Ce fel de lapte dam copilului de peste 1 an?
Ce fel de lapte dam copilului dupa ce implineste 12 luni? Ce lapte contine toti nutrientii necesari cresterii armonioase a copilului? Iata tot ce trebuie sa stii despre laptele de vaca si laptele special pentru copii de varsta mica.
Ce fel de lapte dam copilului de peste 1 an?
Odata ce copilul implineste 1 an, multe mamici se intreba ce fel de lapte ii pot oferi mai departe. Ce lapte contine toti nutrientii necesari cresterii armonioase copilului?
Unele surse de informare online sustin ca la 12 luni, copilul este pregatit pentru a primi lapte de vaca. Este oare asa? Iata o serie de fapte care trebuie luate in considerare si cantarite de fiecare mama.
Cum se digera laptele de vaca?
In mod natural, intestinul unui copil este mai lenes in digestie decat intestinul unui adult. In acelasi timp, stomacul lor este mic, reprezentand 20% din capacitatea gastrica a adultului.
Desi intoleranta la lactoza este destul de rara in randul copiilor de peste 12 luni, unii dintre ei pot suferi brusc de diaree, balonare sau dureri abdominale - de indata ce li se ofera lapte de vaca. Iar acestea sunt simptome care demonstraza probleme in digerarea lactozei din lapte.
In plus, proteine care pot crea alergie copilului pot ajunge in sange cauzand reactii in lant, ca nas care curge, respiratie suieratoare, pete rosii pe obrajori. Unii copii care sunt alergici la laptele de vaca pot suferi des de infectii la urechi (otita). referinta 1.
Lapte de vaca sau un lapte pentru copii de varsta mica?
Poate copilul sa digere la fel de usor si complet laptele de vaca ca si laptele special pentru copii de peste 1 an? Ce fel de lapte este recomandat copilului peste 12 luni?
De la 12 luni copilul ar trebui sa aiba o alimentatie foarte echilibrata ce ar trebui sa contina in continuare lapte dar si cereale, legume, fructe, carne si peste. Pe kg corp, copiii mici au nevoi de Fier de 4 ori mai mari si de 5 ori mai mult Calciu, Iod, Vitamina A si C, decat adultii.
Pericolul anemiei
Asadar trebuie stiut ca laptele de vaca nu contine cantitatile suficiente de fier, vitamina C si alte elemente nutritive necesare unei cresteri armonioase. Consumul de lapte de vaca poate creste riscul de anemie feripriva deoarece proteinele din laptele de vaca pot irita mucoasa sistemului digestiv, ceea ce duce la scaune cu sange. In cele din urma, laptele de vaca nu ofera cele mai sanatoase tipuri de grasimi pentru copiii in crestere. - referinta 2.
Laptele pentru copii de varsta mica
Laptele pentru copii de varsta mica are o compozitie echilibrata de proteine si grasimi de calitate, vitamine si minerale, necesare pentru sustinerea cresterii si dezvoltarii normale a copiilor. Doua portii zilnice de lapte pentru copii de varsta mica de la varsta de 1 an asigura un procent mare din necesarul de:
- Calciu (asigura peste 90%), si vitamina D pentru cresterea normala a oaselor
- Fier (asigura peste 70%) pentru o dezvoltare cognitiva optima
- Fosfor si iod pentru o dezvoltare normala
- Proteine: desi sunt importante pentru cresterea musculaturii in special si a organismului in general, excesul lor este extrem de nociv pentru micuti. Ele solicita excesiv ficatul si rinichii, putand conduce la complicatii mai tarziu in viata. Laptele de vaca are un continut de proteine care depaseste necesarul copilului mic. Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi. Unii dintre aceastia nu pot fi produsi de catre organism, dar ii sunt absoluti necesari pentru o crestere si dezvoltare normala. Acestia se numesc aminoacizi esentiali, iar calitatea proteinelor este data de prezenta lor si de proportia in care se regasesc. Cercetarile au aratat ca atat calitatea, cat si cantitatea proteinelor sunt importante pentru cresterea si dezvoltarea normala a copiilor, ele fiind materialul de constructie al organismului.
Asadar, ce trebuie stiut despre laptele de vaca in alimentatia copilului de 12 luni?
Compozitia laptelui de vaca poate fi inadecvata pentru copiii de varsta mica deoarece:
- este un lapte cu un continut ridicat de proteine, care poate solicita ficatul si rinichii. Excesul de proteine in alimentatia sugarilor si copiilor poate duce la obezitate, mai tarziu in viata;
- are un continut mare de sodiu, care suprasolicita rinichii inca imaturi;
- este sarac in unele vitamine, minerale si oligoelemente importante, precum Fier, Zinc, Iod, vitamina D, necesare pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului.
Decizia este a ta, mamico!
Referinte
Cow's milk allergy is associated with recurrent otitis media during childhood - U.S. National Library of Medicine.
Consumption of cow's milk as a cause of iron deficiency in infants and toddlers - U.S. National Library of Medicine
@FOD_tester_1 a">