ghidul tau pentru introducerea alimentelor solide

Ghidul tau pentru introducerea alimentelor solide in alimentatia bebelusului

6-12 luni
Articol
Aug 19, 2024
7 minute

Felicitari pentru ca ai ajuns la aceasta etapa si acum bucura-te de hranirea copilului tau pentru prima data cu alte alimente decat laptele. Introducerea alimentelor solide este o etapa noua si fascinanta in dezvoltarea alimentara a copilului tau, insa de multe ori aceasta etapa vine cu mai multe probleme. 
S-ar putea sa te intrebi ce alimente solide se recomanda, cand iti dai seama ca bebelusul tau este pregatit si cum sa incepi efectiv. Indicatiile ce urmeaza te vor ajuta sa parcurgi aceasta etapa de trecere la alimente solide.

Nutritie echilibrata pentru burtici mici

Dupa varsta de sase luni, pe langa alimentatia la san, copiii au nevoie de alimente suplimentare pentru a creste si a se dezvolta. Intrucat stomacul acestora este inca mic, aceste alimente trebuie sa fie nutritive. Fierul este unul dintre cei mai importanti nutrienti pentru copii la aceasta varsta, prin urmare, primele alimente introduse trebuie sa fie bogate in fier. Carnea este o sursa extraordinara de fier recomandata ca unul din primele alimente pentru copilul tau. 

Cerealele imbogatite pentru sugari ofera si ele alimente bogate in nutrienti pentru un stomac mic . Acestea sunt create pentru a oferi nutrientii importanti in portii mici, fiind ideale pentru un stomac mic, in care nu poate sa incapa multa mancare la o singura servire. Cerealele pentru sugari sunt usor de digerat si sunt imbogatite cu fier, devenind o optiune potrivita pentru prima gustare a alimentelor solide.

Incepe cu o consistenta mai subtire si apoi continua cu texturi mai groase pe masura ce copilul tau se obisnuieste sa manance cu lingura. Acest lucru te va face sa tii pasul cu dezvoltarea obiceiurilor alimentare. Introducerea unor texturi si gusturi noi la timpul potrivit este importanta pentru stabilirea unor obiceiuri alimentare sanatoase pentru tot restul vietii.

Cum stiu ca este pregatit?

Copiii mici trebuie sa isi dezvolte abilitatile de miscare a alimentelor in gura si de inghitire a acestora; la sase luni, copilul tau isi va dezvolta abilitatile motorii necesare pentru a sta in sezut in timp ce mananca, pentru a lua mancarea din lingura si va putea sa isi intoarca capul cand este satul. 

Verifica aceste etape:

  • Sta in sezut fara ajutor deoarece are controlul asupra partii superioare a corpului sau.
  • Isi intoarce capul in stanga si in dreapta.
  • Isi misca limba in fata si in spate intr-un ritm lent cand apropii o lingurita de buzele lui. Acest lucru ii permite sa isi introduca mancarea in gura si sa o inghita. Poate sa ii ia cateva zile sa se obisnuiasca sa manance din lingurita, dar va invata repede!

Bine de stiut

Atunci cand bebe are aproape sase luni este bine sa vorbesti cu pediatrul tau despre introducerea alimentelor solide.

parinte-in-felul-tau

Optimizarea alimentatiei 

Copilul tau creste rapid si are nevoi alimentare specifice. Cerealele imbogatite pentru copii ofera un mix de vitamine din grupa B, zinc, calciu si fier, toate fiind foarte importante pentru o dezvoltare normala. Alimentatia cu cereale imbogatite cu fier poate fi o parte importanta a regimului alimentar al copilului tau pana la varsta de doi ani.

