Solutii pentru un bebe mofturos la mancare
Nu toti copiii sunt mofturosi la mancare, insa unii pot deveni astfel in jurul varstei de 2 ani, cand au parte de diferite schimbari in dezvoltare si devin mai independenti. Citeste in continuare pentru a afla cum te descurci cu mofturosul tau.
Copilul tau vrea paste la cina in fiecare seara? Sau refuza sa manance orice este verde? Perioada in care copiii incep sa mearga poate fi foarte provocatoare, deoarece acum se formeaza obiceiurile alimentare ale acestora.
Cum te descurci cu mofturile celui mic?
Atunci cand copilul refuza ceea ce parintii ii dau sa manance, acesta isi exprima independenta. Prin refuzul sau de a accepta ceea ce parintii ii dau sa manance, copilul arata ca are propriile pareri si sentimente. Este un pas normal in dezvoltarea sa, in a deveni independent. Este posibil sa vrea doar sa guste inainte de a manca mancarea respectiva. Unii experti considera ca este nevoie sa i se ofere mancarea respectiva de pana la 8 ori pana cand decide daca o va manca sau nu.
Nu este nevoie sa il presezi! Continua sa ii oferi o gama variata de mancare sanatoasa la fiecare masa sau gustare. In curand, se va obisnui si va accepta mancarea sanatoasa pe care o mananca intreaga familie.
Desi unii copii sunt mofturosi la mancare ani intregi, aceasta faza poate fi doar trecatoare. Exista o multime de lucruri pe care le poti face in aceasta perioada pentru a o depasi, perioada in care copilul tau pare sa-si fi definitivat preferintele culinare. Pregateste terenul; fii rabdatoare si ofera-i putin control (vezi mai jos intreaga lista cu pasii pe care ii poti face aici). Multi parinti au fost in aceasta situatie si au aflat ca este doar o faza.
Rabdarea este cheia! Atunci cand copilul refuza un anumit fel de mancare, este posibil sa o faca deoarece nu o recunoaste. Copiii sunt neofobici, ceea ce inseamna ca le este frica de tot ceea ce este nou si prefera sa manance mancarea pe care o cunosc si cu care sunt obisnuiti. In loc sa renunti sa ii dai acel fel de mancare pe care il respinge, incearca sa il prepari altfel si sa i-l oferi iar.
Da-i timp mofturosului tau sa mestece, sa inghita si chiar sa se joace putin cu noua mancare. Sa se joace cu mancarea face parte din procesul de invatare cu ea, ceea ce il ajuta sa se hraneasca singur. Daca il grabesti, masa va deveni un moment stresant si nu va mai avea nici un pic de haz. Atat pentru el, cat si pentru tine!
Sa il lasi pe mofturosul tau sa aleaga un fruct sau o leguma la magazin poate face minuni. Incearca sa iti lasi copilul sa aleaga un fruct sau o leguma atunci cand mergeti la magazin. Lasa-l sa te ajute sa prepari mancarea in care folosesti fructul sau leguma respectiva. Copiii sunt mai dispusi sa incerce mancarurile la prepararea carora au ajutat, in special un copil care doreste sa fie independent.
Sfaturi pentru a reduce mofturile la mancare
Mofturile la mancare sunt influentate de doi factori: mediul copilului si, desigur, mancarea care i se da. Poti face multe lucruri pentru a reduce din mofturile pe care le face la mancare:
Pregateste mediul in care se va desfasura totul:
- Creeaza un mediu calm in timpul mesei prin oprirea televizorului.
- Tava copilului trebuie sa fie simpla si sa contina un numar limitat de boluri, linguri si cani. Prea multe lucruri i-ar distrage atentia de la mancare.
- Foloseste obiecte familiare la masa – poate fi reconfortant pentru copil sa le recunoasca.
- Luati masa impreuna toata familia si includeti si copilul in conversatie.
- Apetitul copilului difera de la o masa la alta, de la zi la zi. Nu te ingrijora daca nu mananca cat ai crezut tu ca are nevoie. Arata ca ii respecti apetitul si indiciile pe care ti le da.
- Nu obliga copilul sa manance. Rolul tau este sa decizi ce sa ii dai de mancare si cand, insa lasa-l pe el sa decida daca vrea sa manance si cat sa manance.
- Include la fiecare masa o mancare cu care este obisnuit, apoi lasa-l sa decida daca vrea sa incerce si noul fel de mancare pe care i l-ai dat.
- Nu pregati mancaruri diferite – ar putea incuraja copilul sa aiba in continuare acest comportament.
- Da-i sa manance portii mici (1-2 linguri) - portiile mari l-ar putea descuraja.
- Da-i timp sa mestece, sa inghita si chiar sa se joace cu mancarea. Sa se joace cu ea face parte din procesul de invatare despre mancare. Daca il grabesti, toata distractia va disparea si se va simti stresat.
- Faceti mizerie! Experienta hranitului va deveni mai placuta atat pentru copil, cat si pentru tine. Lasa-l sa exploreze chiar daca se murdareste – in majoritatea timpului, copiii trebuie sa analizeze, sa atinga, sa miroasa si sa guste mancarea inainte de a o manca.
- Ai rabdare! Daca nu doreste sa manance ce i-ai pregatit, este posibil sa o faca deoarece nu o recunoaste. Nu renunta la a-i servi acea mancare, ci prepar-o in alt mod si serveste-o iar.
- Pregateste-i o varietate de mancaruri sanatoase si da-i un exemplu bun prin a lua masa alaturi de el si a manca aceeasi mancare. Daca un copil isi vede mama, tata sau rudele ca mananca o anumita mancare, va fi mai dornic sa o incerce.
- Nu il mitui cu dulciuri. Acest lucru il va invata ca unele mancaruri sunt mai atractive decat altele.
- Fii realista! Este posibil sa nu iubeasca niciodata varza de Bruxelles. Insa il poti ajuta sa descopere cu placere noi feluri de mancare la cina.
Articole similare