MyFeed Personalized Content
de la 6 luni
Articol
Adauga acest post la favorite

Ce faci cand cel mic viseaza urat?

"De regula, cel mic adoarme in doar cateva minute, dar in ultimul timp se tot trezeste in toiul noptii tipand si imi vine din ce in ce mai greu sa-l linistesc. Mi-ar prinde bine niste sfaturi, deoarece simt ca am inceput sa fiu foarte nelinistita."

4 minute citit Feb. 28, 2024

Daca de ceva timp noptile ti-au fost intrerupte de plansetele bebelusului, n-ai altceva de facut decat sa rezisti cu eroism! Este doar o faza normala si temporara, prin care trec majoritatea copiilor cu varste intre 6 luni si 5-6 ani. Aceste „tulburari” de somn sunt esentiale pentru echilibrul mental si emotional al bebelusului tau. Sfatul nostru este sa intelegi si sa stii sa te descurci atunci cand vine vorba de cosmaruri si pavor nocturn.

 

Cosmarurile. Ajutor, ataca monstrii!

De regula, cosmarurile incep sa apara in jurul varstei de 3 ani si isi pastreaza frecventa pana la varsta de 5 ani. Cosmarurile apar spre sfarsitului somnului, in timpul fazei de somn REM.

Dragoni, monstri, stafii…o sumedenie de creaturi infricosatoare care vin sa ia in stapanire noaptea copilului tau. Este ceva normal la aceasta varsta: cosmarurile redau temerile pe care le au cei mici. Poate ca au privit un desen animat care prezenta un catel rautacios sau poate ca au citit o carte despre nu stiu ce vrajitoare, iar asta poate constitui un motiv pentru ca aceste personaje sa se intoarca si sa le bantuie somnul! Prin cosmaruri, cei mici isi exprima de asemenea si frustrarile pe care le resimt, sentimentele de tristete si anxietate. Cosmarurile reprezinta o etapa normala de dezvoltare, care le construieste ratiunea.

„Si cum sa ma descurc intr-o asemenea situatie?” Linistindu-ti bebelusul, bineinteles! Nu dramatiza teama pe care o exprima cel mic, dar nici nu o ignora. Explica-i pur si simplu ca monstrii nu exista. Odata asigurat in acest sens, cel mic se va culca linistit la loc. Discuta a doua zi despre cartea sau desenul care ti-a speriat copilul. Cititi din nou cartea sau priviti din nou desenul animat impreuna, pentru ca tu sa-ti ajuti copilul sa-si depaseasca teama.

 

Pavorul nocturn: impresionant, dar inofensiv

Pavorul nocturn difera de cosmar, intrucat acesta se produce destul de devreme pe timpul noptii, in timpul fazei de somn non – REM; si are loc de regula in randul copiilor cu varste cuprinse intre patru si opt ani. Spre deosebire de cosmar, in timpul pavorului nocturn, cei mici nu se trezesc. Acestia stau drepti in pat, cu ochii larg deschisi si tipand, anxiosi, transpirand, dar totusi dorm! Este o imagine formidabila, dar n-are niciun rost sa-l trezesti pe copil din aceasta stare de pavor nocturn, intrucat acesta nu va intelege de ce faci acest lucru. Astfel de episoade dureaza de regula doar cateva minute, iar de cele mai multe ori cei mici se linistesc singuri, fara a fi nevoie sa intervii. A doua zi nici nu-si mai amintesc ce s-a intamplat!

O posibila cauza a pavorului nocturn este lipsa somnului. Aceste episoade nocturne de plans le permit de asemenea celor mici sa-si exprime nelinistea sau anxietatea in legatura cu noile evenimente din viata lor: mersul la scoala, venirea pe lume a unui nou frate sau a unei noi surori etc.

In cazul in care pavorul nocturn are la baza lipsa somnului, ar fi o ideea buna sa iei in calcul să-l culci pe cel mic mai devreme sau sa prelungesti durata puiului de somn de dupa-amiaza. Asigura-te ca cel mic nu merge prea tarziu la culcare, astfel incat sa nu-i dai peste cap rutina cu privire la somn. Daca pavorul nocturn continua, consulta un medic pediatru, care iti poate oferi mai multe sfaturi cu privire la acest subiect.

parinte-in-felul-tau

 

Ce-ar putea ajuta?

Exista mai multe lucruri pe care le poti face pentru a iti asigura nopti mai linistite.

  • Amplaseaza o lampa cu lumina de noapte in dormitor. Astfel, cel mic se va simti mult mai in siguranta pe timpul noptii;
  • Lasa usa intredeschisa pentru a permite patrunderea unei lumini blande dinspre hol. Astfel, cel mic nu va fi complet indepartat de lume si se va simti mult mai linistit;
  • Rutina de culcare, o „inspectie” rapida a camerei, un cantec de noapte buna sau o poveste urmata de o imbratisare calda pot de asemenea facilita somnul linistit, dar nu uita ca trebuie sa iti lasi copilul sa adoarma singur;
  • Jucaria preferata a celui mic ii poate pune pe fuga si pe cei mai rai monstri.

Daca cel mic resimte inca nevoia de protectie si de calmare, il poti lua cu tine in pat. Cu toate acestea, astfel de episoade trebuie sa se petreaca numai cu rare ocazii, pret de doar cateva minute de fiecare data. Apoi, cel mic trebuie sa se intoarca la el in camera!

Rate this article

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.