Notiuni de baza despre alaptare
Avand niste notiuni de baza despre laptele matern, alaptare si despre sugari, te va ajuta sa te bucuri de fiecare moment in care iti hranesti si ai grija de bebelusul tau.
Avand niste notiuni de baza despre laptele matern, alaptare si despre sugari, te va ajuta sa te bucuri de fiecare moment in care iti hranesti si ai grija de bebelusul tau.
Schimbarile produse de laptele matern
Colostrul, numit de asemenea si „primul lapte”, are mai multe beneficii decat cred oamenii. Primii stropi de colostru asigura un stimulent pentru dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Fiecare alaptare pentru urmatoarele 3-5 zile va fi bogata in proteine, vitamine, probiotice si acizi grasi speciali, adaptati in mod special pentru un nou-nascut. Colostrul are o culoare galbuie sau crem si este mai dens decat „urmatorul lapte”.
Colostrul se transforma in lapte de tranzitie, care dureaza in jur de doua saptamani. Are multe calorii, grasimi si vitamine pentru a sustine nevoile nutritionale in schimbare ale bebelusului.
„Laptele matur” este laptele final, cu care vei hrani bebelusului in continuare. Are un nivel mai mare de apa pentru hidratare, dar contine un echilibru adecvat de proteine, grasimi si carbohidrati necesari cresterii bebelusului. Laptele matern difera in cantitatile produse de fiecare san, iar substantele nutritive se adapteaza la nevoile bebelusului dumneavoastra.
Cateva informatii despre proteine
Proteinele sunt deosebit de importante pentru bebelusul tau. Bebelusul are nevoie de aminoacizi, partile componente ale proteinelor, pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa. De fapt, proteinele sunt cele mai abundente elemente din noul sau corp. Proteinele sunt necesare pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor bebelusului Specialistii din sistemul sanitar considera ca proteinele au un rol critic pentru o crestere sanatoasa pe termen lung a bebelusului si in dezvoltarea sa. Din fericire, laptele matern asigura mixul adecvat de proteine pentru copilul tau.
Sfaturi pentru pozitionare
Cateva pozitii confortabile planuite inainte vor face alaptarea o experienta mai placuta atat pentru mama, cat si pentru bebelus.
- Daca esti stangace sau dreptace, acest lucru poate influenta pozitia de hranire pe care o alegeti cand vreti sa va alaptati bebelusul. Aceasta ar insemna sa folositi diferite pozitii in functie de mana cu care tineti bebelusul. Sprijinirea sugarului intr-o singura mana ar putea deveni obositor, deci mai bine gasiti-va doua pozitii favorite pentru a schimba la nevoie.
- Asezati-va confortabil sau intindeti-va inainte de a pune sugarul in pozitia de alaptare. Acest lucru ii va permite sa inceapa sa se hraneasca imediat, fara a mai fi nevoie de vreo repozitionare stanjenitoare.
- Bebelusul tau nu ar trebui sa stea cu barbia pe piept sau cu capul dat pe spate; aceste pozitii fac inghitirea mult mai dificila.
- Pozitionati-va bebelusul pentru alaptare atunci cand observati primele semne de foame. Daca este pregatit pentru alaptare, atunci el este alert, calm si plescaie din buze. Nu asteptati sa se agite si sa planga.
Alaptarea are trei etape distincte, fiecare asigurand nutritia de care bebelusul dumneavoastra are nevoie.
Eructarea sugarului
Cu toate ca sanii tai nu au aer inauntrul lor, sugarul poate inghiti aer in timpul procesului de punere la san/luare de la san, sau atunci cand plange.
- Lasati copilul sa se hraneasca pana cand elibereaza sanul, apoi folositi-va de aceasta oportunitate pentru a vedea daca este pregatit sa ragaie.
- Este important sa ii dati sugarului ocazia de a eructa, dar nu va alarmati daca nu o face. Sugarii alaptati inghit mai putin aer, prin urmare acestia simt mai rar nevoia de a eructa de obicei.
Numararea scutecelor murdare
Laptele matern are proprietati naturale ce ajuta la producerea scaunelor regulate si eliminarea meconiului, cel dintai scaun al nou-nascutului, care rezulta din ceea ce a ingerat in timpul sarcinii.
- In timpul primelor 48 de ore vor fi produse scaune de culoare negru lucios. Un scaun in primele 24 de ore apoi doua scaune in urmatoarea zi este ceva obisnuit.
- Pana in cea de-a treia zi, asteptati-va sa schimbati trei scutece sau mai multe folosite in fiecare zi.
- Trei sau mai multe scaune galbene in fiecare zi in primele patru pana la sase saptamani reprezinta un semn bun de prunc bine alaptat.
Alaptarea piele-pe-piele
Alaptarea piele-pe-piele, denumita si „ingrijirea de tip cangur”, este binecunoscuta ca fiind benefica atat pentru mama, cat si pentru prunc. Iata avantajele hranirii piele-pe-piele.
- Sprijina stabilizarea ritmului cardiac si temperaturii corporale ale pruncului.
- Imbunatateste modul de respiratie al sugarului.
- Imbunatateste perioada de somn adanc, astfel incat bebelusul este mai bine odihnit si pregatit pentru hranire.
- Diminueaza raspunsul dumneavoastra la stres si are un efect calmant asupra amandurora.
- Creste rezerva de lapte.
Semne ale unui sugar sanatos
Incapacitatea de a masura cat mananca bebelusul dumneavoastra ar putea sa va nelinisteasca un pic. Dar exista cateva metode simple prin care puteti verifica daca ii asigurati toate nevoile nutritionale.
- Alaptarea este o experienta confortabila pentru amandoi.
- Bebelusul dumneavoastra se hraneste dornic, dar calm.
- Dupa alaptare, bratele si mainile bebelusului dumneavoastra sunt mult mai relaxate.
- Trei sau mai multe scutece schimbate in fiecare zi pentru primele patru pana la sase saptamani.
- Sanii tai se vor simti mai moi si mai putini plini dupa alaptare.
- Cresterea in greutate a bebelusului dumneavoastra este de cel putin 0.03 kg pana la 0.04 kg zilnic pentru primele trei luni.
Pastrarea energiei
Alaptarea necesita multa energie din partea ta. Vei avea nevoie de aproximativ 500 de extra calorii zilnic pentru a tine pasul cu cererea de productie de lapte. Foloseste aceste calorii cu intelepciune, adaugand mancaruri bogate in substante nutritive la dieta dumneavoastra. Iata cateva gustari rapide si sanatoase:
- Biscuiti din cereale integrale cu branzeturi degresate si rosii sau fructe proaspete taiate felii.
- Iaurt sau un fresh de fructe.
- Un ou fiert sau jumatate de sandvis cu salata de ton.
- Un amestec de migdale sau nuci si cirese uscate sau merisoare.
Articole similare