
APLV: Alergia la proteina din laptele de vaca
O alergie apare atunci cand sistemul imunitar declanseaza o reactie exagerata de aparare la o substanta introdusa in corp, cu intentia de a elimina acea substanta.
Alergia la proteina din laptele de vaca este o problema care apare inca din primul an de viata si este una dintre cele mai raspandite alergii.
Practic, organismul reactioneaza la proteina din lapte, atunci cand consumam produse lactate (lapte sau alte produse) ducand la cresterea anticorpilor alergici numiti IgE.
Cum se manifesta alergia la proteina din laptele de vaca?
Bebelusul poate avea eczeme, varsaturi, scaune diareice, constipatie, dureri abdominale, crize de urticarie, reflux, refuzul de a manca, inflamarea buzelor si a limbii, piele uscate, dificultati in respiratie, tuse persistenta sau respiratie suieratoare, oboseala, agitatie. Si sa nu mai vorbim pe termen lung despre posibilitatea unei stagnari in cresterea bebelusului.
In orice caz, atunci cand se depisteaza alergia la proteina din laptele de vaca se scot din alimentatia copilului toate produsele lactate, urmand a le introduce, unul cate unul, dupa ce copilul a implinit varsta de 1 an. Daca alergia se manifesta in continuare, se mai asteapta 1-2 ani.
In cazuri extreme, poate avea o reactie alergica si un bebelus alaptat a carui mama a consumat produse lactate, prin transferul proteinei din laptele de vaca in laptele matern.
Mai dificil de depistat este atunci cand alergia nu are aceste simptome, ci unele care sunt comune altor afectiuni. De exemplu: regurgitarea, plansul exagerat, un somn dificil, rinoree. De retinut si faptul ca nu toate simptomele apar imediat dupa masa, unele pot sa apara dupa 1-2 zile sau chiar o saptamana, fiind foarte dificil in acest caz de depistat alergia. Insa, daca bebelusul tau prezinta oricare dintre simptomele enumerate mai sus, e recomandabil sa mergi la doctor pentru un diagnostic corect.
In ultimul timp, alergia la proteina din laptele de vaca apare mai des la bebelusi, punand parintii in dificultatea de a-l hrani pe bebelus cu produse lactate dar si cu lapte pentru copii de varsta mica pe baza de lapte de vaca. O problema majora apare in cazul bebelusilor care nu poti fi alaptati si care au alergie la proteina din lapte de vaca, deoarece in acest caz ei au nevoie de o formula de lapte speciala, bazate pe proteine vegetale (soia).
Alergia apare de obicei la bebelusii pana in 6 luni si de multe ori trece pana la varsta de 3 ani.
Pareri
3
Note
-
5
-
4
-
3
-
2
-
1
Articole similare

Importanta fierului in alimentatia sugarului
Vezi sfatul specialistilor in legatura cu anemia feripriva si importanta aportului corespunzator de fier in dieta celui mic.
2 minute citit

Calciu bebelusi - Importanta calciului in dieta copilului
Bebelusii au perioade intense de crestere. De exemplu, in primele sale 1.000 de zile, rata de crestere este cea mai mare din intreaga sa viata.
3 minute citit

Absortia fierului din alimente la bebe
Sigur ai auzit de multe ori, cat de important este sa te asiguri ca bebelusul tau primeste cantitatile adecvate de micronutrienti in fiecare zi, in special cantitatea de fier, pentru a avea o crest
2 minute citit

Ce lapte este potrivit pentru copilul tau?
In primele luni de viata este simplu sa ii asiguri copilului tau o alimentatie sanatoasa: prin alaptare, bebelusul primeste toti nutrienitii de care are nevoie, in cantitatile potrivite, bineintele
2 minute citit

Dezvoltarea gustului la bebelusi
Aparent, nou nascutii prefera alimentele dulci si savuroase iar gusturile acestora sunt determinate inca de pe vreme cand se afla in pantecele mamei, in vreme ce papilele gustative incep sa se dezv
5 minute citit

Cum sa ii oferi necesarul de fier bebelusului
A avea grija de nevoile nutritionale ale bebelusilor poate fi de cele mai multe ori destul de dificil, deoarece la fiecare masa trebuie sa iei in calcul deficitul de fier si anemia cu care se poate
3 minute citit

Laptele pentru copii de varsta mica
Hranirea copilului este una dintre cele mai mari responsabilitati ale proaspetilor parinti.
3 minute citit

Deficientele nutritionale ale copiilor de varsta mica
Pentru a creste sanatosi, copiii au nevoie de o alimentatie echilibrata, care sa le asigure zilnic toti nutrientii de care au nevoie.
4 minute citit

Laptele de vaca la bebelusi - Laptele de vaca in alimentatia copiilor
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni, iar apoi in paralel cu alimentatia complementara pana la 2 ani sau chiar mai mult.
7 minute citit

Importanta ajustarii alimentatiei copilului in functie de varsta si rolul ei
Copiii au nevoie de o alimentatie sanatoasa pentru a-si asigura necesarul de nutrienti pentru o crestere si dezvoltare armonioasa normala.
22 minute citit

Ghid complet: Cerealele in diversificarea la bebelusi
Inceputul diversificarii alimentatiei este un moment important atat pentru tine cat si pentru bebelusul tau. Va descoperi arome si texturi noi si neobisnuite pentru el.
7 minute citit

Fiecare înghițitură contează pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a bebelușilor!
Introducerea alimentelor solide in alimentatia copilului tau este un pas important!
4 minute citit

Cum sa previi accidentarea celui mic in casa?
"Acum ca poate topai in voie peste tot, piticul meu nu doreste nimic altceva decat sa puna mana si sa atinga tot ce vede.
4 minute citit

Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree?
Unul dintre primii pasi pe care ii poti face cand bebelusul tau incearca sa iti transmita ceva este sa ramai calma si sa investighezi cu blandete cauza.
3 minute citit

Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici
Un start bun in viata pentru bebelusul tau inseamna nu doar dragoste neconditionata si un mediu potrivit pentru a creste si a se dezvolta, ci inseamna si o alimentatie adecvata, potrivita varstei l
4 minute citit

Mofturos cu mancarea? Nu esti singura
Doi factori ar putea contribui la mofturile bebelusului tau: mediul in care se afla si, bineinteles, mancarea. Sunt multe lucruri pe care le poti face!
3 minute citit

Anemia feripriva la copii si preventia ei
Anemia feripriva este cauzata de lipsa de fier, iar la copii apare cel mai des intre 6 luni si 2 ani din cauza unui dezechilibru intre cresterea accelerata si aportul insuficient de alimente care c
3 minute citit

Cat mananca un bebelus in functie de varsta?
Cum bebelusul tau nu vorbeste inca, iti este greu sa-ti dai seama, printre lacrimi si zambete, daca ii e foame sau daca s-a saturat. Cum poti sa-i descifrezi comportamentul?
5 minute citit

Zaharul in alimentatia copiilor
O alimentatie sanatoasa asigura cresterea si dezvoltarea copiilor fara deficiente.
2 minute citit
Mai multe retete

Jeleu de mar cu menta
Puiul tau va indragi acest desert cu aroma de mere si menta.

Cuscus cu legume
Iti propunem cuscus, pentru ca are multe fibre, vitamine (acid folic, B8, B3, K) si minerale (potasiu, fosfor, calciu).

Supa de zucchini, broccoli si pui
Ai un bebe si vrei sa il hranesti sanatos si variat, ca sa creasca mare