Calciu bebelusi - Importanta calciului in dieta copilului
Bebelusii au perioade intense de crestere. De exemplu, in primele sale 1.000 de zile, rata de crestere este cea mai mare din intreaga sa viata. In 3 ani, practic isi dubleaza inaltimea si isi maresc greutatea de 5 ori. Pentru a-i ajuta sa se dezvolte, au nevoie de mai multi nutrienti decat adultii, proportional cu greutatea lor corporala.
Unul dintre ele este calciul, un mineral esential pentru bebelusi, deoarece contribuie la dezvoltarea normala a oaselor lor mici.
Stiai ca 99% din calciu se gaseste in oase si dinti. Corpul nostru nu il poate produce in mod natural. De aceea este important sa oferim celor mici aportul zilnic necesar de calciu, ajutandu-i in aceasta etapa importanta de crestere. Formarea unei mase osoase adecvate in primii ani va fi esentiala pentru a ajuta la prevenirea osteoporozei in etapele ulterioare ale vietii. Se recomanda o cantitate medie de 550 mg de calciu pe zi, deoarece, daca nu este ingerat suficient, organismul este fortat sa il elimine din oase si acestea ar putea slabi.
Cum il poti ajuta sa isi procure calciul de care are nevoie in fiecare zi?
Acest mineral se gaseste in multe dintre alimentele care sunt consumate zilnic, cum ar fi produsele lactate si derivatii acestora, dar este important sa oferi acest aport de calciu in alimentele adaptate varstei copilului. Pe piata exista alimente special adaptate pentru hranirea bebelusului incepand cu sase luni, cum ar fi lactatele pentru sugari bogate in calciu, care ajuta la completarea nutritiei si sunt recomandate in acest stadiu de crestere rapida. Le puteti include in dieta zilnica a bebelusului, la diferite ore ale zilei, cum ar fi micul dejun sau gustarile dintre mese. In plus, le puteti introduce in combinatie cu diferite fructe care vor ajuta sa diversificati dieta in timp ce te vor ajuta sa oferi zilnic aportul necesar de calciu.
Pe langa calciu, ce alti nutrienti ajuta copilul sa se dezvolte?
Vitaminele si mineralele sunt componente ale alimentelor care sunt necesare in cantitati foarte mici, dar indispensabile vietii. In stadiile unei cresteri puternice, sunt necesare cantitati mai mari de anumite vitamine si minerale pentru fiecare kg de greutate corporala. Prin urmare, in etapa copilariei, trebuie acordata o atentie speciala furnizarii acestor vitamine si minerale in cantitate corespunzatoare. Daca vorbim de minerale o atentie sporita trebuie acordata la fier, zinc, magneziu si iod. Iar in ceea ce priveste vitaminele: A, C, D, K, cele din grupul B printer care si acidul folic.
Articole similare