Beneficiile laptelui dupa varsta de 1 an
Pentru copiii de varsta mica, mai mici de 1 an, exista destule restrictii in ceea ce priveste alimentatia copiilor: fara sare, fara miere, fara prajeli si asa mai departe. Dupa varsta de 1 an, aparent regulile sunt ceva mai relaxate, iar parintii sunt tentati sa creada ca perioada delicata a fost depasita.
Realitatea este insa ca organismul copilului nu sufera nicio transformare miraculoasa in noaptea care desparte varsta de 1 an fara o zi de cea de 1 an. El ramane la fel de delicat, iar nevoile sale nutritive raman la fel de mari. De aceea, acolo unde alaptarea nu a putut continua mai mult de un an, introducerea asa-numitelor formule de lapte pentru copii de varsta mica este in continuare recomandata de multi medici pediatri si de familie.
Iata care sunt cele mai importante beneficii ale laptelui creat special pentru copii de varsta mica, dupa varsta de 1 an.
- Aport caloric adecvat: stomacul copilului e mic, dar necesarul sau de calorii raportat la greutatea corporala este mare. La un an, un copil are nevoie de 900-1000 calorii pe zi; intre 2 si 3 ani acesta creste la 1200 – 1300 de calorii, in functie de cat de activ este. Aceste calorii trebuie procurate din surse de calitate, nu din dulciuri si carbohidrati in exces. Daca punem la socoteala si faptul ca micutii au in general un apetit destul de capricios in ceea ce priveste alimentatia solida, si ca nu este indicat sa ii presezi in nici un fel, daca doresti ca relatia lor cu mancarea sa fie una buna pe viitor, devine evident de ce e important ca laptele pe care il consuma sa fie unul adecvat din punct de vedere caloric.
- Proteine: desi sunt importante pentru cresterea musculaturii in special si a organismului in general, excesul lor este extrem de nociv pentru micuti. Ele solicita excesiv ficatul si rinichii, putand conduce la complicatii mai tarziu in viata. Laptele de vaca are un continut de proteine care depaseste necesarul copilului mic – sa nu uitam ca el este special conceput sa ajute la cresterea unui vitel de 40-50 kg, nu a unui copil de 10 kg. Stiai ca proteinele sunt nutrienti de baza pentru cresterea puiului tau? Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi. Unii dintre aceastia nu pot fi produsi de catre organism, dar ii sunt absolut necesari pentru o crestere si dezvoltare normala. Acestia se numesc aminoacizi esentiali, iar calitatea proteinelor este data de prezenta lor si de proportia in care se regasesc. Cercetarile au aratat ca atat calitatea, cat si cantitatea proteinelor sunt importante pentru cresterea si dezvoltarea normala a copiilor, ele fiind materialul de constructie al organismului. De aceea, proteinele mai sunt denumite si „caramizile vietii”.
- Aport important de calciu: este probabil cel mai important mineral in alimentatia copilului. Bebelusii cresc foarte repede in cursul primului an de viata. Asta inseamna ca necesarul lor de calciu este mai mare decat in cazul adultilor, raportat la greutatea lor corporala. Totusi, simpla administrare de calciu nu este suficienta pentru a garanta sanatatea oaselor si buna dezvoltare a scheletului. Vitamina D este de asemena esentiala.
- Trebuie sa ai in vedere ca alimentatia bebelusilor este, prin definitie, bogata in calciu. Laptele, matern sau formula, iaurtul, branza calcica, smantana si multe legume verzi sunt surse de calciu.
- Avand in vedere ca bebelusii sunt foarte delicati, iar dimensiunile lor reduse ii expun riscului unei supradozari, este bine ca administrarea suplimentelor de calciu sa se faca doar la sfatul medicului, eventual dupa analize de sange.
- Cea mai importanta sursa de calciu ramane laptele, la aceasta varsta. Din pacate insa, laptele de vaca nu asigura un aport sufiecient de mare. Pediatrii recomanda ca la 1 an copilul sa nu consume mai mult de 900 ml lapte in 24 de ore, altfel, inseamna ca nu are suficient „loc” pentru restul alimentelor. Calculele au demonstrat ca 900 ml de lapte de vaca nu acopera nici pe departe necesarul de calciu al copilului.
- Vitamina D: joaca un rol esential in prevenirea si combaterea rahitismului la copii. Expunerea la soare este esentiala, iar alte surse bune mai sunt galbenusul de ou, fructe si legume, somon, ton, sardine si hering. Avand in vedere ca niciun copil nu consuma peste in fiecare zi si ca expunerea la soare este cel putin limitata, mai ales in sezonul rece, devine evident de ce e important ca micutul sa primeasca din alta sursa acest necesar. Lapele pentru copii de vârstă mică este imbogatit cu vitamina D, necesara pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor.
- Fier: incepand cu varsta de 1 an si pana la varsta la care incepe scoala, copilul tau are nevoie de 15 mg de fier in fecare zi. Aceasta este cantitatea de fier pe care organismul trebuie sa o absoarba, nu aportul alimentar pe care trebuie sa i-l oferi. Iar una dintre cele mai mari probleme legate de suplimentele de fier este ca absorbtia lor este foarte redusa, mult inferioara absorbtiei fierului din alimente. Laptele pentru copii de vârstă mică este fortificat cu fier, astfel incat anemia feripriva este rara in randul copiilor care primesc acest tip de lapte in alimentatia zilnica.
- Iodul: este esential pentru cresterea si dezvoltarea normala a tesuturilor. El regleaza metabolismul energetic si felul in care celulele folosesc oxigenul care le este pus la dispozitie prin sange. Copiii de 1 an au prea putine surse naturale de iod in alimentatie, mai ales ca, la aceasta varsta, consumul de sare ar trebui inca limitat destul de drastic. Laptele pentru copii de varsta mica contine o cantitate echilibrata de iod, usor absorbabil in organism.
Dupa cum poti vedea, exista suficiente motive sa continui sa ii dai copilului tau un lapte adecvat varstei si dupa ce a implinit 1 an.
Recomandarea a numerosi pediatri din Romania este ca laptele pentru copii de varsta mica sa faca parte din nutritia copilului pana la varsta de 3-4 ani, cand majoritatea copiilor accepta deja o gama variata de alimente din grupe diferite, care ii pot asigura un aport echilibrat de proteine, lipide, vitamine, minerale si oligoelemente.
Articole similare