de viata moderat activ. Ca intotdeauna, daca nu stii ce este sigur pentru tine, consulta medicul care iti monitorizeaza sarcina. Citeste mai multe despre sport in sarcina aici.
Alege o dieta echilibrata
Gandeste-te la ce este in farfurie, precum si la dimensiunile portiilor. Consumul de cantitati adecvate din cele cinci grupe de alimente (fructe, cereale, legume, carne/peste si lactate) va furniza caloriile si nutrientii de care corpul tau are nevoie pentru a se pregati pentru sarcina si pentru sanatatea viitorului bebelus. Vezi aici sfaturile noastre pentru ca alimentatia in sarcina sa fie una sanatoasa aici!
Voi fi testata?
Da, toate femeile insarcinate ar trebui sa fie supuse unui test de sange de rutina intre 24 si 28 de saptamani pentru a verifica diabetul gestational. Acest lucru se datoreaza faptului ca multe femei nu au niciunul dintre factorii de risc de mai sus si nu prezinta simptome. Testul de screening incepe cu consumul unui lichid dulce care contine glucoza, urmat de un test de sange pentru a masura nivelul glicemiei din sange. Daca ai un risc mai mare de a dezvolta diabet gestational, medicul care iti monitorizeaza sarcina iti poate recomanda testarea mai devreme.
Daca fac diabet gestational, va trebui sa iau medicamente?
Nu neaparat. Este important sa stii ca diabetul gestational poate fi gestionat cu succes, iar modificarile aduse dietei si exercitiile fizice ar putea fi suficiente pentru a-ti mentine nivelul de glucoza din sange intr-un interval sanatos, desi uneori este nevoie si de medicamente. Medicul curant te va putea sfatui.
Diabetul gestational imi va face rau mie sau copilului meu?
Nu, daca este controlat cu succes. Cand nivelul glucozei din sange este sub control, majoritatea mamelor si bebelusilor pot ramane sanatosi. Cu toate acestea, daca diabetul gestational este necontrolat si nivelul glicemiei ramane prea mare, glucoza suplimentara trece prin placenta catre copilul in curs de dezvoltare. Glucoza suplimentara din sangele bebelusului obliga corpul acestuia sa produca mai multa insulina. Acest plus de glucoza din sange si insulina creeaza grasime si poate duce la cresterea prea mare a bebelusului, in special in partea superioara a corpului. Nivelurile ridicate ale zaharului din sange ar putea duce, de asemenea, la preeclampsie (tensiune arteriala ridicata in timpul sarcinii).
Dar un copil mare nu este un semn de sanatate buna?
Nu, aceasta este o conceptie gresita si destul de comuna. Exista riscuri grave pentru sanatate daca copilul tau este prea mare. Bebelusii mari pot avea dificultati in timp ce sunt in uter, la angajarea in canalul de nastere si in timpul nasterii din cauza dimensiunii lor. Dupa nastere, unii bebelusi mari prezinta un risc crescut de probleme respiratorii. Consulta-ti medicul daca ai intrebari despre dimensiunea bebelusului tau.
Poate diabetul gestational sa-mi afecteze copilul pe masura ce creste?
Daca nu este controlat, ar putea. Daca ai glicemie crescuta in timpul sarcinii, este mai probabil sa ai un copil mare. Bebelusii care sunt considerati mari la nastere au un risc crescut de a deveni copii supraponderali. La randul lor, copiii supraponderali se confrunta cu un risc crescut de obezitate la varsta adulta. De asemenea, tu si copilul tau puteti avea un risc mai mare de probleme de sanatate mai tarziu in viata, cum ar fi diabetul de tip 2 si bolile de inima.
Daca fac diabet gestational, ce pot face?
Poti urma acest plan in 6 pasi pentru a te ajuta sa preiei controlul asupra diabetului gestational :
- Cunoaste-ti nivelul de glucoza din sange. Intreba-ti medicul despre cum sa iti monitorizezi glicemia si care este intervalul dorit de glucoza din sange inainte de a manca dimineata si dupa masa.
- Mananca o dieta sanatoasa. Cu totii suntem diferiti, asa ca cere-i medicului tau sa te indrume la un dietetician autorizat. Acesta te poate ajuta sa inveti despre alimentatia sanatoasa in timpul sarcinii, astfel incat sa mananci cantitatea potrivita de calorii si nutrienti (in special carbohidrati, proteine si grasimi) de care corpul tau are nevoie.
- Adauga o greutate adecvata in timpul sarcinii. Consulta-te cu medicul tau curant pentru a intelege ce inseamna acest lucru pentru tine.
- Continua sa faci exercitii fizice moderate, la sfatul medicului.
- La orice medicament care ti s-a prescris.
- Participa la toate programarile medicale pentru ca medicul tau sa poata masura si monitoriza cresterea bebelusului.
Diabetul gestational este una dintre posibilele probleme ce pot aparea in sarcina, insa respectand indicatiile medicale, acesta poate fi controlat cu usurinta.