Comunicarea dintre tata si bebe
Bebelusii se pot face intelesi de la o varsta frageda.
Cand iti vorbeste bebelusul, aproape ca intelegi perfect tot ce-ti spune. Ti-au trebuit cateva sughituri, cat i-ai dat celui mic sa suga gandindu-te ca ii este foame, apoi l-ai facut sa rada si i-ai captat foarte tare atentia, chiar inainte de a-l pune la somn.
Cel mic plange. Oare il doare ceva?
La inceput nu puteai face diferenta intre diversele tipuri de planset ale bebelusului, dar in prezent stii exact cand anume este obosit, cand ii este foame sau cand se simte anxios pe timpul noptii. Ai gasit pana si metodele care functioneaza pentru a-l linisti. Vorbesti cu el, ii povestesti tot ce-ai facut pe timpul intregii zile, cum a fost la lucru, ii spui detalii despre viitorul lui promitator sau ii relatezi ultimul meci de fotbal.
Pentru a-l linisti dispui de asemenea si de propriile tale tehnici cum ar fi sa-l scoti la o plimbare in carucior, sau sa-l tii in brate. Functioneaza de fiecare data.
Pentru ca esti un sot model, insisti sa imparti sarcinile cu sotia ta. Cine se trezeste la miezul noptii dupa un cosmar? Tatal! Chiar daca trebuie sa recunosti faptul ca nu intotdeauna iti auzi copilul plangand din prima.
Bebelusul tau si umorul tau debordant
Primele momente deosebite pe care le-ai impartasit cu cel mic au fost zambetele sale. Zambetul reflex, zambetul prietenos, zambetul ghidus, iar apoi, incepand cu varsta de patru luni, fantasticele chicoteli. Ai metode care niciodata nu dau gres atunci cand vrei sa-l faci sa zambeasca: te schimonosesti, il pupi peste tot si canti in mod ridicol dand din maini.
Pui de asemenea in scena si teatrul de papusi si te joci cu el de-a v-ati ascunselea in spatele unei paturi, de cel putin cinci ori si uneori chiar de mai multe ori daca inca mai rade cu pofta.
Tu si bebelusul tau in armonie perfecta
Ai inceput sa-i vorbesti celui mic inca de pe vremea cand era la sotia ta in burta, iar ceea ce se petrece in prezent nu reprezinta decat o continuare a acelor conversatii. Cand te joci cu zornaitoarea, ii vorbesti despre zornaitoare, cand ii pui sosetele in picioare, ii vorbesti despre sosete. Vocea ta il stimuleaza pe cel mic astfel ca ii vorbesti in continuu. Iar el te intelege, la fel cum il intelegi si tu pe el.
In prezent, cunosti toate etapele distincte in materie de limbaj, de la balbaiala caracteristica la mimica si pana la primele cuvinte si expresii. Nu vei uita niciodata momentul cand a spus pentru prima oara „tati”, ba chiar ti-au dat lacrimile. Apoi a venit faza cu „nu” si ca toti parintii si noi i-am facut fata cu brio. I-ai aratat tu lui cine era seful sau, ei bine, macar... ai incercat.
Dat fiindca esti un tata model si ca cel mic te imita in toate, profita la maxim de aceasta situatie pentru a-l invata expresii care sa te faca sa-ti tresalte sufletul de bucurie cand le va repeta in public: "traiasca Arsenal (fie ca esti sau nu suporter) sau chiar " Aud si apoi uit, vad si apoi imi amintesc, fac si apoi inteleg" (un citat din Confucius este intotdeauna bine venit!).
Testimoniale
Mi-aduc aminte ziua cand ne-am intors de la spital, m-am plimbat cu micutul prin jurul casei si i-am prezentat fiecare camera si fiecare obiect care se regasea acolo. Sunt unii care ar putea crede ca am innebunit dar sunt absolut sigur ca celui mic ii place nespus de mult atunci cand ii vorbesc despre tot ce-l inconjoara.
Articole similare