Schimbarile vietii de cuplu cand apar copiii
Ai visat la momentul cand tu si sotul tau veti avea un copil iar acum in sfarsit a venit, dar viata voastra de cuplu este afectata? Stii cum sa faci tranzitia de la starea de cuplu fara copii la cea de a fi parinti efectivi ai unui bebelus, fara insa a uita unul de altul?
Nu te nasti parinte dar vei deveni pe parcurs, iar aceasta ocupatie unica este singura care nu se poate invata. Atunci cand vine momentul sa devii mama, sau tata, descoperi un nou rol. Relatia de cuplu in sine are nevoie de o serie de aranjamente si astfel ordinea prioritatilor se schimba, la fel cum se intampla si in cazul dorintelor.
O noua schimbare are loc in viata ta de cuplu atunci cand apare un bebelus in viata ta
Aparitia bebelusului este o experienta care iti schimba viata si asta nu numai pentru ca trebuie sa incepi sa schimbi scutece, sau sa te trezesti in toiul noptii pentru a-l hrani. In acelasi timp, sosirea celui mic scoate la suprafata o serie de sentimente despre care nu aveai habar ca exista si iti trezeste sensibilitatea. Numai traind aceasta experienta poti masura gradul real de transformare.
Si tatal trece printr-o serie de modificari, chiar daca intr-un fel este cam lasat la o parte in timpul primelor saptamani. Poti totusi sa ii inlesnesti preluarea noului lui rol, si anume acela de tata. Prin urmare, este esential sa iti transformi relatia de fuziune pe care o ai cu bebelusul intr-o relatie autentica ce iti va integra relatia de familie in formula de trei: tu, tatal si cel mic. Pentru sfaturi utile in acest sens, viziteaza sectiunea „Tatici”.
Exista o sumedenie de intrebari pentru un viitor parinte: te vei ridica oare la inaltimea asteptarilor? Iti vei iubi oare copilul? Oare chiar exista ideea de instinct matern? Dar despre instinctul patern ce se stie? Astfel de intrebari sunt absolut firesti, dar uneori nu ai nevoie de nimic altceva decat sa iti privesti bebelusul si vei gasi toate raspunsurile pe care le cauti. Pana la urma, cel mic este in realitate cel care te va invata efectiv cum sa fii parinte.
Complementaritate autentica
Este nevoie de doi oameni pentru a avea un copil si in mod ideal este nevoie de doua persoane pentru a-l creste. Imaginea cu familia patriarhala, in care tatal avea autoritate asupra intregii familii dar niciodata nu se implica in activitati precum hranirea sau schimbarea bebelusului, este la mii de ani distanta in trecut. In prezent „Noii tatici" sunt eligibili chiar si pentru concediu de paternitate (inca din 2002), iar asta este o dovada in plus ca rolurile sunt si trebuie sa fie impartite in mod eficient. Iar marea majoritate a tatilor sunt chiar foarte bucurosi sa preia fraiele in noul rol.
Asa ca profita de situatie, bazeaza-te pe sotul tau. Pe timpul noptii, spre exemplu, poti merge cand tu, cand el pentru a verifica ce face bebelusul. Daca tu esti obosita, sotul tau poate prelua activitati precum schimbatul sau baita celui mic. Minunata relatie in trei se cladeste de la o zi la alta.
Cum decurge viata ta de cuplu acum in noua formula de trei?
Atunci cand apare pe lume bebelusul este absolut normal ca toata concentrarea sa fie pe acesta si sa iti neglijezi intr-un fel sau altul partenerul de viata. Cu toate acestea, asigura-te ca toata aceasta situatie nu dureaza foarte mult. Viata ta de cuplu nu va mai fi niciodata la fel, asa ca de ce sa nu profiti de ocazia pe care o ai acum, reinventeaz-o impreuna cu sotul tau!
Bineinteles ca atat tu cat si el dispuneti de mult mai putin timp decat inainte, dar daca se vrea, se poate. Profita si de cea mai mica ocazie sa va faceti unul altuia masaj sau sa va jucati anumite jocuri senzuale. Cand cel mic adoarme in sfarsit, nimic nu merge mai bine decat o baie calda, care sa te destinda. Daca nu mai iesi seara in oras, poti pregati o cina romantica acasa, doar tu si sotul tau urmata de o seara confortabila si eleganta impreuna.
Nu uita sa-i rogi si pe noii bunici sa aiba grija de copil intr-o seara, cu siguranta ca vor fi incantati de idee.
Testimoniale
Inainte ca sotia sa ramana insarcinata, obisnuiam sa-i cumpar lenjerie in mod regulat. Am continuat sa fac asta chiar si pe perioada sarcinii si chiar si atunci cand a venit pe lume Andrei! O gasesc absolut superba si sexy si vreau sa stie si ea acest lucru. - Mihai, tatal lui Andrei
Cel mai bun sfat pe care mi l-a dat mama vreodata: fii mama buna, dar nu uita sa fii si femeie! Coafor, saloane de infrumusetare, yoga, mersul la cumparaturi… tot ceea ce-ti placea sa faci inainte de a o avea pe cea mica trebuie sa continui sa le faci cat mai des cu putinta. - Amalia, mama Laurei
Articole similare