MyFeed Personalized Content
de la 6 luni
Articol
Adauga acest post la favorite

10 sfaturi pentru un stomacel linistit

Fiecare mama doreste ca bebelusul ei sa fie fericit. In primele luni de viata, stim ca focusul nostru cel mai mare se pune pe alimentatie: cat mananca bebe, cand mananca sau de ce nu mananca? Ne facem griji daca nu vrea sa manance anumite alimente, daca mananca prea putin la o masa, etc.

4 minute citit Mar. 4, 2024

Pentru ca bebelusul tau sa aiba un stomacel linistit iata ce poti face:

1. Tine-l in brate atat cat are nevoie

Chiar daca ai de facut treaba in casa sau ai nevoie sa iesi in oras la piata sau sa iti platesti facturile, ia-l pe bebe cu tine in sling sau manduca (port-bebe) daca este posibil. Apropierea fizica reduce stresul, ceea ce va avea un efect pozitiv si asupra stomacelului sau.

 

2. Stabileste o rutina si straduieste-te sa o respecti

Se stie ca atunci cand au un program, cand toate activitatile sunt predictibile, copiii se obisnuiesc cu rutina lor si sunt mai usor de gestionat. Faptul ca lucrurile se intampla intr-o anumita ordine, le confera siguranta intr-o lume in care ei nu detin controlul.

 

3. Stabileste ore de masa fixe

In felul acesta, stomacul lui se obisnuieste cu un program de masa si nu va mai cere de mancare haotic. Este mai usor si pentru tine sa te poti organiza cu mesele si cu iesirile in parc. In plus, in acest fel ii creezi rutine sanatoase de alimentatie.

 

4. Respecta combinarea sanatoasa a alimentelor

Evita acele combinatii care pot genera dureri de burta, balonare sau stare de rau, respectand distanta corecta intre mese si gustari. In acest fel se respecta si timpii de digestie pentru fiecare aliment in parte si eviti balonarile sau proasta absorbtie a nutrientilor.

 

5. Un copil odihnit are un stomac linistit

La fel ca si adultii, si copiii au nevoie de un somn odihnitor si suficient. Daca nu a dormit bine sau suficient, bebelusul va fi nervos si mesele vor fi agitate, ceea ce ii poate crea disconfort.

 

parinte-in-felul-tau

6. Evita alimentele care stii ca pot sa-i creeze disconfort

Se stie ca fasolea boabe fiarta sau varza fiarta genereaza balonare la marea majoritate a oamenilor, asadar ar fi o idee buna sa le eviti in primii ani de viata ai copilului tau. Testeaza reactia bebelusului si la ceapa, usturoi sau alte condimente si vezi ce-i place si ce nu-i face bine.

 

7. Evita alimentele nesanatoase

Evita alimentele nesanatoase, fast-food, cartofii prajiti sau alte alimente prajite, prea sarate sau cu prea mult zahar (bauturi carbogazoase, dulciuri, etc).

 

8. Asigura un mediu calm si linistit pentru masa

O masa luata in armonie si stare de bine va avea un efect benefic asupra digestiei. Starea psihica influenteaza starea din corpul fizic. Introdu rutine inainte de masa: ne spalam pe maini impreuna cantand un cantecel, pregatim masa impreuna. Poti face orice crezi ca ajuta la crearea unui mediu placut.

 

9. Evita sa-i oferi gustari la locul de joaca

Uneori este mai usor pentru noi sa-i oferim gustarea la locul de joaca, in parc. Insa agitatia de la locul de joaca nu este tocmai un mediu prielnic pentru luarea mesei. In plus, bebelusul va fi agitat pentru ca si el, la randul lui, va dori sa mearga la joaca si atunci se va grabi sa termine repede. Ca sa nu mai spunem de situatiile in care copiii iau o imbucatura si o zbughesc la joaca, se dau pe tobogan si apoi se intorc la mamici la bancuta ca sa mai ia o imbucatura. In afara de pericolul de inecare cu mancare, nu este deloc sanatos sa mestece in timp ce incearca sa se catere pe ceva sau alearga.

 

10. Cantitati suficiente, mancare variata si apetisanta la ore potrivite

Afla care sunt cantitatile de macare recomandate de medici pentru varsta copilului tau astfel incat sa nu ai tendinta de a-l indopa atunci cand nu este cazul. Gateste mancare proaspata si variata, ofera-i periodic alimente noi, retete noi, ca sa-i poti asigura nutrientii necesari. Nu uita ca masa de seara sa se serveasca cu ceva timp inainte de culcare, pentru a nu adormi cu burtica prea plina.

 

O masa pregatita cu dragoste si luata intr-un mediu armnios il va ajuta pe copil sa aiba amintiri placute despre orele de masa petrecute in familie. Atitudinea fata de mancare este foarte importanta si se cladeste in primii ani de viata. Te sfatuim sa-i creezi amintiri placute despre masa luata in familie!

 

Rate this article

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.