Laptele de vaca in alimentatia copiilor

Laptele de vaca la bebelusi - Laptele de vaca in alimentatia copiilor

de la 7 luni
Articol
Aug 19, 2024
7 minute

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni, iar apoi in paralel cu alimentatia complementara pana la 2 ani sau chiar mai mult. Pentru alimentatia complementara (pe langa alaptare), poate fi folosita formula de lapte pentru sugari.Ce produse lactate pot fi introduse in alimentatia sugarului? 

Consumul de lapte de vaca este foarte popular in Romania, de unde si tendinta parintilor de a-l oferi copiilor inca de la varste fragede. De multe ori, mamele spun ca laptele care provine de la vaci ingrijite de oameni cunoscuti este sigur si hranitor si il ofera celor mici in stare cruda. Insa acest lucru poate pune in pericol sanatatea copiilor, in special daca vaca a fost bolnava si laptele e contaminat, ori daca laptele nu a fost muls sau pastrat in conditii potrivite (curatenie, temperatura).   

Dupa inceperea diversificarii, bebelusii de peste 7-8 luni pot consuma lapte de vaca, dar sub forma de iaurt, branzica de vaci si, mai tarziu, unt, urda si smantana. Este, insa, contraindicat consumul de lapte de vaca in locul laptelui matern sau al unei formule de lapte. Lactatele vor fi oferite sugarului doar daca nu are alergie la proteina din laptele de vaca. 

  • Iaurtul si branza facute in casa pot fi introduse in alimentatia sugarului dupa varsta de 7-8 luni. La fel si cele cumparate din comert, atat timp cat sunt de calitate, adica naturale, fara aditivi si conservanti. 
  • Untul si smantana proaspata pot fi introduse in alimentatia sugarului dupa varsta de 7-8 luni, initial in cantitati mici. 
  • Branza telemea desarata se poate introduce dupa 10-11 luni. 

Produsele lactate sunt o sursa buna de calciu pentru copil si de grasimi sanatoase. In plus, iaurtul introduce culturile lactice in alimentatia sugarului , iar untul are un continut ridicat de vitamina A. 

Alergia bebelusului la proteinele din laptele de vaca 

Laptele de vaca poate reprezenta cauza aparitiei fie a unei alergii la proteinele care se regasesc in laptele de vaca (ceea ce provoaca o reactie defensiva a sistemului imunitar), fie a unei intolerante la glucidele din lapte, numita si intoleranta la lactoza (datorita secretiei insuficienta de lactaza, enzima care descompune lactoza in intestin). 

In ultimii ani, numarul de cazuri de alergie la proteinele prezente in laptele de vaca s-a dublat (exista nenumarate cauze, dar lista nu este inca una concludenta, potrivit specialistilor in domeniu). Alergia la proteinele din lapte de vaca afecteaza intre 2 si 6% dintre copii, cei mici fiind cel mai predispusi pe durata primului an de viata. Aceasta alergie dispare spre varsta de un an in aproape 50% din cazuri si spre varsta de 5 ani in 80-90% din cazuri. 

Daca se dovedeste ca bebelusul tau este alergic, informatiile de mai jos iti vor fi de mare folos. 

Cum recunosti alergia la laptele de vaca a bebelusului tau? 

Tu stii cum sa recunosti acest tip de alergie? Nu este ceva usor, intrucat semnele sunt diferite si se pot confunda cu alte tulburari.  

Bebelusul poate avea eczeme, varsaturi, scaune diareice, constipatie, dureri abdominale, crize de urticarie, reflux, refuzul de a manca, inflamarea buzelor si a limbii, piele uscata, dificultati de respiratie, tuse persistenta sau respiratie suieratoare, oboseala, agitatie. Si sa nu mai vorbim, pe termen lung, despre posibilitatea unei stagnari in crestere.  

Este recomandat sa consulti medicul pediatru in cazul aparitiei oricarui simptom mentionat  mai sus! 

In orice caz, atunci cand se depisteaza alergia la proteina din laptele de vaca, se scot din alimentatia sugarului toate produsele lactate, urmand recomandarile medicului in privinta reintroducerii lor. 

In cazuri extreme, prin transferul proteinei din laptele de vaca in laptele matern,poate avea o reactie alergica chiar si un bebelus alaptat a carui mama a consumat produse lactate. 

