Mofturos cu mancarea? Nu esti singura
Doi factori ar putea contribui la mofturile bebelusului tau: mediul in care se afla si, bineinteles, mancarea. Sunt multe lucruri pe care le poti face! Vezi cateva sfaturi ce te pot ajuta sa pui capat mofturilor alimentare ale copilului tau.
Pasi pentru stoparea mofturilor de la masa
Doi factori ar putea contribui la mofturile bebelusului tau: mediul in care se afla si, bineinteles, mancarea. Sunt multe lucruri pe care le poti face! Iata cateva sfaturi ce te pot ajuta sa pui capat mofturilor alimentare ale copilului tau:
Pregateste terenul
- Creeaza un mediu calm in timpul meselor, inchizand televizorul.
- Pastreaza-i tava simpla, limitand numarul de castroane, linguri si pahare. Prea multe lucruri la vedere ar putea sa il copleseasca si sa il distraga de la mancat.
- Foloseste obiecte familiare la masa—folosind aceeasi bavetica, acelasi castron si aceleasi tacamuri poate fi linistitor pentru bebelusul tau.
- Pune masa ca sa luati cina in familie si include-l in conversatie.
- Apetitul copilului tau se schimba de la o masa la alta si de la o zi la alta. Nu te ingrijora prea tare daca nu consuma cat consideri tu ca are nevoie. Arata-i ca esti atenta la semnele nivelului sau de foame.
- Evita sa il fortezi pe copil sa manance. Rolul tau este sa decizi ce alimente sa ii oferi si cand sa i le oferi, dar lasa-ti copilul sa aleaga daca vrea sa manance si in ce cantitati sa o faca.
- Include la fiecare masa cate un aliment cu care este obisnuit, apoi lasa-l sa aleaga daca doreste sa incerce si alte alimente de pe tava.
- Nu ii pregati o mancare separata—ar putea sa incurajeze acest tip de comportament in timpul mesei.
- Serveste portii mai mici (1 sau 2 linguri)—portiile mai mari ar putea sa il copleseasca.
- Da-i timp sa mestece, sa inghita si chiar sa se joace putin cu noua sa mancare. Joaca cu mancarea in farfurie este o modalitate prin care invata despre aceasta. Daca il grabesti, iei distractia de la masa si adaugi stres in loc.
- Accepta mizeria - va face experienta hranirii mult mai placuta atat pentru tine, cat si pentru micutul tau. Lasa-l sa exploreze chiar daca se murdareste—bebelusii au adesea nevoia de a se uita, de a pipai, de a mirosi si de a gusta o mancare inainte de a o consuma.
- Ai rabdare. Daca bebelusul tau respinge un aliment, s-ar putea sa o faca deoarece nu il recunoaste. Nu renunta la mancarea respinsa, incearca sa o pregatesti intr-un mod diferit si sa i-o oferi din nou.
- Serveste o varietate de mancaruri sanatoase si ofera-i un exemplu pozitiv, mancand de unul singur. Daca un copil isi vede mama, tatal sau fratii mancand un aliment nutritiv, ar putea fi mai dispus sa il incerce.
- Nu il mitui cu dulciuri. Acest lucru il invata ca unele mancaruri sunt de dorit, in timp ce altele nu.
Chestionar: Mofturos cu mancarea? Nu esti singura
Doi factori ar putea contribui la mofturile bebelusului tau: mediul in care se afla si, bineinteles, mancarea. Afla mai multe:
Articole similare