Pregatirea terenului pentru primul sau gust 

Iata cateva sfaturi pentru a-ti pregati copilul pentru prima lingura de mancare pentru copiii:
 

  • Ia-ti timp. Alege ora zilei cand nu te grabesti.
  • Alege lingura potrivita. Foloseste o lingurita mica de copil care protejeaza gingiile copilului.
  • Aseaza copilul cu spatele drept pe un scaun inalt, asigurandu-te ca tine capul drept si nu inclinat pe spate
  • Lasa copilul sa exploreze. Pune o masura de piure sau de cereale in tavita de la scaunelul copilului, astfel incat sa se poata juca si familiariza cu textura acestora. Lasa-l sa exploreze si sa miroase mancarea. Va fi atat distractie, cat si dezordine! Pastreaza-ti simtul umorului si aparatul de fotografiat la indemana.
  • Prima lingura! Stai cu fata spre copilul tau si tine lingura pe jumatate plina la distanta de 30 cm de fata acestuia. Capteaza-i atentia si ridica lingura pana la gura lui. Pentru prima lingura, incearca sa pui un pic de mancare pe buza copilului. Daca raspunde la primul gust, mai pune-i o lingura cand deschide gura. Hraneste copilul incet sau rapid in functie de dorinta acestuia si urmareste daca este satul. Tine doar de experienta!
  • Incearca din nou! Sa nu fii surprinsa daca primele linguri vin inapoi spre tine! Este un reflex natural. Daca copilul tau pare nemultumit de experienta, renunta pentru moment si incearca mai tarziu

Sfaturi pentru introducerea cerealelor imbogatite cu fier

  • Incepe cu cerealele de orez sau de ovaz. Daca nu apare nici o reactie, incearca apoi si cerealele de orz. Daca incepi cu un singur tip de cereale poti sa descoperi eventualele reactii sau sensibilitati pe care le-ar putea avea copilul tau la noile alimente – cum ar fi mancarimea, diareea sau varsaturile.
  • Cerealele gatite nu se vor servi niciodata din biberon, doar cu lingurita, exceptand cazul in care acest lucru este recomandat de pediatru.
  • La introducerea cerealelor se recomanda ca acestea sa fie amestecate cu laptele matern. Apoi continua cu o consistenta mai groasa cand simti ca s-a obisnuit cu textura mai subtire.
  •  Pregateste doar cantitatea pe care crezi ca o va manca. Nu pastra mancarea gatita, arunca restul neconsumat, intrucat in ea se pot dezvolta bacterii.

Introdu rand pe rand cate un nou aliment. Acest lucru te va ajuta sa observi semnele de sensibilitate sau intoleranta, precum mancarimea, diareea, curgerea nasului sau varsaturile. Daca ai suspiciuni cu privire la aparitia unei reactii, opreste alimentatia si discuta cu pediatrul.

O zi din alimentatia sugarului de 7-8 luni 

Acest exemplu a fost creat de dieteticienii nostri pentru a atinge obiectivele alimentare ale unui sugar de 6-7 luni. Copilul tau poate manca mai mult sau mai putin, urmareste mereu semnele care iti indica daca ii este foame sau nu. 


1. Masa de dimineata 

  • Lapte matern (laptele de vaca nu se va da copiilor sub 1 an)

2. Micul dejun

  • 2 linguri de piure de fructe, de piersici sau de pere 
  • 2 linguri de cereale imbogatite cu fier amestecate cu lapte matern 

3. Gustarea de dimineata 

  • Lapte matern

4. Pranz

  • 1/4 de ceasca sau 4 linguri de piure de legume, de morcov
  • 4 linguri de piure de carne 
  • Lapte matern

5. Gustarea de dupa amiaza 

  • Lapte matern

6. Cina

  • 2 linguri de cereale imbogatite cu fier amestecate cu lapte matern 
  • 2 linguri de piure de fructe 
  • Lapte matern 

7. Masa de seara 

  • Lapte matern

 

Alimente pe care este bine sa le amani

Alimentele pentru adulti, precum bauturile indulcite, chipsurile sau biscuitii pot parea un rasfat pentru cel mic, insa din punct de vedere nutritional, acestea nu ofera prea multe. Copiii au nevoie de alimente bogate in nutrienti, care sa ofere elementele necesare in raport cu cantitatea de calorii potrivita varstei.

Mai asteapta cu zaharul si sarea 

Unor copii li se dau snacksuri, chipsuri si bauturi carbogazoase de la varsta de 7-8 luni. Aceste alimente nu sunt potrivite pentru copiii atat de mici, avand riscul ca acestia sa se sature inainte de a manca alimente mai nutritive. Acest lucru de asemenea poate fixa obiceiuri alimentare proaste de la o varsta frageda care pot fi greu de modificat in timp.