Mai dificil de depistat este atunci cand alergia nu are aceste simptome specifice, dar are unele simptome care sunt comune altor afectiuni. De exemplu: regurgitarea, plansul exagerat, un somn dificil, rinoree. De retinut si faptul ca nu toate simptomele apar imediat dupa masa, unele pot sa apara dupa 1-2 zile sau chiar dupa o saptamana, fiind foarte dificil de depistat alergia in aceste cazuri. Insa daca bebelusul tau prezinta oricare dintre simptomele enumerate mai sus, e recomandat sa mergi la doctor pentru un diagnostic corect. 

In ultimul timp, alergia la proteina din laptele de vaca apare mai des la bebelusi, punand parintii in dificultatea de a-l hrani pe cel mic cu produse lactate. O problema majora apare in cazul bebelusilor care nu pot fi alaptati si care au alergie la proteina din lapte de vaca, deoarece in acest caz ei au nevoie de o formula de lapte speciala, pe care doar medicul o poate recomanda. 

Simptome ale alergiei la proteinele din lapte de vaca 

Principalele trei tipuri de simptome care indica prezenta unei alergii la proteinele din laptele de vaca sunt: 

  • La nivel cutanat - Eruptiile, eczemele, inrosirea pielii, tegumente palide la nivelul fetei, sau edeme (tumefieri); 
  • La nivel digestiv - Prezenta regurgitatiilor, a constipatiei, a diareei cronice (la nou nascuti) si a durerii abdominale (la copiii mici); 
  • La nivel respirator: (20-30% din cazurile existente): respiratie suieratoare, astm, dificultate la respiratie. 

Din fericire, o reactie anafilactica apare mult mai rar, (perturbare majora a circulatiei sanguine combinata cu o scadere subita a tensiunii arteriale), situatie ce necesita spitalizare in regim de urgenta.  

Pentru a se confirma suspiciunile medicului, cel mic va trebui sa efectueze un set complet de teste pentru depistarea alergiilor. Medicul specialist va realiza o serie de teste la nivelul pielii (cu reactii imediate) sau eventual va folosi un test pe baza de plasturi ori un test de provocare pentru a evidentia prezenta alergiei in timpul digestiei si va realiza o comparatie incrucisata cu datele obtinute de la analizele de sange efectuate anterior. 

Alergia la proteinele din lapte este genetica? 

Unul dintre parinti, fratele sau sora, pot prezenta alergie la laptele de vaca, dar asta nu inseamna ca nou-nascutul va mosteni neaparat acelasi tip de alergie. Acestea fiind spuse, alergiile alimentare apar mai des in familiile care prezinta un istoric de astfel de alergii 

Alimente recomandate in cazul alergiei la proteinele din lapte 

Diagnosticul a fost confirmat: bebelusul tau sufera de alergie la proteinele din laptele de vaca. Intrucat tratamentul necesita eliminarea in totalitate a acestui ingredient sub toate formele in care se regaseste acesta din dieta celui mic, probabil te intrebi ce alimentele poti sa ii introduci in alimentatie. Bineinteles ca vei urma sfatul medicului specialist! 

Ce trebuie sa faci in cazul in care bebelusul tau are alergie la proteinele din lapte? 

In primul rand, in cazul in care alaptezi, iti revine sarcina sa elimini toate produsele lactate din dieta pe care o urmezi, intrucat unele proteine din laptele de vaca pot trece in laptele matern. In cazul in care bebelusul nu poate fi alaptat, medicul iti va recomanda cea mai buna solutie de alimentatie pentru nevoile bebelusului tau.  

In al doilea rand, va trebui  sa citesti toate etichetele pentru a detecta si cea mai mica urma de proteina din lapte de vaca in alimentele pe care le cumperi. Termenii cel mai frecvent utilizati sunt: lapte praf, cazeina, caseinat, beta-lactoglobulina, lactalbumina, zer etc. (fara ca lista mentionata sa aiba un caracter exhaustiv). Antreneaza-ti ochii pentru a depista toti acesti termeni, care trebuie sa apara evidentiati pe ambalajul produselor. 

