De ce plang bebelusii si ce e de facut?
Nou-nascutii folosesc plansul ca un mijloc de exprimare. Este dificil sa deduci de fiecare data ce vrea bebelusul tau sa iti comunice. In cele ce urmeaza, noi iti spunem ce semnificatii ar putea avea manifestarile puiului tau si cum il poti calma.
Pentru un bebelus, plansul este un mod de a comunica si de a se exprima. Pe aceasta cale, el te va anunta cand ii este foame, cand este obosit sau cand se plictiseste. Totusi, acest prim limbaj este greu de descifrat la inceput. Iata cateva indicii care te vor ajuta sa intelegi de ce plâng bebelușii.
Ce incearca sa iti comunice atunci cand plange?
Un bebelus vine pe lume plangand. Aceasta reactie este naturala: in contact cu aerul, plamanii sai incep sa functioneze. Mai apoi, in primele saptamani de viata, plansul nou-nascutului, chiar daca uneori greu de suportat, e dovada unui „instinct vital”, a faptului ca este treaz si in forma. La un nou-nascut, spre deosebire de adulti, plansul nu este neaparat un semn ca este trist sau suparat. Acesta ii permite sa comunice cu lumea exterioara si sa dea de stire, cui vrea sa-l asculte, ca are nevoie de ceva: o mangaiere, o prezenta sau poate vrea sa spuna ca ii este foame sau ca il supara dintii sau burta. Uneori poate chiar vrea sa-si arate supararea pentru ca nu a fost bine inteles. In toate aceste cazuri, plansul il descarca si-l detensioneaza.
Cel mai important, atunci cand bebelusul plange, este sa mergi la el. Pe langa orice altceva, el exprima, in primul rand, o nevoie de atentie, deci trebuie sa-i arati ca te ocupi de el. Fii linistita, asta nu il va transforma intr-un copil capricios! Dimpotriva, vazand ca se poate baza pe tine il va ajuta sa perceapa lumea intr-o nota de mai multa siguranta. Adica, mai pe scurt, il va ajuta sa se dezvolte normal.
Lacrimi de crocodil sau de suferinta?
Singura problema ramane cum deosebim plansul unui copil care sufera de vreo durere sau boala, de cel al unui copil sanatos. Din pacate, nu exista instructiuni de folosire livrate impreuna cu copilul, asa ca va trebui sa inveti din experienta de zi cu zi pana cand, dupa cateva saptamani, vei reusi sa deosebesti foarte repede un planset de foame sau de somn, de cel al unui scutecel prea umed.
Dar, pana vei capata aceasta experienta, cateva sfaturi te pot ajuta: plansul nu prea poate exprima ceva grav daca bebelusul se calmeaza atunci cand il iei in brate si reincepe sa planga imediat dupa ce-l pui jos.
Evident, daca situatia devine o obisnuinta, atunci poate deveni o problema si va trebui sa-i explici: „Scumpul meu, mama o sa te lase singurel pentru cateva momente, in patut, chiar daca o sa plangi un pic, pentru ca trebuie sa mearga sa faca un dus. O sa vezi ce frumos miroase dupa si o sa-ti placa sa iesiti la o plimbare impreuna!”
Plansul in primele luni este foarte adesea legat de colici. Durerile de burtica ale bebelusului sunt greu de suportat si nu e mereu usor sa il calmezi, chiar daca il iei in brate.
Cateva trucuri pentru a-l (si a te) calma
Cand bebe incepe sa planga, primul impuls este sa descoperim cauza, pentru a o putea inlatura. Evident, nu este mereu atat de usor pe cat ar parea. Fa un tur rapid al problemelor si incearca cateva solutii: o mangaiere, un pui de somn, o jucarie pentru bebelusi care sa-i distraga atentia. Si daca, totusi, nimic nu functioneaza?
Nu te panica si nu ramane in casa, singura cu copilul. Iesiti la plimbare! Plimbatul in carucior sau chiar cu masina are efecte foarte linistitoare asupra bebelusului.
Si nu-l uita pe tata! Chiar daca, revenit de la serviciu, este obosit, da-i si lui in grija copilul, macar cat timp iei o gura de aer singura sau te vezi cu vreo prietena. Vei vedea cum, chiar daca va fi putin ingrijorat la inceput de aceasta responsabilitate (si tu, sa recunoastem), va ajunge repede sa aprecieze aceste momente unice in care se poate bucura singur de copilul sau.
Articole similare