Ghid complet: Cerealele in diversificarea la bebelusi
Inceputul diversificarii alimentatiei este un moment important atat pentru tine cat si pentru bebelusul tau. Va descoperi arome si texturi noi si neobisnuite pentru el. Care este momentul potrivit si care sunt cerealele pentru bebelusi cu care este recomandat sa incepi diversificarea? Vezi sfaturile specialistilor si invata despre importanta cerealelor in perioada diversificarii alimentatiei celui mic.
- Cerealele in alimentatia bebelusului
- Cand pot fi introduse cerealele in alimentatie?
- Care sunt beneficiile cerealelor pentru bebelusi?
- Tipuri de cereale pentru bebelusi
- Orez
- Mei
- Quinoa
- Amarant
- Cereale fortificate cu fier
- Orz
- Hrisca
- Porumb
- Ovaz
- Cum alegem cerealele pentru diversificare?
- Recomandari de cereale pentru bebelusi
- Retete cu cereale pentru bebelusi
Cerealele in alimentatia bebelusului
Cerealele sunt alimente de baza, bogate in fibre si carbohidrati. Acesti nutrienti ajuta la dezvoltarea si functionarea corecta a organismului bebelusului. Este, asadar, important sa stii cand pot fi introduce cerealele in alimentatia celui mic.
Cand pot fi introduse cerealele in alimentatie?
Conform ultimelor recomandari, diversificarea alimentatiei bebelusului poate fi inceputa oricand dupa 6 luni. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiv la san in primele 6 luni de viata si prelungirea acesteia pe o perioada cat mai indelungata, in paralel cu diversificarea.
Pentru majoritatea bebelusilor, diversificarea poate incepe cu orice fel de mancaruri solide, inclusiv cereale pentru bebe. Acestea pot fi introduse oricand de la momentul inceperii diversificarii, de la 6 luni, pana la 12 luni.
Se recomanda introducerea treptata a cerealelor in alimentatia sugarului. De aceea, se incepe cu cerealele fara gluten pentru bebelusi, cum sunt orezul si porumbul si se face tranzitia treptata catre cele cu gluten, cum sunt graul, ovazul si secara.
Se recomanda introducerea treptata a cerealelor in alimentatia sugarului. De aceea, se incepe cu cerealele fara gluten pentru bebelusi, cum sunt orezul si porumbul si se face tranzitia treptata catre cele cu gluten, cum sunt graul, ovazul si secara.
Care sunt beneficiile cerealelor pentru bebelusi?
Cerealele pentru sugari sunt o sursa importanta de carbohidrati complecsi intr-o dieta echilibrata, de aceea se recomanda consumul zilnic al acestora. Cerealele pot fi combinate cu alte alimente (lactate, legume, carne) pentru a asigura echilibrul complet de macro si micronutrienti de care sugarii au nevoie.
Tipuri de cereale pentru bebelusi
Orez
Orezul pentru bebelusi este, de obicei, primul tip de cereala recomandat sugarilor: are potential scazut de reactie alergica, contine toti cei 8 aminoacizi esentiali si contribuie la ameliorarea simptomelor diareei.
Mei
Meiul se numara printre cele mai bune cereale pentru bebelusi. Este foarte usor de digerat si bogat in magnezi, fier, calciu, si vitaminele B. Un alt avantaj al consumului de mei este indicele glicemic scazut al acestei cereale, ceea ce poate fi de ajutor in controlul diabetului zaharat.
Quinoa
Quinoa are un continut ridicat de proteine si este o sursa importanta de tiamina, niacina, riboflavina, acid pantotenic, vitamina B-6, acid folic și vitamina E, toti acesti nutrienti contribuind la dezvoltarea celui mic. De asemenea, quinoa este o sursa excelenta de minerale, continand minerale esentiale precum calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, sodiu si zinc. Magneziul, calciul si fosforul sunt importante pentru cresterea oaselor, iar fierul contribuie la productia de hemoglobina.
Amarant
Amarantul nu contine gluten, este usor de digerat si este bogat in proteine, fibre, vitamina E, calciu, magneziu, fosfor, fier si mangan.
Cereale fortificate cu fier
Deoarece laptele matern are un continut destul de scazut in fier, multe dintre cerealele comercializate sunt fortificate cu fier. Acestea pot fi consumate de copiii cu varste cuprinse intre 6 si 24 de luni. Trebuie, insa, avut in vedere ca laptele matern este esential pentru bebelusi; aceste cereale completeaza dieta celui mic fara a inlocui nutrientii asigurati prin consumul laptelui matern.
Orz
Orzul poate fi preparat sub forma de piureuri, adaugat in tocane, ori in supe, insa se gaseste si sub forma de cereale pentru bebelusi. Este un aliment care se digera relativ usor si contine fibre, fosfor, aminoacizi, fier, cupru, vitaminele B si mangan.
Hrisca
Hrisca este bogata in fier, fibre, vitamina K si acid folic. O poti introduce in alimentatia copilului incepand cu varsta de 6 luni. Se pot folosi boabele fierte si pasate, faina, ori cerealele din hrisca.
Porumb
Fiind o cereala fara gluten, porumbul poate fi introdus in alimentatia bebelusului dupa 6 luni. Contine vitamina B1, vitamina E, fier, fosfor, magneziu, zinc si mici cantitati de mangan si cupru. Se asociaza cu alte cereale ori legume.