Chiar daca existenta unei alergii la laptele de vaca va complica modul in care iti hranesti bebelusul, medicul alergolog impreuna cu un medic specialist pediatru vor putea sa iti ofere recomandarile de care ai nevoie si te vor ajuta pe tot parcursul procesului de dezvoltare, cu privire la nutritia bebelusului. 

Anticorpii din laptele  matern  constituie cea mai buna forma de preventie in lupta impotriva alergiilor alimentare. Conform OMS, pentru obtinerea unui efect optim in planul preventiei, ar trebui sa iti alaptezi bebelusul exclusiv timp de cel putin sase luni, iar apoi in paralel cu alimentatia complementara, pana la 2 ani si dupa. 

View details Alergie la lapte de vaca la bebelusi
Alergia bebelusului la laptele de vaca
Articol
de la nastere

Alergie la lapte de vaca la bebelusi

Bebelusul tau nu se simte bine dupa ce serveste orice produs lactat? Atunci este posibil sa fie alergic la laptele de vaca. Ti-ar placea sa afli mai multe detalii in legatura cu acest subiect?

4 minute citit

View details Planificator de mese
planificator-de-mese

Planificator de mese

Te ajuta sa organizezi mai bine mesele pe care le oferi micutului tau.
View details Retete diversificare
modernparenting_babysfirstfoodskit

Retete diversificare

La fel ca si adultii, cei mici au nevoie de alimente care sa le ofere toate grupele de nutrienti si micronutrienti: proteine, grasimi, carbohidrati, dar si de vitamine, minerale si enzime. Noi am pregatit o serie de retete pentru micutul tau din care sa te inspiri. Fa primii pasi in inceperea diversificarii. Descopera retetele de mancare pentru bebelusi.
View details Test de alergie
test-de-alergie

Test de alergie

Afla daca micutul tau e predispus la alergii cu testul de alergie de mai jos si afla raspunsul la cele mai frecvente intrebari legate de predispozitia copilului tau la alergie.

Customer reviews

4.6

7 global ratings

Ratings

  • 5 star
    6
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    1
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Ce lapte este potrivit pentru copilul tau?
Articol
Ce lapte este potrivit pentru copilul tau

Ce lapte este potrivit pentru copilul tau?

In primele luni de viata este simplu sa ii asiguri copilului tau o alimentatie sanatoasa: prin alaptare, bebelusul primeste toti nutrienitii de care are nevoie, in cantitatile potrivite, bineintele

2 minute citit

View details Cat mananca un bebelus in functie de varsta?
Articol
Cat mananca bebe in functie de varsta

Cat mananca un bebelus in functie de varsta?

Cum bebelusul tau nu vorbeste inca, iti este greu sa-ti dai seama, printre lacrimi si zambete, daca ii e foame sau daca s-a saturat. Cum poti sa-i descifrezi comportamentul?

5 minute citit

View details Mofturos cu mancarea? Nu esti singura
Articol
Mofturos cu mancarea? Nu esti singur

Mofturos cu mancarea? Nu esti singura

Doi factori ar putea contribui la mofturile bebelusului tau: mediul in care se afla si, bineinteles, mancarea. Sunt multe lucruri pe care le poti face!

3 minute citit

View details Absortia fierului din alimente la bebe
Articol
Absortia fierului din alimente la bebe

Absortia fierului din alimente la bebe

Sigur ai auzit de multe ori, cat de important este sa te asiguri ca bebelusul tau primeste cantitatile adecvate de micronutrienti in fiecare zi, in special cantitatea de fier, pentru a avea o crest

2 minute citit

View details Deficientele nutritionale ale copiilor de varsta mica
Articol
deficientele nutritionale ale copiilor de varsta mica

Deficientele nutritionale ale copiilor de varsta mica

Pentru a creste sanatosi, copiii au nevoie de o alimentatie echilibrata, care sa le asigure zilnic toti nutrientii de care au nevoie.

4 minute citit

View details Cereale pentru bebelusi
Articol
cereale pentru bebelusi

Cereale pentru bebelusi

Te intrebi daca cerealele pentru sugari ajuta bebelusii sa creasca? Sau poate te intrebi daca ii ajuta sa aiba un somn linistit? Sau te intrebi ce tip de cereale este potrivit bebelusului tau?

