Calatoria cu bebe cu avionul sau masina
Atunci cand iti faci planuri, este o nimica toata sa-l duci pe cel mic intr-o vacanta sau la bunici sau sa se vada cu verii. Dar in realitate, schimbarea scutecelor sau hranirea celui mic in avion, evitarea senzatiei de rau de mers sau linistirea sa din plans in timpul calatoriei cu trenul, sunt cu totul si cu totul alta poveste.
Se stie faptul ca, in general, calatoriile ii dezvolta pe copii si iata de ce iti doresti ca si cel mic sa descopere locuri noi. O vizita de curtoazie nu foarte departe de casa, un weekend cu prietenii aflati in cealalta parte a tarii sau o vacanta in strainatate, cand calatoresti cu cel mic totul se poate transforma foarte rapid intr-o adevarata lupta. Fiecare modalitate de transport are propriile-i avantaje si dezavantaje si trebuie sa tineti cont de acestea atunci cand va ganditi pe care sa o alegeti pentru cel mic.
Alegerea modalitatii corecte de transport
Iata si recomandarile noastre pentru un concediu fara griji:
- Vacanta cu masina iti permite libertate totala cat timp esti pe drum si poti face cate pauze doresti. Cu toate acestea, daca drumul e lung, se poate sa obosesti atat tu. cat si bebelusul si puteti fi amandoi foarte stresati;
- Daca pleci intr-o calatorie cu trenul, ai sansa sa te odihnesti. cu exceptia situatiei in care cel mic plange si trebuie sa faci cu randul sa-l plimbi prin tren ca sa nu-i deranjezi pe ceilalti calatori;
- Daca te deplasezi cu avionul, economisesti timp, dar asteptarea de la aeroport si conditiile de calatorie nu sunt intotdeauna cele mai bune pentru cel mic.
Trebuie sa tii cont de asemenea si de numarul de km pe care ii vei strabate. Daca mergi mai mult de 200 sau 300 de km, trenul reprezinta o alegere mult mai buna decat autoturismul si este si mai putin obositor, atat in ceea ce te priveste, cat si in ceea ce-l priveste pe cel mic.
Mai trebuie sa ai in vedere si cum va fi vremea. Este mult mai intelept sa nu te deplasezi cu autoturismul iarna, sau in timpul unui val de caldura.
Deplasarea cu cel mic nu trebuie sa se realizeze niciodata fara pregatiri prealabile. Indiferent de modalitatea de transport aleasa, va trebui sa anticipezi o serie de lucruri.
Calatoria cu masina
Pentru a te deplasa pe cat posibil cu cat mai putine probleme, ar fi bine sa calatoresti pe timpul noptii, sau cel putin dupa ce bebelusul si-a servit masa. Astfel, cel mic va adormi linistit in scaunul de masina. Vara nu uita de parasolare si evita calatoriile in intervalele orare cand temperaturile sunt foarte ridicate, in special daca nu dispui de aer conditionat.
Nu uita nici de jucaria preferata a celui mic si de o sticla cu apa. Este indicat sa faci opriri regulate, la fiecare doua ore, pentru a lua putin aer si pentru a te dezmorti.
Calatoria cu trenul
Trenul reprezinta cea mai linistita metoda de transport, atata vreme cat cel mic nu incepe sa tipe. Selecteaza mai multe jucarii pe drum, astfel incat acesta sa nu se plictiseasca si pregateste-te sa faci o serie de ture de la un capat la altul al vagonului si pe holurile trenului pentru a-l linisti. Imbraca copilul de-o asa maniera astfel incat sa-l poti schimba cu usurinta, intrucat facilitatile pentru schimbarea scutecelor in trenuri nu sunt intotdeauna foarte practice. Vei putea bineinteles sa-i reincalzesti mancarea in salonul restaurant daca va fi nevoie, dar pentru a evita aceasta necesitate ia cu tine mese ce se pot servi ca atare la temperatura camerei.
Calatoria cu avionul
Teoria spune ca cel mic poate calatori cu avionul inca de la trei saptamani, dar ii poti cere informatii medicului in cazul in care nu esti sigura de asta. Daca cel mic prezinta orice problema la nivelul urechilor, nasului sau al gatului, se prea poate sa primesti recomandari in sensul de a evita calatoria cu avionul. Cand faci rezervarile, asigura-te ca ai mentionat faptul ca vei calatori impreuna cu bebelusul, intrucat se poate sa ti se ofere un loc mai confortabil si spatios. Atat la decolare cat si la aterizare, da-i celui mic sanul sau suzeta pentru a egaliza astfel presiunea de la nivelul urechilor.
Trebuie de asemenea sa te asiguri ca cel mic consuma destule lichide pe perioada zborului. Nu uita de vaccinuri daca te deplasezi in strainatate, mai ales in regiunile tropicale. Verifica sa nu lipseasca nimic inainte de plecare!
Articole esentiale pentru calatorie
- Alimente in formatul specific pentru deplasare care nu necesita refrigerare: borcane sau caserole care se deschid cu usurinta sau care pot fi reincalzite si nu uita linguritele;
- Scutece;
- Servetelele, foarte utile in caz de mici accidente sau atunci cand iti schimbi bebelusul in toaleta, sau in tren sau in avion;
- Imbracaminte de schimb;
- Un pulover sau un cardigan in plus, pentru ca cel mic sa nu raceasca de la aerul conditionat;
- CD-uri sau muzica pentru copii, care sa le distraga atentia in masina;
- O trusa mica de prim ajutor care sa contina tot ceea ce ai putea avea nevoie. Consulta-te cu medicul sau farmacistul in acest sens.
Are nevoie cel mic de pasaport pentru a se deplasa in strainatate?
Articole similare
Foarte de ajutor!