Ovaz
Ovazul face parte din categoria cerealelor cu gluten, insa cantitatea de gluten este mai mica decat in cazul graului. Asta inseamna ca orzul nu prezinta riscuri alergenice atat de ridicate precum graul. Este bogat in fibre, calciu, mangan, zinc, seleniu, vitaminele B, vitamina E si proteine vegetale. Ovazul se poate asocia cu alte cereale, legume, fructe sau iaurt.
Cum alegem cerealele pentru diversificare?
De la 6 luni, cel mic poate consuma orez, malai sub forma de mamaliga, dar si hrisca, mei, quinoa si alte cereale fara gluten. Daca bebelusul nu accepta gustul, cerealele se pot mixa cu fructe.
Incepand cu varsta de 6 luni, copilul poate incepe sa consume si cereale cu gluten, cum sunt orzul, ovazul si graul. De asemenea, acestea se pot combina cu fructe dulci, ori adaugate in supele de legume.
Atentie! Fiecare cereala se introduce treptat, in cantitati mici si zile diferite!
Recomandari de cereale pentru bebelusi
Cereale Nestlé® Orez
Aceste cereale sunt fortificate, printre altele, cu fier, iod si vitamina B1 pentru sistemul nervos si o dezvoltare cognitiva sanatoasa. Pot fi administrate la inceperea diversificarii, odata cu implinirea varstei de 6 luni.
Din aceeasi gama, mai poti opta si pentru Cereale Nestlé® Orez si roscove si NESTLE Multicereale si Banana.
Cereale Nestlé® Mic dejun cu biscuiti
Pot fi consumate incepand cu varsta de 6 luni, contin lapte si sunt fortificate cu fier, iod si vitamina B1.
Din aceeasi gama, iti recomandam Cereale Nestlé® Ovaz cu Prune, Cereale Nestlé® Mic dejun cu banane si portocale si Cereale Nestlé® Somn Usor cu flori de tei.
Cereale Nestlé® 8 Cereale
Pot fi introduse in alimentatia celui mic incepand cu varsta de 8 luni. Contin grau, orz, secara si ovaz si sunt fortificate cu vitamine si minerale esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului.
Din aceeasi gama, poti opta si pentru Cereale Nestlé® Somn usor Grau cu 5 fructe.
Cereale Nestlé® 8 Cereale cu Miere
Pot fi introduse in alimentatia copilului incepand cu varsta de 12 luni. Contin grau, orz, secara, ovaz miere si sunt fortificate cu vitamine si minerale esentiale pentru o crestere sanatoasa.
Din aceeasi gama, poti alege si Cereale Nestlé® 8 Cereale cu Fructe, Cereale Nestlé® 8 Cereale si cacao si Cereale Nestlé® Stracciatella.
Retete cu cereale pentru bebelusi
Clatite pufoase cu cereale
Ingrediente
➔ 1 cana de faină
➔ 1 cana de cereale
➔ 2 galbenusuri de ou
➔ 1 banana pisata
➔ 1 cana de suc de mere proaspat stors
➔ 1 lingura de unt
➔ un praf de nucsoara
Preparare
Amesteca toate ingredientele intr-un bol. Din aluatul obtinut, formeaza gramajoare mici, asemanatoare unor clatite in miniatura. Aseaza-le intr-o tava pe fundul careia ai pus hartie de copt si introdu totul la cuptorul preincalzit la 175 de grade pentru 10-15 minute.
Desert cu ovaz, quinoa, chia si mere
Ingrediente
➔ 65 g fulgi de ovaz
➔ 65 g fulgi de quinoa
➔ 2 linguri seminte de chia
➔ 2 lingurite scortisoara
➔ 300 ml lapte de migdale (neindulcit)
➔ 120 ml piure de mere (neindulcit)
Umplutura
➔ 2 mere
➔ 2 lingurite scortisoara
➔ 1 lingura seminte de chia
➔ 30 ml sirop de artar
➔ 2 linguri apa
Preparare
Intr-un bol, amesteca fulgii de ovaz, cei de quinoa, scortisoara si semintele de chia. Intr-un alt recipient, mixeaza laptele cu sosul de mere si adauga amestecul in compozitia de ovaz, quinoa, chia si scortisoara. Acopera bolul cu o folie de plastic si lasa-l in frigider peste noapte.
Indeparteaza coaja merelor si taie-le feliute. Pune-le intr-o tigaie impreuna cu scortisoara si siropul de artar si lasa totul sa fiarba la foc mic aproximativ 5 minute, pana se ingroasa. Ia tigaia de pe foc si amesteca semintele de chia. Lasa amestecul sa se raceasca 5-10 minute. Intr-un pahar, pune un strat de ovaz si unul de umplutura.
Mousse de mere cu Cereale Nestlé® Orez
Ingrediente
➔ 1 mar
➔ 20g Cereale Nestlé® Orez (preparate)
➔ 1 lingura apa fiarta
Preparare
Pune marul intreg in cuptorul preincalzit la 180° C timp de 20-25 minute. Piseaza pulpa marului copt. Adauga cerealele Nestlé® Orez peste pasta de mere coapte. Adauga apa fiarta pentru a obtine o consistenta perfecta.
Afla parerea specialistului!
Asadar, cerealele sunt foarte importante pentru dezvoltarea bebelusului. Atat cele fara gluten, precum orezul, hrisca sau quinoa, cat si cele cu gluten pot fi introduse in alimentatie incepand cu varsta de 6 luni. Exista pe piata numeroase cereale special formulate pentru bebelusi, care sunt fortificate cu vitamine si minerale esentiale.
Articole similare