Zaharul in alimentatia copiilor
O alimentatie sanatoasa asigura cresterea si dezvoltarea copiilor fara deficiente. Meniul zilnic al copiilor trebuie sa includa proteine, carbohidrati (glucide), lipide, vitamine, minerale si enzime, din alimente proaspete, cat mai putin procesate.
Energia de care dau dovada copiii vine in primul rand din carbohidrati, iar o dieta sanatoasa presupune ca din totalul caloriilor consumate intr-o zi, 50-60% sa provina din carbohidrati.
Cum se obtine aceasta energie?
Glucidele se formeaza in plante: dioxidul de carbon din aer se combina cu apa si se formeaza astfel glucidele, prin procesul de fotosinteza. De aceea, toate plantele - cereale, legume, fructe contin glucide.
Zaharul este un aliment obținut din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr si alte plante, cu un conținut mare de zaharoza (un dizaharid solid, alb, cristalin).
Zaharul face parte din categoria carbohidrati, cum ar fi monozaharide, dizaharide sau oligozaharide. Monozaharidele sunt numite zaharuri simple, cel mai important dintre ele fiind glucoza. Prin arderea/consumarea unui gram de zahar se produc 4.1 kcal.
Atunci cand corpul nostru primeste o cantitate prea mare de zahar, glucoza este stocata in muschi sub forma de glicogen, ducand astfel in timp la ingrasare. Celulele corpului nostru pot folosi ca sursa de energie directa glucoza, dar pot folosi si acizii grasi pentru producerea de energie. Insa sursa principala si la indemana pentru energie este glucoza.
Glucoza si fructoza (zaharul din fructe), consumate in exces, pot afecta ficatul (generand boala numita ficat gras), crescand riscul de diabet si de boli cardiovasculare.
Cand se ajunge totusi la exagerare?
Copiii au nevoie de zahar pentru energie, insa atentie in ce cantitati primeste si din ce surse. Zaharurile naturale se gasesc in fructe, legume si lapte. Copiii prefera gustul dulce, de aceea imediat ce vor gusta fructele, acestea vor deveni preferatele lor, pe langa lapte.
Cand vine vorba de zaharul adaugat, cantitatea maxima recomandata pentru consum nu ar trebui sa depaseasca 5% din necesarul zilnic caloric.
Care este cantitatea maxima de zahar pe care o pot consuma copiii intr-o zi?
- Copii intre 4-6 ani: 19 g, 5 lingurite;
- Copii intre 7-10 ani: 24 g, 6 lingurite;
- Peste 11 ani: 30 g, 7 lingurite;
Cele mai concentrate in zahar sunt bauturile, sucurile acidulate, care pot contine pana la 9 lingurite de zahar. Asadar, atentie si la alte dulciuri concentrate precum bomboanele, prajiturile, biscuitii sau ciocolata.
Oferiti-le copiilor pe post de gustari dulci: fructe, iaurt cu bucatele mici de fructe taiate si scortisoara, crema de branza cu fructe sau alte dulciuri care nu au un continut foarte mare de zahar.
Surse
https://ro.wikipedia.org/wiki/Zah%C4%83r
sugarscience.ucsf.edu/sugar-metabolism.html#.WZS486wjGig
bbcgoodfood.com/howto/guide/children-and-sugar-how-bad-it
Articole similare