Nu oferi bauturi indulcite 

Bauturile indulcite nu ar trebui sa fie introduse in dieta sugarului. Si, datorita continutului mare de zahar al acestora, unii nutritionisti si experti in alimentatie sanatoasa sugereaza ca sucurile de fructe nu ar trebui introduse in primul an de viata. Daca alegi sa ii dai suc, poti sa incepi dupa sase luni, dandu-i sa bea suc dintr-o ceasca pentru a introduce gusturi noi. Sa nu ii dai suc din sticla. Incepe cu 30 pana la 60 ml pe zi. Da-i copilului tau doar suc in proportie de 100% natural, nu bauturi dizolvate sau alte tipuri de bauturi amestecate care pot contine indulcitori. 

Mai asteapta cu laptele de vaca 

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca sugarii sa fie alimentati la san in primul an de viata. Mai exact se recomanda alaptrea exclusiva pana la 6 luni si continuarea alaptarii si dupa aceasta varsta, in paralel cu diversificarea, cat mai mult timp posibil. Acest lucru este necesar pentru a oferi toti nutrientii in alimentatia copilului. Laptele de vaca nu este recomandat pentru un copil mai mic de un an. 

Mai asteapta cu mierea 

Mierea neprocesata si neverificata microbiologic poate contine spori de Clostridium botulinum care poate provoca grave probleme de sanatate. Chiar si in cantitati mici, mierea nesecurizata microbiologic poate fi periculoasa pentru un copil mai mic de 12 luni.

Prevenirea inecatului 

Copilul tau va incepe cu alimente transformate intr-un piure fin, va continua cu un piure mai gros si apoi va trece la bucati fine de alimente. Poti crede ca este pregatit pentru a face fata la mai mult, insa sa nu iti hranesti copilul, pana la varsta de 4 ani sau mai mult, cu alimente care au potential mare de inecare.

infografic cu planificarea meniului pentru copii de 6-8 luni

Customer reviews

3.7

7 global ratings

Ratings

  • 5 star
    4
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    3
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Diversificarea alimentatiei la bebelusi
Articol
mazare si spanac fiert

Diversificarea alimentatiei la bebelusi

Odata cu introducerea treptata a alimentelor „solide”, bebelusul tau va descoperi un intreg univers de arome si texturi noi.

10 minute citit

View details Ajuta-l pe cel mic sa descopere alimente noi
Articol
ajuta-l pe cel mic sa descopere alimente noi

Ajuta-l pe cel mic sa descopere alimente noi

Nu fa presiuni prea mari asupra copiilor sa manance, dar nu renunta daca refuza sa manance legumele verzi! Cateodata este nevoie chiar si de 8 incercari pentru ca ei sa accepte un anumit aliment.

1 minut citit

View details Totul despre alergiile alimentare la copii
Articol
Totul despre alergiile alimentare la copii

Totul despre alergiile alimentare la copii

Un numar din ce in ce mai mare de copiii pe care ii intalnesc sufera de o anumita alergie alimentara sau intoleranta de un anumit fel.

5 minute citit

View details Felul in care copiii mici sunt hraniti poate fi la fel de important ca alimentele oferite
Articol
hranirea copilului

Felul in care copiii mici sunt hraniti poate fi la fel de important ca alimentele oferite

Felul in care copiii mici sunt hraniti poate fi la fel de important ca alimentele oferite.

1 minut citit

View details Importanta ajustarii alimentatiei copilului in functie de varsta si rolul ei
Articol
Importanta ajustarii alimentatiei copilului

Importanta ajustarii alimentatiei copilului in functie de varsta si rolul ei

Copiii au nevoie de o alimentatie sanatoasa pentru a-si asigura necesarul de nutrienti pentru o crestere si dezvoltare armonioasa normala.

22 minute citit

View details Comportamentul alimentar al copilului
Articol
Comportamentul alimentar al copilului

Comportamentul alimentar al copilului

Daca in primele luni bebelusul este hranit exclusiv cu lapte, fie el matern, fie formula de lapte pentru copii de varsta mica, odata cu inceperea diversificarii, in fata copilului se deschide o lum

3 minute citit

View details Care sunt nevoile nutritionale ale copiilor?
Articol
Care sunt nevoile nutritionale ale copiilor

Care sunt nevoile nutritionale ale copiilor?