3 minute citit

View details Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici
Articol
Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici

Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici

Un start bun in viata pentru bebelusul tau inseamna nu doar dragoste neconditionata si un mediu potrivit pentru a creste si a se dezvolta, ci inseamna si o alimentatie adecvata, potrivita varstei l

4 minute citit

View details Tranzitia catre o noua formula de lapte se face gradual
Articol
tranzitia catre o noua formula de lapte

Tranzitia catre o noua formula de lapte se face gradual

Trecerea de la o formula de lapte la alta nu este un motiv de ingrijorare.

3 minute citit

View details Rolul diversificarii in dezvoltarea cognitiva
Articol
Rolul diversificarii in dezvoltarea cognitiva

Rolul diversificarii in dezvoltarea cognitiva

Diversitatea alimentelor si diversificarea favorizeaza in general dezvoltarea cognitiva normala precum si invatarea.

2 minute citit

View details Ajuta-l pe cel mic sa descopere alimente noi
Articol
ajuta-l pe cel mic sa descopere alimente noi

Ajuta-l pe cel mic sa descopere alimente noi

Nu fa presiuni prea mari asupra copiilor sa manance, dar nu renunta daca refuza sa manance legumele verzi! Cateodata este nevoie chiar si de 8 incercari pentru ca ei sa accepte un anumit aliment.

1 minut citit

View details Pregatirea corecta a cerealelor pentru sugari
Articol
Pregatirea corecta a cerealelor pentru sugari

Pregatirea corecta a cerealelor pentru sugari

Dupa primele 6 luni, incepe etapa diversificarii sau etapa alimentatiei complementare, asa cum a fost definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in 2002.

4 minute citit

View details Laptele pentru copii de varsta mica
Articol
lapte pentru copii de varsta mica

Laptele pentru copii de varsta mica

Hranirea copilului este una dintre cele mai mari responsabilitati ale proaspetilor parinti.

3 minute citit

View details Copilul meu si cele patru mese pe zi
Articol
copilul meu si cele patru mese pe zi

Copilul meu si cele patru mese pe zi

Copilul meu serveste cele patru mese pe zi, la fel ca un om mare. Descopera o sumedenie de gusturi noi. Cum pot fi sigura ca mesele sale sunt ceea ce trebuie sa primeasca?

4 minute citit

View details Diversificarea alimentatiei la bebelusi
Articol
mazare si spanac fiert

Diversificarea alimentatiei la bebelusi

Odata cu introducerea treptata a alimentelor „solide”, bebelusul tau va descoperi un intreg univers de arome si texturi noi.

10 minute citit

View details Bebelusul nu mananca - Ce faci cand bebe refuza sa manance?
Articol
Ce faci cand copilul refuza sa manance

Bebelusul nu mananca - Ce faci cand bebe refuza sa manance?

Toti parintii isi doresc un copil sanatos. Ne e frica de copiii care nu mananca, pentru ca acest lucru genereaza griji si vinovatii: de ce nu mananca? Sunt eu (mama) de vina? Ce pot sa fac?

3 minute citit

View details Dezvoltarea gustului la bebelusi
Articol
Dezvoltarea gustului la bebelusi

Dezvoltarea gustului la bebelusi

Aparent, nou nascutii prefera alimentele dulci si savuroase iar gusturile acestora sunt determinate inca de pe vreme cand se afla in pantecele mamei, in vreme ce papilele gustative incep sa se dezv

5 minute citit

View details Puterea exemplului in alimentatia copiilor
Articol
Puterea exemplului in alimentatia copiilor

Puterea exemplului in alimentatia copiilor

Inca de la o varsta foarte frageda, copilul are tendinta de a copia comportamentul parintilor, in toate aspectele vietii de zi cu zi.

3 minute citit

View details Meniul zilnic al bebelusului
Articol
Meniul zilnic al bebelusului

Meniul zilnic al bebelusului

Copilul meu serveste cele patru mese pe zi, la fel ca un om mare. Descopera o sumedenie de gusturi noi. Cum pot fi sigura ca mesele sale sunt ceea ce trebuie sa primeasca?

4 minute citit

View details Beneficiile alaptarii pe termen lung
Articol
Beneficiile alaptarii pe termen lung

Beneficiile alaptarii pe termen lung

Fiecare mama isi doreste ce este mai bun pentru copilul ei, iar unul dintre lucrurile importante in primele zile de viata ale bebelusului este alaptarea.

3 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.