Dorinta cea mai mare a parintilor este de a le implini copiilor nevoile esentiale de hrana, protectie si iubire.

4 minute citit

View details In primul an de viata, nevoile nutritionale ale unui copil sunt mai mari decat cele ale unui adult
Articol
In primul an de viata, nevoile nutritionale ale unui copil sunt mai mari decat cele ale unui adult

In primul an de viata, nevoile nutritionale ale unui copil sunt mai mari decat cele ale unui adult

In primul an de viata, nevoile nutritionale ale unui copil sunt mai mari decat cele ale unui adult.

1 minut citit

View details Ghid complet: Cerealele in diversificarea la bebelusi
Articol
cerealele_in_alimentatia_bebelusului_-_sfaturi_pentru_o_alimentatie_corecta_01

Ghid complet: Cerealele in diversificarea la bebelusi

Inceputul diversificarii alimentatiei este un moment important atat pentru tine cat si pentru bebelusul tau. Va descoperi arome si texturi noi si neobisnuite pentru el.

7 minute citit

View details Intolerantele alimentare ale copiilor
Articol
intolerantele alimentare ale copiilor

Intolerantele alimentare ale copiilor

Intoleranta alimentara este o stare de disconfort care se manifesta la copii dupa consumul anumitor substante din alimente, deoarece organismul nu este capabil sa digere un anumit aliment sau are o

2 minute citit

View details APLV: Alergia la proteina din laptele de vaca
Articol
alergia la proteina din laptele de vaca

APLV: Alergia la proteina din laptele de vaca

O alergie apare atunci cand sistemul imunitar declanseaza o reactie exagerata de aparare la o substanta introdusa in corp, cu intentia de a elimina acea substanta.

2 minute citit

View details Beneficiile alaptarii pe termen lung
Articol
Beneficiile alaptarii pe termen lung

Beneficiile alaptarii pe termen lung

Fiecare mama isi doreste ce este mai bun pentru copilul ei, iar unul dintre lucrurile importante in primele zile de viata ale bebelusului este alaptarea.

3 minute citit

View details Cum stii ca bebe a mancat suficient?
Articol
Cum stii ca bebe a mancat suficient

Cum stii ca bebe a mancat suficient?

Meniul bebelusului tau poate fi extins, putand fi incluse mai multe sortimente de mancare pentru bebelusi.

3 minute citit

View details Fiecare imbucatura conteaza pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului
Articol
Fiecare imbucatura conteaza pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului

Fiecare imbucatura conteaza pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului

Introducerea alimentelor solide in alimentatia copilului tau este un pas important!

4 minute citit

View details Importanta dozarii corecte a cerealelor
Articol
Importanta dozarii corecte a cerealelor

Importanta dozarii corecte a cerealelor

Vezi sfatul specialistilor despre importanta prepararii corecte a portiei de cereale pentru cel mic.

2 minute citit

View details Cat mananca un bebelus in functie de varsta?
Articol
Cat mananca bebe in functie de varsta

Cat mananca un bebelus in functie de varsta?

Cum bebelusul tau nu vorbeste inca, iti este greu sa-ti dai seama, printre lacrimi si zambete, daca ii e foame sau daca s-a saturat. Cum poti sa-i descifrezi comportamentul?

5 minute citit

View details Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici
Articol
Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici

Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici

Un start bun in viata pentru bebelusul tau inseamna nu doar dragoste neconditionata si un mediu potrivit pentru a creste si a se dezvolta, ci inseamna si o alimentatie adecvata, potrivita varstei l

4 minute citit

View details Sunteti pregatiti pentru hranirea copilului cu degetul?
Articol
hranirea bebelusului

Sunteti pregatiti pentru hranirea copilului cu degetul?

In jurul varstei de 8 luni, copilul tau va putea tine in maini si apuca bucatele mici de mancare.

2 minute citit

View details Nutrientii si dezvoltarea cognitiva a copilului
Articol
Nutrientii si dezvoltarea cognitiva a copilului

Nutrientii si dezvoltarea cognitiva a copilului

Exista multe elemente ce joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea sanatoasa a bebelusului tau.

2 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.